Barion Pixel
Szerző: 112Press / TCDD 2020. március 08.

Videón a baleset: Tehervonat sodorta el a kenyérszállító teherautót Törökországban

Szerencsés kimenetelű baleset tanulságos videója. A tehervonat fékútja sokaknak meglepő lehet. Ahogyan az is, hogy a kenyérszállító teherautó sofőrje túlélte a balesetet.

Figyelmetlenség miatt történt vasúti baleset február 6.-án a törökországi Sülümenli település közelében. A török vasúttársaság, a TCDD nyilvánosságra hozta az átkelő kamerái által rögzített felvételeket.

A balesetben a teherautó vezetője megsérült, a mentők kórházba szállították.

A felvétel több okból is tanulságos. Sokak számára meglepő lehet a tehervonat fékútja, már csak emiatt is érdemes megnézni a videót, de a két irányból rögzített balesetnél az is látszik, hogy a teherszerelvény jól belátható szakaszon közlekedett.

Jól belátható szakaszon történt a baleset, a sofőr figyelmetlenül hajtott a sínekre

A teherautó vezetője már későn észlelte a lezárt állapotban lévő sorompórudat és fékezett, de a sorompórudat letörve a síneken állt meg. Ugyan látszik egy gyámoltalan kísérlet a gyorsításra, de ez már nem segített.

A teherautó oldalán is látszik a mozdony lámpájának fénye, ez hasonlóan hathatott a sofőrre, mint az őzekre az autók fényszórója. A jármű vezetőjét megbéníthatta a rémület és egy teherautót nehezebb újra mozgásra bírni, mint egy személyautót.

Vasúti baleset Sülümenli település közelében, Törökországban

Az adott szituációban, ha a sofőr észleli, hogy a sorompó letörése nélkül már nem tud megállni, akkor azt javasoljuk, hogy adjon gázt és így robogjon át a síneken, a gyengített sorompórudat, vagy rudakat letörve, majd félreállva értesítse a történtekről a hatóságokat. Így nagyobb esélye van a túlélésre, mint ha a videón látottakhoz hasonlóan a sínen áll meg.

A hazai és az európai sorompórudakat úgy szerelték fel, hogy a gyengített csavarok eltörjenek erőbehatás esetén. Így a sorompórúd nem okoz komoly kárt a járműben.

Március 5.-én Vasvárnál történt egy súlyos sérüléssel járó baleset, aminek az oka volt meghökkentő. Az esettel részletesen foglalkoztunk.

 

 

 

 

 

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.