Barion Pixel
2018. július 27.

Repeszromboló gránátot talált biciklizés közben egy fiatal Szombathelyen, a Parkerdőben

Biciklizés közben talált robbanószerkezetet egy fiatal polgárőr Szombathelyen, a tűzszerészek még több robbanótestre akadtak a környéken. Magyar és német repeszromboló gránátok kerültek elő.

2018.07.26.Szombathely Fotó: Horváth Roland

Barátaival kerékpározott a szombathelyi Parkerdőben Horváth Roland ifjú polgárőr, amikor egy ugratás után érdekes dolgot talált a földön. Első ránézésre bombának gondolta, ezért lefotózta és elküldte egy tapasztaltabb polgárőrnek, Kollárits Ferencnek, aki megerősítette, hogy ez valamilyen robbanószerkezet. A fiatal ekkor tárcsázta a 112-es segélyhívót és várta a rendőrök kiérkezését.

2018.07.26.Szombathely Fotó: Horváth Roland

Másnap a Magyar Honvédség tűzszerészei átvizsgálták a környéket és a közelben  találtak  még gránátokat a föld alatt. A tűzszerészek a robbanószerkezeteket elszállították a helyszínről.

2018.07.26.Szombathely Fotó: Horváth Roland


Megkeresésünkre Révészné dr. Markovics Zita főhadnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred megbízott kommunikációs vezetője reagált:

-A bejelentés július 25-én érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerész ügyeletére. A 142/1999-es Kormányrendelet értelmében a helyszín „B” kategóriásnak minősült, ami azt jelenti, hogy a tűzszerészek 30 napon belül intézkednek. A robbanótestet Szombathely külterületén, a Jégpince út mögötti erdős résztől nagyjából 600 méterre elhelyezkedő területen találták.

Az ügyeletes tűzszerész járőrcsapat július 26-án érkezett a helyszínre, ahonnan egy magyar gyártmányú, 10,5 centiméter átmérőjű, gyújtószerkezet nélküli repeszromboló gránátot, egy szintén magyar 15 centiméter átmérőjű – gyújtószerkezet nélküli - repeszromboló gránátot és egy nem kilőtt állapotú 3,7 centiméteres német repeszgránátot szállítottak el.

 

2018.07.26.Szombathely Fotó: Horváth Roland

A robbanótesteket a Magyar Honvédség központi gyűjtőjében később semmisítik meg.

2018.07.26.Szombathely Fotó: Horváth Roland

Fotó: Horváth Roland, Claudius Polgárőr Egyesület


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.