Barion Pixel
Szerző: 112Press / Tánczos Mihály 2023. február 09.

Holtteres baleset – jobbról elhaladó Suzukit forgatott maga elé a belső sávból kisoroló Scania

Ismét holttérre visszavezethető baleset történt a 86-os és 87-es főutak közös szakaszán, Szombathely határában, csütörtökön délután. A külső sávba érkező autó vezetője el akart hajtani a mellé érkező kamion mellett, annak a vezetője meg ki akart sorolni a szélső sávba.

Személyi sérülés nélküli közlekedési baleset miatt Körmend irányába egy sávon haladhatott a forgalom a 86-os és 87-es főutak közös, 2x2 sávos szakaszán, Szombathely határában.

Az autó vezetője nem sérült meg a balesetben, a mentők megvizsgálták, de nem szállították kórházba

A Suzuki személyautó a Zanati úton érkezett a körforgalomhoz és az elkerülő külső sávjában folytatta volna az útját . A Scania nyergesvontató pedig az M86-os autóút irányából érkezett, az út jellegéből adódóan a belső sávba.

A belső sávba érkezett kamion vezetője kisorolt volna a külső sávba, ahol egy személyautóval ütközött

A két jármű kb. egyszerre érkezett az elkerülőre.

Holtteres baleset Szombathely határában, a 86-os és 87-es főutak közös szakaszán

A Suzuki vezetője elmondta, hogy látta a kamion kisorolási szándékát, de mivel mellette haladt, ezért úgy gondolta, hogy gyorsítva elhajt a teherszállító mellett, mivel feltételezte, hogy annak a sofőrje is látja őt.

Holtteres baleset Szombathely határában - Scania fordított maga elé Suzukit

A kamion vezetője azonban a tükörbe nézve nem látta a Suzukit és a körforgalomból kihajtáskor sem vette észre a személyautót. A férfi a csikorgó, recsegő hangot hallva taposott a fékbe, de addigra a Suzuki a Scania elé fordult az ütközéstől.

 

A mentők megvizsgálták a személyautót vezető asszonyt, de az ijedtségen kívül nem esett más baja, a balesetben nem sérült meg.

Scania nyergesvontató fordított maga elé Suzuki személyautót Szombathely határában

Ezen az útszakaszon – és a 86-os és 87-es főutak találkozásánál – viszonylag gyakoriak a hasonló balesetek. Mi már többször javasoltuk a gépkocsivezetőknek, hogy ha egy nyergesvontató mellé érkeznek jobbról, akkor vegyék le a lábukat a gázról és hagyják, hogy a kamion kisoroljon a szélső sávba, majd nyugodtan kerüljék el balról.

Kamion holttere, ahol a sofőr a hagyományos tükrökkel nem látja az ott tartózkodókat
A kép forrása: bigrigs.com.au

A teherszállítók vezetői pedig kisoroláskor minden esetben használják a holttérfigyelő tükröt. Sok gépkocsivezető megkérdőjelezi, hogy a kamionoknak (azaz a tükörben látott képnek) lenne lényegi holttere, pedig a valóságban az oldalsó tükrökből kifejezetten nagy terület nem látható a jármű mellett.

Az alábbi videóban személyautók vezetőit ültetik be egy kamion kormánya mögé, majd néhány perces instrukciót követően megkérdezik, hogy látnak-e valakit a tükörben, indulhatnak-e? Az igenlő válasz után egyszerűen megkérik a kormány mögött ülőket, hogy mielőtt a gázra lépnének szálljanak ki, vagy emelkedjenek fel az ülésben és úgy nézzenek előre. Ami itt váratlan meglepetés, az élesben akár emberéletet is követelhet...

 

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.