Barion Pixel
Szerző: Szombathelyi Törvényszék 2022. július 04.

Letöltendőt kapott az eltiltás alatt ötször lebukó sofőr - a felfüggesztett büntetését is leülheti

Összesen három évre kell börtönbe vonulnia a férfinak, akitől bódult vezetés miatt vették el a vezetői engedélyét, de akkor még megúszta felfüggesztett szabadságvesztéssel. Azóta négyszer állították meg a rendőrök és egyszer balesetet is okozott.

A Sárvári Járásbíróság bíróság elé állítás keretében, 5 rendbeli járművezetés az eltiltás hatálya alatt bűntette miatt halmazati büntetésül 1 év 6 hónap börtönre, 2 év közügyektől eltiltásra és 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélt egy férfit. Elrendelte továbbá a Pápai Járásbíróság korábbi ítéletével kiszabott 1 év 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztés utólagos végrehajtását. A vádlott cselekményét ezen felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt követte el. 

A terhelttel szemben az elévülési határidőn belül több alkalommal szabtak ki helyszíni bírságot közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértés miatt.

A vádlott annak ellenére, hogy őt a Pápai Járásbíróság a 2022. március 26-án jogerős ítéletével a 2020. december 3-án megvalósított bódult állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt 8 hónap időtartamra eltiltotta a közúti járművek vezetésétől, öt különböző időpontban (2022. május 30. és június 28. között) és helyszínen (Sárvár, Celldömölk, Mersevát, Jánosháza) vezette a tulajdonában lévő Citroen Jumper típusú tehergépkocsit.


Így például 2022. május 30-án 18 óra 30 körül Sárváron, a Rákóczi utcában anyagi kárral járó balesetet is okozott, amikor a Rákóczi u. 12. szám előtti parkolóban hátramenetet hajtott végre, de nem biztosított elsőbbséget egy gépkocsi részére, s annak oldalának ütközött, amely miatt a Sárvári Rendőrkapitányság járőrei 10.000 forint helyszíni bírsággal sújtották.

A vádlott cselekményeivel megszegte a KRESZ 4. paragrafus (1) bekezdésének a) pontjában írtakat, miszerint járművet az vezethet, aki a jármű vezetésére jogszabályban meghatározott, érvényes engedéllyel rendelkezik, és a jármű vezetésétől nincs eltiltva.

Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész súlyosításért, míg a vádlott és védője enyhítésért jelentettek be fellebbezést.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.