Barion Pixel
Szerző: Katasztrófavédelem / Videó: Tánczos Mihály 2014. szeptember 04.

Videó a tűzoltók pszichikai tesztjéről - bunkerben stresszelik a vasiakat

Egy füsttel megtöltött földalatti irányítási pont labirintusában kell sérültet keresniük a tűzoltóknak, fény és hangeffektekkel nehezített pályán.

Az idei évben a megye valamennyi hivatásos és önkormányzati tűzoltója pszichikai szituációs gyakorlaton vesz részt egy Csénye-Újmajorban található földalatti objektumban. A sárvári készenléti állomány után szeptember 3. és 5. között a Körmendi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltói vesznek részt a gyakorlaton.

 

 

A tűzoltóknak munkájuk során, egy-egy beavatkozás alkalmával, olyan esetekkel és körülményekkel kell szembenézniük, amely még a legerősebb embereket is megviselheti érzelmileg. Az egyes beavatkozások a fizikai igénybevétel mellett sokszor jelentős mentális terhet is jelentenek az állomány számára. Ezen szempontok figyelembevételével tűzte ki maga elé célul a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a megye tűzoltó állományának felkészítését a különleges körülmények között végrehajtandó feladatokra.

A gyakorlat helyszínéül szolgáló földalatti labirintusszerű létesítményben a tűzoltók extrém körülmények között, kétfős csoportokban hajtották végre a rájuk bízott faladatokat. A speciális füst-, hang- és fénytechnika segítségével a tájékozódási képesség csökkentése, valamint a pszichés terhelés növelése volt a cél.

A feltételezés szerint egy épületben tűz keletkezett és egy ember a létesítményben rekedt, ahol veszélyes anyagot tartalmazó hordókat tárolnak. A helyszínre érkező tűzoltók feladata az épületben ragadt személy kimentése és a veszélyes anyag felkutatása volt. A beavatkozást a tűzoltók megfelelő védőfelszerelésben, hőkamerával és mentőkötelekkel felszerelkezve hajtották végre, behatoltak az épületbe, beazonosították a veszélyes anyagot, és megkezdték a sérültek kimentését.

A szeptember 3-ai gyakorlaton a résztvevő állomány minden tagja a biztonsági előírások betartásával, kellő odafigyeléssel és precízséggel hajtotta végre a feladatokat. Az elkövetkezendő időszakban a különleges helyzetekre való felkészülés céljából a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság készenléti tűzoltói, valamint az önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok és a minősített önkéntes tűzoltó egyesület beavatkozó állománya is teljesítik a pszichikai gyakorlatot.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.