Szerző: 112Press 2020. március 14.

Mercedesből figyelték az autóban ülőket, megállították az övet nem használókat

A biztonsági öv használatot ellenőrizték Szombathely több utcájában a rendőrök. Akik nem használtak övet, vagy trükköztek vele, azok néhány perc múlva már a bírságot is megkapták.

Látszólag csak egy Mercedes parkolt a Savaria Plaza közelében, gyakorlatilag azonban kamera pásztázta a körforgalomból kihajtó járműveket, a biztonsági öv használatára koncentrálva.
 
Mercedesből ellenőrizték a biztonsági öv használatát Szombathelyen
 
Sok járművezető akadt fent az ellenőrzésen, őket pár száz méterrel arrébb félreállították a rendőrök.  Érdekesség, hogy többen még a sárga mellényeket látva sem kapcsoltak, hogy vajon miért állítják meg őket a rendőrök, de sokna voltak azok is, akik gyorsan bekötötték magukat, amikor észrevették a rendőröket. De arra már késő volt.
 
 

 

A Szombathelyen kiszűrt szabálytalankodók 10 ezer forintos bírságot kaptak és három előéleti pontot. Ugyanez városon kívül 15 ezer, míg autópályán 20 ezer forintos bírságot "ér".

Mercedesből ellenőrizték a biztonsági öv használatát Szombathelyen

 
Egyre több olvasónk kéri ki a véleményünket a biztonsági övvel kapcsolatban. Az álláspontunk teljesen egyértelmű: aki autóba ül, kapcsolja be magát. Ezt nem a "biztonsági öv lobbi által lefizetve" írjuk (máig megmosolyogtató az a korábbi pengeváltás, amiben ezzel gyanúsított minket valaki), hanem több ezer baleseti helyszín tapasztalata alapján.
 
Tudjuk, hogy szinte mindenkinek van olyan ismerőse, akinek a szomszédja gyerekének unokatestvérének internetes ismerőse csak azért élt túl egy szörnyű balesetet, mert nem volt bekötve. De általában hiába kérjük a baleset konkrét helyét és idejét, ezek valamiért nem ismertek.
 
A városi legendákon túl természetesen van olyan baleset, ahol valóban az menthetett meg valakit, hogy nem volt bekötve és kirepült a járműből, de ezek száma elenyésző ahhoz képest, amikor segít az öv.

 

 
 
Sok esetben halljuk, hogy sziszeg, szitkozódik valaki a biztonsági öv miatt zúzódott mellkasa miatt, fájdalmas arccal dörzsölgetve az öv helyét, de ezt a saját lábán teszi, a roncs mellett. Nemrégiben egy asszony vesztette életét Táplánszentkeresztnél, egy olyan balesetben, ahol simán kiszállhatott volna az autóból az ütközés után, ha be van kötve. De ez igaz a Zanati aluljáróban történt balesetre is, ahol egy középkorú férfi hunyt el egy olyan ütközésben, aminél semmi nem indokolta a végzetes kimenetelt. Kivéve, ha valaki nincs bekötve és a teste szabadon csapong az utastérben egy ütközésnél...
 
 
 

 

 
A biztonsági övet nem csak saját maga érdekében kell bekötni sofőrnek és utasnak egyaránt, hanem az érintettek családja és az adófizetők miatt is. Sok súlyos sérülés is elkerülhető lenne az öv bekapcsolásával, így kevesebb kórházban és rehabilitációval töltött idővel kellene számolni.

Azt pedig senkinek nem javasoljuk, hogy az "ősi" hazai bölcsességre támaszkodjon valaki, miszerint "b*a Isten, majd kitámasztom magam ütközés előtt!"  A nyílt- és szilánkos törések gyógyulási folyamata nagyon hosszú.

 

 

 

 

 

 

 

Mercedesből figyelték az autóban ülőket, megállították az övet nem használókat 

 

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.