Barion Pixel
Szerző: 112Press / Vas Megyei Főügyészség Fotó, videó: 112Press 2021. június 29.

Meghalt a zsédenyi balesetben sérült német fiú - honfitársa eredt a helyszínről elhajtó okozó után, aki bíró elé állhat

Nagyon sok tanulsága van a 2019-es zsédenyi balesetnek. A szabálytalanul előző, majd a helyszínről elhajtó magyar sofőrnek halálos baleset okozásáért is felelnie kell, de az is valószínűsíthető, hogy a kórházban elhunyt 13 éves fiú nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett volna, ha bekapcsolja a biztonsági övét. A helyszínről elhajtó sofőr nyomába egy német férfi eredt, aki szemtanúja volt a balesetnek.

A magyar sofőr előkészítő tárgyalását július elsején tartják, Szombathelyen.
 
A vádlott 2019. augusztus 21-én a reggeli órákban Ford személygépkocsival közlekedett a 84-es főúton Sopron felől Sárvár irányába. Zsédenyt elhagyva a baleset bekövetkezésekor mindkét irányban folyamatosan, de nem összefüggően haladt a gépjármű forgalom, jó látási viszonyok és száraz aszfalt mellett. .
 
 
Közvetlenül a vádlott gépkocsija mögött közlekedett a balesetben érintett, 7 személyes Volkswagen. A gépkocsiban a gépjárművet vezető férfin kívül a felesége és 7 kiskorú gyermekük utazott, közülük a sértett a leghátsó üléssor bal oldali ülésén foglalt helyet a biztonsági övet nem kapcsolta be.
 
A fiú életéért sokáig küzdöttek a helyszínen - három nap múlva meghalt
 
Zsédeny települést elhagyva, a 71-es kilométerszelvénynél a VW a közvetlenül előtte haladó, a vádlott által vezetett Ford, illetve a vádlott gépjárműve előtt haladó, utánfutót vonató Suzuki előzésébe kezdett.
 
A vezető az előzést a KRESZ szabályainak betartásával kezdte meg, az előzés végrehajtása érdekében a gépjárművével áthúzódott a szemközti sávba, az előzés során gépjárműve legnagyobb sebessége 95 km/h volt.
 
A német fiút mentőhelikopter szállította kórházba, válságos állapotban
 
Amikor az előző gépkocsi homlokfelülete a vádlott által vezetett gépjármű hátsó vonalába ért, a vádlott – anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy az előtte haladó gépjármű előzésének feltételei fennállnak és az biztonsággal végrehajtható, a tőle elvárható figyelem és körültekintés elmulasztásával – a bal oldali irányjelző használatával a gépjárművel a menetirány szerinti baloldali, ellentétes forgalmi irányú sávba átsorolva megkezdte az előtte haladó járműszerelvény előzését.
 
A német sofőr próbálta elkerülni az ütközést, de autója letért az útról és felborult
 
Az előzést korábban megkezdő gépjármű vezetője letért a menetirány szerinti  bal oldali útpadkára, majd  ellenkormányzást végezve a menetirány szerinti jobb oldalon letért az úttestről és vízelvezető árokba csapódva felborult, végül mezőgazdasági területen állt meg.
 
A gépjárműben utazó kilenc személy közül nyolcan nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedtek, azonban a leghátsó üléssor bal hátsó ülésén helyet foglaló, a biztonsági övét nem használó sértett a baleset következtében testével a jármű karosszériaelemeihez, utastársaihoz csapódott, továbbá a gépkocsiból kirepült és az útmenti területhez csapódott, melynek következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy három nap múlva a szombathelyi Markusovszky Kórházban elhalálozott.
 
A hétszemélyes autóban kilencen utaztak
 
A sértett a biztonsági övének használata esetén a baleset során nyolc napon belül gyógyuló, könnyű lágyrész sérüléseket szenvedett volna el, hasonlóan az utastársaihoz.
 
A vádlott az általa előidézett balesetet észlelte, azonban nem győződött meg arról, hogy a felborult gépkocsiban valaki megsérült-e, élete vagy testi épsége veszélyben van-e, így a segítségét sem ajánlotta fel, hanem megállás nélkül továbbhajtott
 
A 13 éves utas a kórházban belehalt sérüléseibe
 
Mindkét sofőr nagyot hibázott
 
A magyar rendszámú Fordot információnk szerint egy nő vezette, aki észlelte ugyan, hogy a figyelmetlen előzésével balesetet okozott, de ennek ellenére elhajtott a helyszínről. Egy német sofőr eredt a nyomába és egy körforgalomnál annyira meg tudta közelíteni, hogy felírja a rendszámát.
 
A rendőrök ennek alapján megállították a Veszprém felé haladó autót, majd rendőri kísérettel visszatért a  baleset helyszínére. A női sofőr mellett egy férfi ült.  Az alábbi képünkön az előtérben a német szemtanú áll Suzukija mellett, ő eredt a helyszínről elhajtó Ford nyomába. A Suzuki mögött a rendőrök által megtalált és visszakísért Ford látható, a volánnál egy fiatal nővel.
 
Előtérben a német szemtanú, akinek köszönhetően gyorsan meglett a helyszínről elhajtó Ford (a háttérben)
 
Az autó hátulján "Baby on board" felirat figyelmeztette az autósokat, hogy a járműben rendszeresen csecsemő utazik, vigyázzanak rá. A Ford vezetője viszont nem érezte fontosnak, hogy az általa okozott balesetnél megnézze, szorul-e valaki segítségre?
 
Az okozó autóján matrica hirdeti: Baby on board - a sofőr elhajtott az általa okozott halálos baleset helyszínéről

Pedig szorult, a felborult hétszemélyes járműben kilencen utaztak. Ez már csak azért is komoly hiba, hiszen nem juthat mindenkinek biztonsági öv. Ebben az esetben egy 13 éves fiú teste csapódott hozzátartozóinak az utastérben a boruláskor, másokat is megsebesítve. A fiú pedig három nap múlva meghalt. Ez talán a legnagyobb büntetés a szülőknek.
 
Hat mentőautó és két helikopter érkezett a 84-es főútra, Zsédeny közelébe
 
A balesetet a Ford vezetője okozta, az előzésben lévő német sofőr pedig el akarta kerülni az ütközést, ezért először balra húzta a kormányt, a padkáról pedig hirtelen rántotta vissza jobbra a járművet. Hat mentőautó és két mentőhelikopter érkezett a helyszínre.

A balesetet okozó és helyszínről elhajtó sofőr 2021. július elsején áll bíró elé, Szombathelyen.

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.