Szerző: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság; Fotó:112Press 2018. augusztus 17.

Napelem parkokkal ismerkedtek a szombathelyi tűzoltók

A környezetbarát energiatermelő létesítmények elterjedése is növeli a szén-dioxid-mentes energiatermelést, aminek ismerete fontos a készenléti tűzoltók képzésében.

2018.08.17. Vép

Csepregen és Vépen a közelmúltban állítottak üzembe két napelem parkot Vas megyében. A két naperőmű összesen tíz megawatt kapacitással bír. A százötvenezer négyzetméternyi területre harmincháromezer napelem panelt építettek be, az üzemeltetésükkel évente kilencezernyolcszáz tonna szén-dioxid kibocsátása takarítható meg. Ezek közül a vépivel, az ország jelenleg második legnagyobb erőművével ismerkedtek a szombathelyi hivatásos tűzoltók ezen a héten. Itt ötvenötezer négyzetméteren tizenegyezer-nyolcszáznyolcvan panel termeli majd az áramot, amely csaknem nyolcszáz család által felhasznált éves energiamennyiségnek felel meg. Az üzemeltetető részéről egy szakember mutatta be a létesítményt, annak veszélyforrásait egy esetleges tűzoltó beavatkozás során.

2018.08.17. Vép

A készenléti egységek megtekintették a távkezelt irányító és felügyelő központi egységet, a konténerekbe telepített áramátalakító egységeket, a vagyonvédelmi és tűzvédelmi berendezéseket. Megismerkedtek a „fotovoltaikus” elven működő ipari energiatermelő létesítmény egészével, valamint a tűz esetén a telephely megközelítési és beavatkozási lehetőségeivel.

2018.08.17. Vép

A héten zajlott helyismereti gyakorlat szükségességét az adta, hogy a kor kihívásainak, a műszaki fejlődésnek eleget téve a korábban csak épületek tetőszerkezetén elhelyezett elektromos energia előállítók mellet most már komplett napelem parkokban bekövetkezett káresetek felszámolására is fel kell készülni a tűzoltóknak.

2018.08.17. Vép


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.