Barion Pixel
Szerző: Vas MKI / 112Press 2021. november 15.

Videó: Nemzetközi gyakorlat Alsószölnökön - extrém időjárás utáni kárelhárítás

A Vas megyei településre katonai áteresztőponton keresztül lehetett bejutni. Osztrák, szlovén és magyar tűzoltók, mentők dolgoztak a kárhelyszíneken, amiket a rendőrség biztosított. Videó.

Alsószölnökön tartotta 2021. évi „SI-HU-A” névre hallgató szlovén-magyar-osztrák nemzetközi katasztrófa-felszámolási együttműködési, valamint Alsószölnök, Rátót, Gasztony és Rönök Önkéntes Települési Mentőcsoportok riasztási- és nemzeti újraminősítő gyakorlatát a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Körmendi Katasztrófavédelmi Kirendeltség november 6-án.

SI-HU-A nemzetközi gyakorlat Alsószölnökön

A gyakorlaton a rendőrség és a mentőszolgálat szakemberei mellett a Magyar Honvédség 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 83. Poppr Emil Területvédelmi Zászlóalj területvédelmi tartalékosokból álló állománya is részt vett.

SI-HU-A nemzetközi gyakorlat Alsószölnökön

A gyakorlat célja a katasztrófák felszámolásában résztvevő hivatásos és önkéntes szervezetek, továbbá a külföldről érkező beavatkozó erők tevékenységének, együttműködésének gyakorlása és fejlesztése, valamint a hatékony és szakszerű beavatkozási és kárfelszámolási eljárási rend kialakítása és a megfelelő kárfelszámolási protokoll begyakorlása volt.

SI-HU-A nemzetközi gyakorlat Alsószölnökön

Dr. Bognár Balázs tű. dandártábornok, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntötte a gyakorlaton résztvevőket, a Szlovén Köztársaság Szentgotthárdi Főkonzulátusának főkonzulját, a meghívott vendégeket, valamint Lengyelország Alsó-Szilézia tartományából érkező tűzoltó delegációt.

SI-HU-A nemzetközi gyakorlat Alsószölnökön

Beszédében kitért arra, hogy négy dolog kell ahhoz, hogy a tűzoltók a rendkívüli eseményeket kezelni tudják. Első a rendvédelemben dolgozó szervezetek felkészültsége, hitvallása, a hivatáshoz való hozzáállása.

SI-HU-A nemzetközi gyakorlat Alsószölnökön

Második a gyors reagálóképesség, harmadik az önkéntes szerepvállalás, míg negyedik az, hogy hivatásos és önkéntes egységek milyen hatékonysággal tudnak együtt dolgozni szükség esetén.

SI-HU-A nemzetközi gyakorlat Alsószölnökön

A gyakorlati események egy feltételezett helyzetre épültek, miszerint Vas megye területét extrém, orkánerejű széllel és rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadékkal járó vihar sújtotta. A vihart intenzív villámlási jelenségek kísérték, amelyek további károkat okoztak.

SI-HU-A nemzetközi gyakorlat Alsószölnökön

A szélsőséges időjárási körülmények eredményeként fakidőlések, vízkárok, közlekedési balesetek, valamint az intenzív villámjelenség hatására szabadtéri és épülettüzek következtek be.

Nem a fekete macska, hanem az extrém időjárás jelent komoly veszélyt a vasi településeknek

A hivatásos katasztrófavédelmi szervek a rendkívül nagyszámú bevetés következtében erősen leterheltek, ezért a térség önkéntes tűzoltói és négy települési mentőcsoport segíti a károk felszámolását.

SI-HU-A nemzetközi gyakorlat Alsószölnökön

A hagyományos határmenti együttműködés keretében egy osztrák (Wallendorf) és három szlovén (Kapornak, Hodos és Domonkosfa) önkéntes tűzoltó egyesület ajánlotta fel segítségét. A beavatkozó erők pincetüzet, erdőtüzet oltottak, eltűnt személyek felkutatását végezték, imitált balesetnél végeztek műszaki mentést,homokzsákkal védekeztek a belvíz ellen, míg egy a viharban veszélyesen megdőlt fát is eltávolítottak.

SI-HU-A nemzetközi gyakorlat Alsószölnökön

A feladatok mindegyikét a magyar, szlovén és osztrák tűzoltók közösen, csapatmunkában hajtották végre. A települési mentőcsoportok pedig tevékenységükkel megfelelően kivették a részüket az esetleges védekezési feladatokból. A gyakorlat vezetője ezért a látottakat megfeleltre értékelte.

Katonák keresték az eltűnt személyeket az erdőben

Rátót, Gasztony, Alsószölnök és Rönök Önkéntes Települési Mentőcsoport ezáltal további öt évre szerezte meg a nemzeti minősítést.

SI-HU-A nemzetközi gyakorlat Alsószölnökön

SI-HU-A nemzetközi gyakorlat Alsószölnökön - 2021.
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.