Szerző: Csepregi ÖTP / 112Press 2018. július 21.

Elaludt a Mercedes vezetője a 84-esen - hárman sérültek a simasági balesetben

Sopron felől tartott Sárvár irányába a 84-es főúton egy német rendszámú Mercedes, amelynek sofőrje fáradtság miatt Simaság belterületén letért az útról és betonáteresznek ütközött.

37677742_1744771035646029_3707022191989096448_n
 
A mentők három könnyű sérültet és egy kisgyereket megfigyelésre kórházba szállítottak. A helyszínelés idején egy sávon haladhatott a forgalom.
 
37626371_1744771022312697_1967209409431994368_n
 
A sofőr kérdésünkre elmondta, hogy 8 óránál hosszabb ideje vezetett kis megállókkal. Legutoljára Hegyeshalomnál állt meg. Úgy emlékszik, hogy csupán néhány másodpercre hunyta be a szemét és arra eszmélt, hogy az autó letért az útról. Már nem tudott korrigálni ütközés előtt. A baleset után kiszállította a családját a járműből és megpróbálta áramtalanítani azt.
 
IMG-1526
A mögöttük haladó autó vezetője észlelte a balesetet, megállt segíteni és ők hívták a mentőket. Az autót nemrégiben vásárolták és a baleset idején nem a tulajdonos vezette, hanem annak családtagja. Az úti célig még 200 kilométer lett volna hátra.
 
IMG-1523
 
A sofőr elmondta, hogy maximálisan felelősnek érzi magát a balesetért és nagyon sajnálja a történteket, illetve, hogy ilyen bajt okozott a családjának.

(Cikkünk megjelenése után nem sokkal újabb pályaelhagyásos baleset történt Simaságon, a 84-es főúton.)
 
Fáradt vezetés - időzített bomba az úton
 
Mi sem győzzük hangsúlyozni a fáradtan vezetés veszélyeit. A sofőr ilyenkor nem csak magát és utasait sodorja életveszélybe, de a többi közlekedőt is. A reakcióidő jelentősen megnő, a vezető kritikus késésekkel reagálhat a változásokra. Előfordul, hogy észleli ugyan a jármű előtt felbukkanó akadályt, de cselekvés helyett csupán azon gondolkodik, hogy valamit tenni kellene, majd az ütközés zökkenti ki az "éberkómás" állapotból.
 

Nem gyorshajtó Nem ittas. Csak fáradt...Csak?
 
Nagyon jó példa erre az a videó, amit Zámolynál rögzített egy utas. Ezen hosszan lehet nyomon követni egy autós kacsázását, mielőtt az autójával egy kamion elé hajt. A videó készítőjét sokan bírálták, hogy nem próbálták elkerülni a balesetet és olyan példákat is felhoztak, ami a filmekben ugyan beválik, a gyakorlatban azonban inkább magát is veszélybe sodorná a segíteni próbáló autós.
 
 
Mi sok olyan sofőrrel beszéltünk, aki elaludt a volán mögött és ezekből a beszélgetésekből gyakran kiderült, hogy már nem volt messze az úti cél. Volt, aki 1100 kilométert vezetett Ukrajnából és pár kilométerrel a lakóhelye előtt okozott nagyon súlyos balesetet.
 
 
Fontos megemlíteni, hogy egyre több elalvásos balesetet okoznak az ingázók is, akik külföldön dolgoznak, többször a hazai munkahelyük mellett, hogy biztosítsák a család megélhetését. A szervezetet azonban nem lehet kávéval folyamatosan fitten tartani. A sofőr próbál koncentrálni az útra, de úgy érzi, hogy egy-két másodpercre "megpihentetheti" a szemét. A sofőr ilyenkor gyakorlatilag már alszik, miközben gyilkos lövedékként halad előre az úton. Lukácsháza és Kőszeg között így találta magát szembe váratlanul egy motoros egy személyautóval. A  motoros férfi a helyszínen meghalt, hölgy utasa súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett.
 

Kérjük a fáradtan vezetőket, gondoljanak ezekre az esetekre is és inkább érjenek később az úti céljukhoz, de érjenek oda. A fáradtságra pedig egyetlen igazán hatásos és káros mellékhatások nélküli ellenszer van: az alvás.  Nem ciki egy 700 kilométeres út 650. kilométerénél megállni aludni fél, vagy egy órát. Ennél sokkal kellemetlenebb ugyanis, ha valahova rendőrök csengetnek be és megkérik az ajtót nyitót, hogy üljön le, mert rossz hírt kell közölniük a hozzátartozójáról...

Elaludt a Mercedes vezetője a 84-esen - hárman sérültek a simasági balesetben
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.