Barion Pixel
Szerző: Győri Fellebbviteli Főügyészség 2022. május 26.

Hat év börtön a kitalált BM-es ismerősnek átvett 1200 euróért - a megbízó megrovást kapott

A börtönből frissen szabadult férfi egy panzióban ismerkedett meg az USA-ba készülő nővel, akinek megígérte, hogy a munkavállalási vízumának beszerzését meggyorsítja egy Belügyminisztériumban dolgozó ismerőse, 1200 euróért. A nő fizetett, hogy újdonsült ismerőse vesztegesse meg a hivatali dolgozót.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség a büntetése helybenhagyását indítványozta annak a férfinak, aki a Belügyminisztériumban dolgozó ismerősére hivatkozott és ezzel pénzt csalt ki egy hiszékeny nőtől.

 Az ítélet szerint a férfi 2018 szeptemberében szabadult letartóztatásából, és egy szombathelyi panzióban szállt meg. Ott összeismerkedett egy nővel, aki elmondta neki, hogy az Amerikai Egyesült Államokba szeretne utazni munkavállalás céljából, de az ezzel kapcsolatos iratok beszerzése nehézkes és lassú.

A férfi valótlanul azt állította, hogy van egy hivatalos személy ismerőse, aki a Belügyminisztériumban dolgozik, és pénzért cserébe segíteni tud a gyorsabb ügyintézésben. A nő ennek érdekében összesen 1.200 eurót adott a férfinak, hogy azt adja át az ismerősének a segítségért. A férfi a nem létező ismerőse nevében több alkalommal e-mailben hitegette a nőt a közeli utazással. Az iratok megszerzése érdekében a férfi – természetesen – nem tett semmit. A nő 2018. november 27. napján feljelentést tett a férfi ellen.

A nőt – elkülönített eljárásban – befolyás vásárlásának bűntette miatt megrovásban részesítették. 

A Szombathelyi Törvényszék a férfit vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette miatt, mint visszaesőt, 6 év börtönbüntetésre, 6 év közügyektől eltiltásra ítélte, és vele szemben 388.410 Ft-ra vagyonelkobzást rendelt el.

Az ítélet ellen a férfi és kirendelt védője a bűncselekmény minősítésének a megváltoztatása és enyhítés érdekében fellebbezett.

 A Győri Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a kiszabott büntetés szükséges. A férfi többszörösen büntetett előéletű volt a cselekmény elkövetésekor, s azt követően is többször elítélték. A korrupciós bűncselekmények társadalomra veszélyessége, kivétel nélkül, nagy. Káros hatása, hogy ismertté válásuk – szinte – törvényszerű következménye, hogy a társadalom tagjainak a hivatalos személyek befolyástól mentes működése iránti bizalma megrendül. Az ilyen jellegű bűncselekmények elkövetőivel szemben a törvény szigorát kell alkalmazni.

Az eljárás másodfokon a Győri Ítélőtábla előtt folytatódik.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.