Barion Pixel
2019. augusztus 26.

Fiat döntött lámpaoszlopot - elsötétült a közvilágítás az utcában, Szombathelyen

Eddig tisztázatlan okból tért le az útról egy Fiat személyautó a szombathelyi Külső Rumi úton, majd az autó lámpaoszlopnak ütközött, amit kidöntött.

k1

A baleset hétfőn hajnalban történt és senki sem sérült meg, azonban az utcai világítótestek elsötétültek a környéken.

 
k2
 
Az autót vezető férfi feltehetőleg elaludt a volánnál. Már nem volt messze az otthonától. Ez nem ritka jelenség, főleg hosszabb utak esetén.
k3
 
Veszélyes jelenség
 
Az álmossággal  küzdő sofőr megnyugszik, hogy már ismerős a környék és hamarosan hazaér, majd a megszokottnál hosszabban "pislant", miközben az agya hamis képet közvetít arról, hogy ő nyitott szemmel vezet.
 
Ez a néhány másodperces kihagyás rendszerint sávelhagyáshoz vezet, amit a legtöbb esetben a felriadó sofőr még korrigálni tud és a "sokkhatás" miatt felébred, de az elmúlt években sok anyagi káros, több súlyos sérüléses és néhány halálos balesetről is beszámoltunk, ami az elalvás számlájára írható.
 
 
Ha valaki sofőrként észleli magán, hogy egy pillanatra elbólintott, akkor húzza le az ablakot és a legelső adandó alkalommal álljon félre biztonságos helyen és a legjobb, ha szundít egyet, még akkor is, ha csak pár kilométerre van a céltól. Ha erre nincs lehetőség, akkor szálljon ki az autóból, igyon folyadékot, mozogjon és próbálja felfrissíteni magát.
 
 
Ha utas észleli a sofőrön, hogy fáradt, de ő nem hajlandó megállni pihenni, akkor az utas tartsa szóval a vezetőt. Több olyan baleseti helyszínen jártunk, ahol mindenki aludt a kocsiban a baleset előtt, beleértve a sofőrt is.
 

Végezetül mutatunk egy nem túl szívderítő összeállítást olyan balesetekről, amiket jellemzően elalvás, vagy fáradtság okozott.

 

 

 

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.