Barion Pixel
Szerző: 112Press / Tánczos Mihály 2023. március 30.

Elosztódobozon akadt fenn a megpördülő Ford – Volvo kamion vezetője nem vette észre a holttérben

A kamion vezetője figyelmetlenül kezdte meg a kisorolást a külső sávba és ütközött a mellette haladó Ford személyautóval a 86-os és 87-es utak közös szakaszán. A gépkocsi megpördült, de egy elosztószekrény megmentette attól, hogy lesodródjon a töltés aljára és ott felboruljon.

Személyi sérülés nélküli közlekedési baleset történt a szombathelyi elkerülőn, a 86-os és 87-es főutak találkozásánál.

Holtteres baleset Szombathely határában - Volvo kamion perdített meg Ford személyautót sávváltáskor

Répcelak irányába tartott a 86-os főúton egy horvát rendszámú kamion, ami az út adottságai miatt a körforgalomból kiérve a 86-os és 87-es főutak közös szakaszának belső sávjába érkezett.

Sávváltásnál történt a baleset

Kám felől a 87-es főúton egy Ford hajtott ki a körforgalomból, a sofőr a közös szakasz külső sávjába érkezett, a kamion mellé.

A Ford oldalának ütközött a sávot váltó Volvo kamion

Ahogyan az már az elmúlt években tucatnyi alkalommal előfordult, a kamion vezetője nem kellő körültekintéssel sorolt volna ki a külső sávba a záróvonal után és a szerelvény eleje ütközött a mellette haladó Ford oldalával.

A sofőr csak felületesen pillantott a tükrökbe

A személyautó megpördült és a menetirány szerinti jobb oldalon a hátuljával egy elosztódoboznak ütközött, ami megakadályozta, hogy a gépkocsi lesodródjon a töltésen és felboruljon.

Az elosztódoboz megtartotta a személyautót

A helyszíni szemle ideje alatt Répcelak irányába egy sávon haladhatott a forgalom az érintett szakaszon.

Angol nyelvű tájékoztató rendőrautón a forgalmas tranzitúton, Szombathely határában

A holtteres balesetekről már többször írtunk, kifejtve, hogy miért is veszélyes a sokak által tagadott, ám valóban létező holttér.

Holttértükrök

A személyautók vezetőinek a figyelmét is rendszeresen felhívjuk arra, hogy ha kamion mellé érnek hasonló útszakaszon – mint itt, két főút találkozásánál, ahol az egyik útról érkezők a belső sávba érkeznek -, akkor ne haladjanak a kamionok mellett, a jobb oldalon. A legegyszerűbb, ha leveszik a lábukat a gázról és hagyják, hogy a kamion kisoroljon a külső sávba, majd ezután balról, a belső sávban elhaladhatnak mellette.

A személyautó fennakadt egy elosztódobozon

A mostani helyszínnél az is problémát okoz, hogy az út balra kanyarodik, így ha a kamionsofőr csak felületesen pillant a tükrökbe, akkor emiatt is kisebb eséllyel látja meg az érkező, vagy mellette haladó járművet.

Nyelvi félreértés

A baleset után a külföldi kamionsofőr többször is megkérdezte az autó vezetőjétől, hogy „Normal?”, ami kisebb félreértésre adhatott okot. Az angolul nem beszélő férfi nem azt kérdezte volna, hogy normális-e a személyautó vezetője, hanem arra volt kíváncsi, hogy rendben van-e az illető, nem sérült-e meg?

Abban mindenki egyetértett, hogy az eset rosszabbul végződhetett volna, ha az autót nem tartja meg az elosztószekrény. Arról nincs információnk, hogy a közeli kivilágított táblát és az elkerülő világítását érinti-e a baleset. A Magyar Közút munkatársai megkezdték a megrongálódott eszköz javítását.

A Magyar Közút munkatársai megkezdték a helyreállítást

A személyautó vezetője használta a biztonsági övét és egyik sofőr sem fogyasztott alkoholt a vezetés előtt.

Egy másik horvát rendszámú kamion is koccant a belvárosban

A helyszíni szemlével egy időben egy horvát rendszámú Scania kamion koccant egy Volvo személygépkocsival a Szent Márton utca és a Hunyadi út kereszteződésénél.

Szombathely belvárosában horvát rendszámú Scania kamion koccant Volvóval

Személyi sérülés itt sem történt.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.