Barion Pixel
Szerző: Szombathelyi Törvényszék Fotó: 112Press 2022. augusztus 04.

Akarták a csepregi szülők, hogy meghaljon a gyermekük - kínozták, bántalmazták a kisfiút a gyanú szerint

Hosszú kínok után halt meg februárban a csepregi kisfiú, akinek kifejezetten a halálát akarták a szülei a gyanú alapján. A másik négy gyermeket lánccal bezárt szobában tartották, szennyezett környezetben. Időközben megszületett a család hatodik gyermeke is, az első kislány.

A Szombathelyi Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte a gyanúsítottak letartóztatását, akiknek a cselekménye különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének megállapítására, valamint kiskorú veszélyeztetése bűntettének megállapítására alkalmas.

A gyanú szerint kívánták gyermekük halálát a csepregi szülők

A rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható, hogy a gyanúsítottak – akik házastársak - közösen nevelték öt kiskorú gyermeküket. A gyermekek közül a 2019-ben született sértett arcát és fejét rendszeresen ütlegelték, a földön fekvő gyermekbe az édesanya többször belerúgott, őt a szoba hideg padlózatán egy pelenkában, ruhanemű nélkül fekve hagyták aludni, illetve a sértett megfelelő táplálását legalább négy hónapon keresztül tudatosan elmulasztották, ami a gyermek testi leromlásához, továbbá gennyes tüdőgyulladás kialakulásához vezetett.

sz1

A gyanúsítottak a gennyes tüdőgyulladás tüneteit, illetve a gyermek romló állapotát észlelték, ennek ellenére nem kértek segítséget, nem biztosították a gyermek orvosi ellátását. Mindezek következtében a sértett 2022. február 7. napján éjszaka elhalálozott. A sértett halála megfelelő gondozás, ápolás és ellátás esetén minden kétséget kizáróan elkerülhető lett volna, valamint amennyiben a gyermeknél a gennyes légúti gyulladást időben ellátásban részesítették volna, élete megmenthető lett volna.

cs1

Azzal, hogy a gyanúsítottak a sértettet éheztették, bántalmazták, illetőleg részére orvosi segítséget nem kértek, a gyermek fizikális, mentális leépülése, sorvadása valamint ezek miatti halála a sértettnek a szokványost meghaladó szenvedést, fájdalmat, kínt, gyötrelmet okozott. A gyanúsítottak gondozási, ápolási kötelezettségüket szándékosan elmulasztották, mert gyermekük halálát kívánták, amelynek következtében állt be a magatehetetlen kiskorú sértett halála.

sz7

Mindezeken túl a gyanúsítottak a nevelésük alatt álló gyermekek testi, értelmi, erkölcsi és érzelmi fejlődését súlyosan veszélyeztették olyan módon, hogy a gyermekeket egy lánccal bezárt szobában tartották, őket onnan csak levegőzés céljából engedték ki, nekik az ételt beadták a szobába, azonban nem ellenőrizték, hogy azt elfogyasztják-e.

A négy gyermeknek az alapvető higiéniai feltételeket nem biztosították, a gyermekek szobájában nem takarítottak, a padlózat és a gyermekek ágya szeméttel, rothadó ételmaradékkal, vizelettel, és széklettel volt szennyezett, amely miatt fertőzésveszély állt fenn.

sz3

A gyermekek levegőzésére szolgáló udvar szeméttel, ételmaradékkal, rozsdás vashulladékkal volt szennyezett, amely miatt ugyancsak fertőzésveszély állt fenn és balesetveszélyes is volt. A gyanúsítottak az elhunyt sértettet csupán két alkalommal vitték el a számára előírt fejlesztő gyógytornára, de az otthoni gyakorlatokat nem végezték el a gyermekkel, továbbá a halálát megelőző öt napban őt nem fürdették, pelenkáját a halála előtt négy nappal cserélték le.

A bíróság végzése ellen az édesanya és védője jelentett be fellebbezést, míg az édesapa és védője tudomásul vették azt.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.