Barion Pixel
Szerző: Vas MRFK /112Press / Polgár András Szabolcs 2020. július 24.

Elforgatott utat lezáró tábla, kihelyezett útakadály - villanások a közlekedési morálról

Néhány járművezető hajmeresztő mutatványokat mutat be a közúton és most nem a gyorshajtásra gondolunk. A cselekedeteik pedig másokra is hatással vannak, ha neki lehet, akkor nekem is! A közlekedési morál pedig nem profitál ebből.

Tegnap ismét részletesen foglalkoztunk útlezárásnál tapasztalt anomáliákkal, amit több olvasónk is megerősített. Ha valaki szeret borzongani, akkor a tegnapi cikkünk közepén található szakaszt ajánljuk elolvasásra.

A rendőrautó előtt nem azért van hely, hogy az ott átférő járművek áthajtsanak

A képhez azért fűznénk némi magyarázatot, hogy mindenkinek egyértelmű legyen (és elnézést azoktól, akik ezt sértőnek találják). A rendőrautó  előtt és mögött nem azért van szabad hely, hogy az ott átférő járművek nyugodtan behajtsanak. Jelezzük, a behajtani tilos tábla sem az utat teljes szélességében elgoglaló fizikai útakadály. Ha valaki ilyet lát,akkor nem kell megállni a rendőr előtt és megkérdezni tőle, hogy "le van zárva az út"? Mert egyértelmű, hogy lezárták az utat.

Olvasónk, Lakatos Marci tegnapi cikkünkhöz érkezett hozzászólása is rávilágít arra, miért van annyi feszült, frusztrált, ideges ember az utakon: "Az a baj (...) hogy ebben a rohanó világban szinte percre pontosan mennek az emberek és nem igen tudják értelmezni a "leszarom, baleset volt, kerülnöm kell" dolgot.  Ha 7:35-re kell odaérnem, 15 perc az út, 18-kor indulok és nincsen semmilyen forgalmi tényező beleszámolva. Ha gubanc van, már be is kertyóznak"

Nekem arra van dolgom!

A kovetkező két kép Csepreg közelében készült, a 8638-as úton, ahol a járművezetők egyszerűen elfordították az utat lezáró táblákat, mert nekik arra volt dolguk, kerülni pedig nem akartak.

Elforgatott útlezáró tábla Csepregnél Fotó: Polgár András Szabolcs

Valószínűleg arról fogalmuk sem volt, hogy miért van lezárva az út és arra sem vették a fáradtságot, hogy visszahelyezzék a táblát az eredeti helyére.

Elforgatott útlezáró tábla Csepregnél Fotó: Polgár András Szabolcs

Talán még büszkék is voltak arra, hogy másoknak is "segítettek". Baleset, vagy anyagi kár esetén (ha pl. a lezárt útszakaszon belehajtanak egy jelöletlen felmarásba) jellemzően mindenki hibás lesz, csak ők nem, legalábbis szerintük.

Nektek ne legyen erre dolgotok!

A táblákat félrelökők ellentéte az illegális útlezáró, aki kénye-kedve szerint helyez ki masszív útakadályokat. Erre már több példa volt Szombathelyen. Sorompó, betontömb, kerítés került ki akadályként.

A Szombathelyi Rendőrkapitányság nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen 2020. július 23-án egy bejelentés alapján. Szombathelyen, az Ádám László utcát és a Középhegyi utat összekötő, közútnak minősülő útszakasz egyik végére betongyűrűket helyezett el valaki, amivel lehetetlenné tette a közút használatá, és veszélyeztette a közlekedés biztonságát.

Illegális útlezárás betonelemekkel Szombathelyen Fotó: Vas MRFK

A Szombathelyi Rendőrkapitányság közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény gyanúja miatt büntetőeljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit.

Láttam a bójákat! - mondta a sofőr és letolatta a terelőkúpokat

Szintén néhány napja foglalkoztunk azzal, hogy a baleseti helyszínelők új, nagyobb és masszívabb terelőkúpokat kaptak. Másnap egy balesetnél több sofőr is áthajtott a kisebb terelőkúpokon.

Lendületesen tolatta le a terelőkúpot a korábban ezt kikerülő szabálytalan sofőr

Minek várjak több percet? Elférünk, nem?

Sokaknak lehet ismerős a szituáció, amikor egy hosszabb útfelújításnál percekig kell várakozni az ideiglenes jelzőlámpánál, hogy az egyetlen megmaradt sávon egy irányban elindulhasson a forgalom. A felmart sáv mellett haladva pedig szemből is érkezik gépjármű, aminek a sofőrje nem szeret várakozni, vagy nem tűnik fel neki a piros fénnyel világító jelzőlámpa.

Egy sávosra szűkített útnál, szemből, tilos jelzés ellenére érkező gépkocsi

Ilyenkor a szabályosan közlekedőknek is le kell húzódniuk, akár a felmart terület szélére is, hogy ne álljon be teljesen a forgalom.

Nem volt kiírva, miért villogott sárgán a jelzőlámpa

Egy korábbi, hírhedt videónkkal fejezzük be az összeállításunkat, amiben annyi gyöngyszem hangzik el, hogy nehéz belőle kiemelni a legütősebbeket. De egy a lényeg: hasonló mentalitású sofőr bármelyik pillanatban érkezhet a világ legjobb járművezetője elé is és megpróbálja megmagyarázni, hogy miért a vétlen okozta a balesetet.
 

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.