Barion Pixel
Szerző: 112Press 2022. április 04.

Látszólag ok nélküli 40 km/órás sebességkorlátozás a 87-esen - Rákérdeztünk az okára

Az ún. "kőszegi egyenes" és Gyöngyösfalu között hónapok óta 40 km/órás sebességkorlátozás van érvényben az egyik kanyarban a 87-es főúton, miközben munkavégzés nem zajlik. Rákérdeztünk az okra, a sebességkorlátozás időtartamára és arra is, hogy feloldótábla hiányában meddig él a korlátozás?

Tapasztalatunk szerint nagyon kevesen próbálják betartani a 40 km/órás sebességkorlátozást a korábban 90 km/órás szakaszon. A rendszeresen erre közlekedők ugyanis azzal szembesültek, hogy sem építési munkálatok nem zajlanak, sem komolyabb úthiba nincs az érintett szakaszon.

40 km/órás sebességkorlátozás a 87-es főúton, Gyöngyösfalu közelében

Ha valaki 40 helyett 86 kilométer/órás sebességgel közlekedik itt (azaz óra szerint kb. 90 km/órával), akkor egy esetleges bemérés esetén 6 büntetőpontra és 90 ezer forint pénzbüntetésre számíthatna. (Információnk szerint ilyen helyeken nem mérnek a rendőrök Vas megyében.)

dc1

Februárban személyi sérüléssel járó közlekedési baleset is történt a sebességkorlátozás hatálya alatt lévő útszakaszon.

A Magyar Közutat kerestük meg azzal a kérdéssel, hogy miért van itt hónapok óta sebességkorlátozás?

-Az elmúlt időszakban az időjárási körülmények figyelembevétele mellett folyamatosan végeztünk ideiglenes javításokat a kérdéses szakaszon, ugyanakkor forgalombiztonsági okokból egyelőre fenntartjuk a bevezetett sebességkorlátozást. A téli üzemeltetési időszak után újabb, tartós beavatkozásokat fogunk végezni ezen az útszakaszon is, melyet követően a sebességkorlátozást is megszüntethetjük majd - válaszolt kérdésünkre a Magyar Közút kommunikációs osztálya.

Sebességkorlátozás egy kanyarban, a 87-es főúton

Sokak számára kérdéses, hogy feloldó tábla hiányában meddig tart a sebességkorlátozás?

-A KRESZ előírásai szerint a jelzőtábla hatálya a táblánál kezdődik és a következő útkereszteződés kezdetéig tart. A vonatkozó jogszabály nem tesz különbséget a csatlakozó utak kiépítettsége, illetve funkciója közt, így a sebességkorlátozást a tábla utáni első csatlakozás – még ha az csak egy földút is - feloldja. Így a 87-es főúton közlekedők számára a lehető legrövidebb, a forgalombiztonság érdekében szükséges szakaszon vezettük be az ideiglenes korlátozást - áll a Magyar Közút válaszában.

Mutatjuk a sebességkorlátozásokat feloldó kereszteződéseket a Google Maps Streetview szolgáltatásból. Szombathely felé:

Ez a kereszteződés oldja a sebességkorlátozást Szombathely felé - Fotó: Google StreetView

Kőszeg irányába:

Ez a kereszteződés oldja a sebességkorlátozást Kőszeg irányába haladva - Fotó: Google StreetView


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.