Szerző: TM 2018. szeptember 08.

Múltidéző: A helyszínen robbantották fel az instabil gránátot Szombathelyen

Tizennyolc éve a Mátyás király utca romos házának padlásán rozsdás világháborús robbanóeszközre bukkantak. A tűzszerészek veszélyesnek ítélték meg a mozgatását, ezért a helyszínen felrobbantották. A terület sorsa azonban azóta is hányatott. Képekkel mutatjuk meg, hogyan veszi vissza a természet a belvárosi telket.

 
Az elmúlt hetekben több érdekes robbanószerkezetekkel kapcsolatos hír is napvilágot látott. Például a Duna kiszáradt medréből ellopott gránát és a veszélyesnek gondolt, kocsi hátsó ülésén rendőrségre szállított RPG gránát esete. A tűzszerészek mindkét esetben felhívták a figyelmet arra, hogy a robbanótestek mozgatása veszélyes lehet és nem csak saját testi épségét kockáztatja az, aki ilyeneket cipel. Ennek kapcsán kerestük elő a 18 évvel ezelőtti esetet, azonban a szombathelyiek számára érdekesek lehetnek azok a képek is, amelyek a robbantás után készültek a szombathelyi "Central Parkról".
 
SZHEL064
 
2000. novemberében a rendőrség lezárta a Mátyás király utcai romosnak kinéző ház környékét Szombathelyen. A bejárata mellett kézzel írt "ROBBANÁSVESZÉLY!" tábla lifegett piros szalagon. A ház udvarán építőanyag és sok új cserép árulkodott arról, hogy a házat éppen nem bontották, hanem felújították.  És éppen a tetőn végzett munkálatok közben bukkantak a világháborús robbanóeszközre.
 
cl
 
A tűzszerészek úgy ítélték meg, hogy a gránát biztonságosan nem mozgatható, ezért a helyszínen felrobbantották azt. Néhány járókelő hallotta csupán a detonációt, majd pár másodpercig látszott a fekete füst és ennyi.
 
panoramio-3723514a
 
Mivel már a polgári drónok megjelenése előtt is készítettünk légifotókat a városról, ezért kerestünk néhány felvételt a helyről. Bár egy romos tetejű ház - majd később egy üres telek - nem kifejezett látványosság, azonban néhány fotón megtaláltuk.

2009-ben 

 
És hogy miért is érdekes ez a terület azóta is? Nos, kisebb szenzációnak számított a városban, amikor a nyugat.hu 2006-ban kiderítette, hogy egy XXI. századi bevásárlóközpontot terveznek ide titokban. A Szombathely City Center fantázianéven indult projekt neve később Magellán Centerre változott. A régészeti feltáráson ráadásul a  legyőzhetetlen Napisten, Mithrász szentélyét tárták fel, két fogadalmi oltárkővel. A grandiózus tervek szerint a Mithrász-szentélyt a Magellán Center mélygarázsából lehetett volna megtekinteni, törhetetlen üveglapon keresztül, ahogy pl. a Fő téri OTP fiókban is Savaria maradványai felett várakoznak az ügyfelek. (Egy népszerű hiedelem szerint egyébként ha valaki Szombathelyen ásót ragad, akkor rövid időn belül vagy római leleteket talál, vagy világháborús robbanóeszközöket.)
 
2012-ben, a Google Maps térképén
 
Aztán jött a válság, majd 2012-ben végleg lehetett temetni a Magellán Center ötletét.
 
2014-ben
 
2015-ben aztán újból felkaphatták a fejüket a vasi megyeszékhelyen élők, az akkor már gazos, dzsungelszerű területen ugyanis az új hírek szerint "biztosan" Aldi bevásárlóközpont épül, ráadásul tetőparkolóval, ami nagy szó egy olyan belvárosban, ahol komoly nehézséget okoz a parkolás. 2016-ban pedig már sokan csak legyintettek, amikor kiderült, hogy Aldi sem lesz a plázának megálmodott helyen.
 
2017. Fotó: Tánczos Tamara
 
Az újabb tervek szerint lakások, irodák és néhány bolt, esetleg járóbeteg szakrendelés lehet majd a területen, illetve belengették, hogy a Kossuth utca esetleg sétálóutcává alakul. A területet közben egymillió euróért árulták.
 
2018.
 
A belvárosi dzsungel falát időnként kidönti a szél, de hamar visszaállítják, más azonban nem nagyon történik a területtel. A helyiek megszokták már az egyre nagyobb fákat, a külföldiek pedig nem értik, miért van ilyen csúnya kerítésekkel elkerítve ez a belvárosi park.
 
2018.
 

Robbantástól a dzsungelig - a meghiúsult Magellán Center helye Szombathelyen
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.