Barion Pixel
Szerző: 112Press 2022. január 06.

Osztrák rendszámú Mercedes és BMW szállított menekülteket az M86-oson, Vátnál

Az Ausztria irányába közlekedő két osztrák rendszámú személyautót Vát közelében állították meg a rendőrök az M86-os autóúton. Összesen kilenc menekült utazott a török és osztrák embercsempészekkel.

Embercsempészek elfogása az M86-os autóúton Fotó: Vas MRFK

Rendőrautók kényszerítettek megállásra két Szombathely irányába haladó osztrák rendszámú személyautót az M86-os autóúton, Vát közelében, csütörtökön reggel.

Hazánkban illegálisan tartózkodó menekültek szálltak ki az osztrák rendszámú autókból

A BMW-ben és a Mercedesben a sofőrökön kívül kilencen utaztak, akik nem tudták igazolni, hogy jogszerűen tartózkodnak hazánkban. Az embercsempészeket a rendőrök őrizetbe vették, míg a menekülteket visszaszállítják a biztonsági határzárhoz.

Hazánkban illegálisan tartózkodó menekültek szálltak ki az osztrák rendszámú autókból

A hasonló elfogások egy jelentős részénél a hatóságok már az "indulási" megyétől nyomon követik az embercsempészek autóját és a határ közelében történő elfogások bizonyítják, hogy nem csak a szomszédos településre vitték emberbaráti szeretetből a menekülteket.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztálya Pécsi Osztályának információi alapján az egyenruhások 2022. január 6-án, a reggeli órákban, az M86-os számú autóúton, Vát térségében állítottak meg két osztrák rendszámú gépkocsit, amelyeket egy török és egy osztrák állampolgárságú férfi vezetett.

Embercsempészek elfogása az M86-os autóúton Fotó: Vas MRFK

Az egyik gépkocsiban a sofőr mellett egy török férfi és négy, magát afgán állampolgárnak mondó személy utazott, a másik gépkocsiban a gépkocsivezető mellett négy, magát afgán állampolgárnak mondó személy tartózkodott. A rendőri intézkedés során az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért őket a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Embercsempészek elfogása az M86-os autóúton Fotó: Vas MRFK

A török és osztrák állampolgárságú sofőrökkel szemben – őrizetbe vételük mellett – embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indul.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője, vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.