Barion Pixel
Szerző: 112Press / Tánczos Mihály 2023. február 27.

Traffipax-ház épül Szombathely határában – egy hírhedt kereszteződésnél tehet keresztbe a gyorshajtóknak

Már elkészült az ún. TrafiBox alapja. Tavaszra pedig már fogadhatja az automatizált sebességmérő berendezést, amiről nem tudhatják az autósok, hogy benne van-e a házban, vagy éppen üres a doboz és máshol használják a rendőrök a sebességmérőt.

Traffipax elhelyezésére szolgáló ház, ún. TrafiBox kiépítése kezdődött meg a szombathelyi elkerülő mellett, a 86-os és 87-es utak közös szakasza, valamint a Csaba utca kereszteződésének közelében. A munkálatokat a Magyar Közút végzi, az üzemeltetés pedig a rendőrség feladata lesz.

TrafiBox alapozása Szombathely határában

Információink szerint a szerkezet tavaszra elkészül és azután már fogadhat is sebességmérő eszközt. Jellemzően a VÉDA-rendszer komponense, az ARH CAM-S1 sebességmérő berendezés kerül bele, miután a Magyar Közút kihelyezte az ellenőrzésre figyelmeztető táblákat.

Az alábbi videónk a Sárvár határában álló TrafiBoxról készült:

Erről egy korábbi rendőrségi közlemény alapján azt lehet tudni, hogy nemcsak a járművek sebességét méri, hanem forgalomszámlálásra, rendszám felismerésre, ellenőrzésre, vagy azok regisztrálására is alkalmas. A begyűjtött adatokat folyamatosan továbbítja a feldolgozóközpontba.

ARH S1 sebességmérő berendezés specifikációja Forrás: adaptiverecognition.com

Az ARH CAM-S1 600 méteres távolságból is képes rögzíteni a sebességtúllépést, de a gyakorlatban ennél lényegesen kisebb távolságból, 150 méteren belülről mérnek velük a TrafiBox-okból. A rendszámfelismerés hatékonysága éjjel is 99 százalékos. A legnagyobb sebesség, amivel boldogul 300 km/óra, de ezt a sebességet a két körforgalom között nehéz elérni. Információnk szerint a közelmúltban komolyabb firmware frissítést kaptak a műszerek, ami a funkciók bővülését is jelentheti.

ARH S1 sebességmérő berendezés specifikációja Forrás: adaptiverecognition.com

A TrafiBox elforgatható, azaz naponta akár többször is változtathatják a mérés irányát a rendőrök, így a sofőrök nem tudhatják, éppen merre néz majd a traffipaxot rejtő szerkezet. A navigációs rendszerekbe valószínűleg gyorsan bekerül, így az ilyen rendszereket használó sofőrök figyelmeztetést kaphatnak a sebességmérőről.

TrafiBox alapja Szombathely határában - Fotó: 112Press

Azt sem tudhatják a járművezetők, hogy éppen van-e automata mérési üzemmóddal rendelkező traffipax a dobozban, így a TrafiBox még üresen is alkalmas a megengedett sebesség betartatására. Mire a sofőrök meglátják a műszer jellemző „légyszemét”, addigra már késő fékezni.

Rendszeres sebességmérés TrafIBox-ból, Sárvár határában - kikerültek a figyelmeztető táblák

A radardetektorokkal felszerelt autóvezetőket a legmodernebb eszközökkel is érheti meglepetés, ha a lézeres sebességmérőt közeli mérésre állítják be a rendőrök.

TrafiBox Szombathely határában

A Csaba utcai kereszteződésnél több súlyos baleset is történt már. Az adott útszakaszon 70 km/órás sebességkorlátozást kell betartaniuk a 86-os és 87-es főutak közös szakaszán közlekedő sofőröknek.

Hasonló eszközt telepítettek korábban  a 84-es főútra, Sárvár közelébe, az ostffyasszonyfai kereszteződéshez is. Erről akkor részletesen beszámoltunk. Itt érezhetően lassult a forgalom a korábbiakhoz képest, a sofőrök többsége betartja a 70 km/órás sebességkorlátozást, így a mellékútról figyelmetlenségből kihajtó autóval is kisebb eséllyel ütközik a 84-es főúton haladó jármű, illetve baleset esetén kisebb a komolyabb sérülés esélye.

Kell-e félni a TrafiBox-tól?

A sofőrök túlnyomó részének nincs tartanivalója ettől a szerkezettől, hiszen a többség betartja a sebességkorlátozásokat. Az első 30 ezres csekk után azok is figyelmesebben fognak vezetni, akik eddig csak "kicsit" lépték túl a megengedett sebességet, azaz pl. 88 km/órás sebessége felett haladtak. Azokat viszont egy pillanatig sem tudjuk sajnálni, akik 200-300 ezer forintos csekkel gazdagodnak, hiszen az ő gyorshajtásukra nem lehet épeszű magyarázat.

Mutatjuk azt is, mekkora bírságra számíthatnak azok, akik szembe száguldanak a "töltött" TrafiBox-szal a 70 km/órás szakaszon:

  • 88-102 km/h    30.000 Ft
  • 103-117 km/h  45.000 Ft
  • 118-133 km/h  60.000 Ft
  • 134-148 km/h  90.000 Ft
  • 149-163 km/h 130.000 Ft
  • 164-179 km/h 200.000 Ft
  • 180 km/h felett 300.000 Ft
  • 300 km/h felett a műszer nem tudja rögzíteni a sebességet, de ez nem tipp...

Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.