Barion Pixel
Szerző: 112Press / Tánczos Mihály 2023. május 12.

Videó: Csepregi gyermekgyilkosság – torokszorító részletek hangzottak el a kisfiú utolsó hónapjairól

A vádirat ismertetése csak érintette, hogy milyen tortúrákon esett át a testileg és szellemileg is elsorvasztott kisfiú és a testvérei, de így is rendkívül megterhelő lehet belehallgatni ebbe az egyébként számos kérdést felvető eseménysorozatba.

Csütörtökön tartották az előkészítő tárgyalását a csepregi kisfiú halálával kapcsolatban különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel megvádolt házaspárnak. Az anya az elsőrendű vádlott, míg a a kisfiú halála után öngyilkosságot megkísérelt férfi a másodrendű vádlottja az ügynek.

Nem hatásvadászatból mondjuk, hogy a vádirat meghallgatása lelkileg megterhelő lehet nagyon sok embernek. A tárgyalásra érkező szülőkön azonban nem látszott szinte semmilyen érzelem. A vádirat ismertetését nyugodtan ülték végig, nem remegett a kezük, vagy a lábuk sem. Ez nem feltétlenül volt igaz a teremben ülőkre.

Röviden összefoglalva: a kisfiú, Máté bántalmazását az anya kezdte. A család 2019-ben költözött a Vas vármegyei Csepregre, négy közös gyermekükkel, majd nem sokkal később megszületett az ötödik gyermek is. A négy gyermek egy külön szobában lakott, közülük a legkisebb volt Máté, akinek a szellemi és testi fejlődése nem a megfelelő ütemben zajlott.

Gyermekhalál Csepregen - Fotó: 112Press

A beszédre, önkifejezésre szinte képtelen, mozgásában is nehézségekkel küzdő gyermek különös odafigyelést igényelt volna, amit az ötödik gyerek megszületése után már végképp nem kapott meg. A kétéves kisfiú nehézségeit a szülők úgy értékelték, hogy a gyerek szándékosan ellenszegül nekik és féltékeny a kistestvérére.

Máté szüleit különös kegyetlenséggel, 14 év alatti személy sérelmére elkövetett emberöléssel vádolja az ügyészség

Eleinte csak térdeltették, büntetésből, ahogy a nagyobb testvéreit, majd 2021. végétől az anya már bántalmazta is. Ebbe időnként az apa is bekapcsolódott. Az elhanyagolt kisfiút úgy vitte ki a fegyelmezés helyszínéül szolgáló műhelybe, hogy piszkavasat akasztott a ruhájába, vagy a nyakánál fogva megemelte. Túl nagy erőt nem kellett kifejtenie, mert a kisfiú alig 10 kilót nyomott. A gyereket órákra egyedül hagyták a műhelyben. (Megjegyzés: lehet, hogy ezek voltak a kisfiú legboldogabb órái, hiszen senki nem bántotta.)

Máté szüleit különös kegyetlenséggel, 14 év alatti személy sérelmére elkövetett emberöléssel vádolja az ügyészség

Az anya időközben újból teherbe esett, az apa pedig 12 óürás munkarendben dolgozott. A nő a benne növekvő feszültséget még inkább Mátén vezette le. 2021. decemberében megszakadt a kapcsolat a nagyszülőkkel is, januártól pedig a nő már naponta többször bántalmazta a teljesen a szüleire utalt kisfiút. A nő pofozta a gyereket, ha pedig az a földre esett, akkor onnantól rúgta.

A testileg leépülő gyerek önállóan már nem tudott étkezni, de ez a szülőket nem zavarta, beadták neki az ételt a szobába, hogy egyen, ha akar.

Helyszínelők a csepregi Bartók Béla utcán

Az is gyakran előfordult, hogy a kisfiú éjszaka  leesett az ágyról. Ez ellen semmit nem tettek a szülők, azaz egy dolgot igen: ott hagyták a hideg padlón, egy szál pelenkában, hiszen onnan már nem tudott leesni sehová.

Máté a halála előtt több napot töltött el ugyanabban a pelenkában, öt napig nem is fürdették, emiatt a testén tályogok keletkeztek. A hideg padlón fekvéstől gennyes tüdőgyulladás alakult ki nála. A szülei észlelték a rohamoson romló állapotát, de nem vitték orvoshoz és gyógykezelést sem kapott.

A kisfiú 2022. február 7.-én éjszaka meghalt.

Helyszíni szemle gyermekhalál után, Csepregen

A szülők ezt reggel észlelték és mentőt hívtak, az apa pedig öngyilkosságot kísérelt meg. A kisfiú élete megmenthető lett volna, ha a vádlottak figyelembe vették volna a gyermek állapotát.

A három nagyobb gyermeket is elhanyagolták a szülők. A szobájukban rothadó ételmaradék, vizelet és székletnyomok voltak. A védőnő érkezésére a szülők kitakarítottak és tiszta ruhába öltöztették a gyerekeket. A 112Press eddig meg nem erősített információja alapján a szülők a gyerekszoba ajtajába építőanyagot raktak, azt állítván, hogy éppen felújítás zajlik, ezért oda nem lehetett bemenni.

Kéz- és lábbilincs

Az ügyészség különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy elleni emberöléssel és kiskorú veszélyeztetésével vádolta meg az anyát és az apát. Az első és másodrendű vádlott esetében is kóros elmeállapotot tárt fel a vizsgálat.

Az anya jelezte a bírónak, hogy nem járul hozzá a gyermekei örökbeadásához.

A gyanú szerint kívánták gyermekük halálát a csepregi szülők

A júliusban kezdődő tárgyaláson sok égető kérdésre kell választ találni. Tudhattak-e a szülők környezetében élők a hónapokig tartó kínzásról, sanyargatásról? Észrevehettek volna árulkodó jeleket az óvodában a három gyermeken? Vagy utólag, az események ismeretében azonosítottak-e olyan jeleket, amiket észre kellett volna venni és ami alapján megelőzhető lett volna a tragédia? Tanulságos lehet a védőnő meghallgatása is.

Mátét a válaszok már nem hozzák vissza az életbe, de talán néhány hasonló sorsú gyermeket sikerül megmenteni, ha csak egyvalaki időben felismeri a bajt és nem fordítja el a fejét.

Az esetre később még visszatérünk.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.