Barion Pixel
Szerző: Katasztrófavédelem / Fotó: Egyed László tü.alezredes VMKI 2019. október 19.

Kétszázötven fős komplex gyakorlat a hármashatáron, három ország részvételével - Összefogás 2019.

"SI-HU-A” magyar-szlovén-osztrák komplex nemzetközi katasztrófa-felszámolási együttműködési és honvédelmi gyakorlatra valamint a Körmendi Járási Rábavölgye, a Szentgotthárdi Járási Hármashatár és a Vasvári Járási Hegyhát Mentőcsoportok újra minősítő gyakorlatára került sor október 19-én a hármashatár közelében.

A gyakorlat kétszázötven fő részvételével zajlott, ahol szlovén, osztrák és magyar tűzoltók, járási mentőcsoportok tagjai, vízügyi szakemberek valamint területvédelmi tartalékos honvédek mutatták meg a határokon átnyúló káresemények felszámolásánál tanúsított összefogásukat, hatékonyságukat, tettrekészségüket és azt, hogy milyen gyorsan tudták felszámolni a károkat. A komplex kárfelszámolási gyakorlat célja az együttműködési képesség gyakorlása volt, amelynél a szlovén, osztrák, magyar erők a tűzoltási, műszaki mentési és lakosságvédelmi feladatokat közösen hajtották végre, együttműködve a társ-és közreműködő szervezetekkel.

DSC_0111

A gyakorlatot megelőző megnyitón Dr. Bognár Balázs tű. ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntötte a gyakorlat résztvevőit és sikeres kárfelszámolást kívánt a közreműködő erőknek, hangsúlyozva a különböző szervezetek közreműködő képességének szinten tartását. A megnyitó után Harangozó Bertalan, Vas megye kormánymegbízottja köszöntötte a résztvevőket. Kiemelte, hogy a baj óráiban a hivatásos erőkön túl az önkéntességen alapuló társadalmi szerveződéseknek is óriási szerep jut kárelhárításban, amelynél nem okozhat akadályt a nyelvi különbség sem.

DSC_0112
 
Erre jó példa a hármashatár mellett élő szlovén-magyar-osztrák együttműködés, ahol az emberek "egymás tekintetéből is értenek". A gyakorlaton eltűnt személyek kutatási, árvíz elleni védekezési, műszaki mentési, tűzoltási és lakosságvédelmi feladatokkal is meg kellett birkózniuk a résztvevő tűzoltó, járási mentőcsoport és honvédségi egységeknek, vízügyi szakembereknek, polgárőröknek, valamint a Vöröskereszt vasi önkénteseinek, mindezt kilenc különböző helyszínen. A végrehajtásért felelős gyakorlatvezető Király Lajos tű. ezredes, a Körmendi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője volt. A helyszínirányító Kovács Balázs tű. alezredes, a Körmendi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka volt.
 
DSC_0096

A kijelölt honvédségi állomány ellenőrző-áteresztő pontokat telepített és üzemeltetett Szakonyfalu és Alsószölnök településeken, illetve járőr tevékenységet folytatott Felsőszölnök közelében. Közben patakba csúszott autóból embereket kellett menteni, patak medret tisztítottak, ideiglenes farönk hidat építettek, frontális ütközés miatt járművekbe szorult emberek kiszabadítását gyakorolták, kétszintes épületben végeztek tűzoltást feladatokat. A szimuláció szerint Vas megye területén az időjárási körülmények miatt több településen viharkárok keletkeztek valamint az elhúzódó védekezési munkálatok okán a védekezési terület megvilágítása és a védekező állomány pihentetése vált szükségessé a kárterület közelében.

DSC_0155

A tömeges események kezelésének irányítását Helyszíni Operatív Törzs végezte Szakonyfaluban, amelyhez a Kritikus Infrastruktúra-védelmi Bevetési Egység gépjárműve települt ki mobil vezetési pontként. A nagy számban előforduló káresemények miatt a hivatásos, az önkormányzati és az önkéntes tűzoltó erők rendkívül leterheltek voltak, ezért a káreseményenként – súlyosságuknak megfelelően – a beavatkozó egységeket több helyszínre kellett irányítani. A kárelhárítási feladatok után együttműködési megállapodás aláírására is sor került a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Nyugat Offroad Egyesület között. A dokumentumot az igazgatóság részéről Dr. Bognár Balázs tű. ezredes, igazgató és Bertáné Varga Barbara, az egyesület elnökhelyettese írta alá.  Ezzell kiegészült a korábban alakult Sárvári Járási Rába Mentőcsoport.
 
DSC_0124
 
Zárásként a járási mentőcsoportok újraminősítő gyakorlatát Poór Balázs tű. alezredes, az igazgatóság polgári védelmi felügyelője, az értékelő bizottság vezetője „megfeleltre” értékelte. A Dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, a BMOrszágos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója által aláírt minősítő okleveleket Dr. Bognár Balázs tű. ezredes igazgató adta át a járási mentőcsoportok vezetőinek.
 
DSC_0081
 
A tizenegy mozzanatból álló végrehajtást a helyszíneken megtekintette, Metka Lajnšček, a Szlovén Köztársaság újonnan kinevezett szentgotthárdi főkonzulja, Klavdija Lebar, a Polgári Védelmi és Mentésügyi Igazgatóság Operatív Iroda, Muraszombati Osztályának munkatársa, Orbán Lajos, a szlovéniai Tűzoltó Szövetség együttműködési koordinátora, Bojen Boskorec a Hodosi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke, Dr. Horváth Zoltán alezredes az MH. 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred parancsnokhelyettese, Sásdi Imre alezredes, a Magyar Honvédség 83. Területvédelmi Zászlóalj zászlóalj parancsnoka, Kovács András, a Vas Megyei Szent Flórián Tűzoltó és Polgári Védelmi Szövetség elnöke, Nyima Tamás bv. ezredes, a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka, Seper András tű. ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettese, Horváth Zoltán a Vas Megyei katasztrófavédelmi Igazgatóság gazdasági igazgató-helyettese.
 
DSC_0147

A gyakorlaton Monek Zsolt Alsószölnök, Ropos Gábor Felsőszölnök, Rogán Valéria Szakonyfalu polgármesterei is részt vettek.

 

 

„Összefogás 2019” komplex gyakorlat Alsószölnökön, Felsőszölnökön és Szakonyfaluban



Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.