Szerző: 112Press 2019. szeptember 30.

Búcsúüzenetet láttunk a Facebookon, tárcsáztuk a segélyhívót - még időben érkezett a segítség

Zavarba ejtő, de egyértelműen búcsúüzenetnek szánt bejegyzést láttunk a Facebookon, amit 13 perccel korábban tett ki a közösségi oldalra a fiók tulajdonosa. Értesítettük a hatóságokat, majd vad keresésbe kezdtünk, hogy kiderüljön, hol lehet az illető.

Hírfolyamot böngészve futottunk bele egy fénykép nélküli üzenetbe a Facebookon, amiben egy környékbeli férfi szűkszavúan és virágnyelven megírta, hogy kicsit előbbre hozza a későbbre várt véget és mindenkit szeret. Ezt 13 perccel korábban tette ki a Facebookra, mint hogy rátaláltunk. Háromszor elolvastuk, hogy biztosan jól értjük-e, majd tárcsáztuk a 112-es segélyhívószámot.
 
Azt éreztük, hogy nem gyakran telefonálnak olyan megérzéssel az emberek, hogy egy Facebook bejegyzésből következtetve valaki hamarosan ártani fog magának, de viszonylag hamar átlendültünk azon a problémán, hogy akár New Yorkból is kitehette az illető a bejegyzését. A közben kapcsolt rendőr megígérte, hogy megpróbálják felkutatni az illetőt.
 
Ekkor már autóban ültünk, hogy odaérjünk egy eseményre. A sofőr kihangosítón hívogatta egymás után azokat az ismerőseit, akikről feltételezte, hogy ismerhetik a helyi férfit, míg az utas a neten próbált valamilyen elérhetőséget felkutatni. Az utóbbi bizonyult nyerőnek.
 
Egy hirdetésben két mobilszám is volt, az egyik az üzenetet posztoló férfié, a másik a társáé. Ezután felváltva hívogattuk a két számot és a hölgy végül felvette a telefont. Röviden elmondtuk, miről van szó, mire az asszony a könnyeivel küszködve elmondta, hol lehet megtalálni a férfit. Ezzel az információval újra tárcsáztuk a segélyhívót, ahol egy agilis hölgy villámgyorsan rögzítette a feltételezett öngyilkos címét, illetve az ismerőse telefonszámát is. Mint kiderült, vele kapcsolatba is léptek ezután.
 
Elvileg ezzel mindent megtettünk, amit lehetett a férfi életének megmentéséért, miközben a Facebookon a bejegyzésnél "???" és "Ez mi?" hozzászólások virítottak a poszt alatt, meg egy szomorú-jel. Azonban nem hagyott minket nyugodni a dolog és pár perc múlva irányt változtatva már a megadott cím felé tartottunk. Kíváncsiak voltunk arra is, vajon foglalkoznak-e egy közösségi oldal böngészőjének furcsa megérzésével?
 
ongyilkossagi_kiserlet
 
Mire az utcába értünk, addigra már ott állt egy járőrautó a ház előtt és rendőrök jöttek ki a kertből. Senki nem nyitott ajtót, be pedig nem mehettek a házba. Azt közben megtudtuk, hogy a hölgy, akivel beszéltünk, a helyszínre tart és pár perc múlva érkezik, így vele be tudnak majd jutni a rendőrök a lakásba ellenőrizni, van-e ott valaki és bajban van-e az illető?
 
Aztán váratlanul felgyorsultak az események. "Meglibbent a függöny, van ott valaki!" - mondta a társának a járőr, majd a következő pillanatban felcsattant a "Rendőrség! Nyissa ki az ajtót!" felszólítás. A szobában fény gyulladt és pár másodperc múlva kinyílt az ajtó.
 
-X, az ismerősei aggódnak magáért! Minden rendben van? - kérdezte a rendőr, majd a halk válasz után odakiáltott a járőrtársának: -Hívj mentőt!
 
A mentő végül a Markusovszky kórházba szállította a férfit, akinek komoly elhatározása volt, hogy valóban végezzen magával.
 
Epilógus
 
Furcsa, de egyikőnket sem töltött el eufória amiatt, hogy sikerült megnyerni a versenyfutást az idővel és amiatt sem, hogy ismét sikerült kiszúrni egy olyan bejegyzést, ami kódolt üzenet volt a külvilágnak. (Évekkel ezelőtt hasonló módon sikerült időben megtalálni egy férfit, aki egy rövid búcsúüzenet után törölte a Facebook fiókját. Az illető a mai napig haragszik ránk, de legalább nem a szelleme kísért minket...)
 
Csak bízhatunk abban, hogy a férfi élete jobbra fordul és bebizonyosodik, hogy az öngyilkosság hibás lépés lett volna.

 

Nem reprezentatív eredmény

Egy oldalunkon futó, korábbi esemény kapcsán indított szavazásunkra 878 szavazat érkezett. Arra voltunk kíváncsiak, hogy olvasóink fejében megfordult-e már az öngyilkosság gondolata? A válaszadók 44 százaléka állítja azt, hogy még soha nem gondolt arra, hogy végezzen magával, míg 16 százaléknak csak röpke gondolatként villant fel ez a lehetőség, azaz 60 százalék (527 fő) nem foglalkozott komolyan a gondolattal.
 
Számunkra meglepő, hogy szervi eredetű probléma (pl. rosszindulatú daganat) miatt a válaszadók 1 százaléka foglalkozott az öngyilkosság gondolatával, lelki eredetű probléma miatt viszont ennek a sokszorosa, 22 százalék (193 fő). (Szervi és lelki eredetű probléma miatt 4 százalék.)
 
A válaszadók 6 százalékának (53 fő) pedig volt öngyilkossági kísérlete.
 
ongyilkossag
 
 
Ha ön is úgy érzi, hogy segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt!

 

lelki_elsosegely
 
Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.
 
 
 

Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.