Szerző: 112Press 2022. április 07.

Zéró toleranciát alkalmaz a Közterület-felügyelet a szemetelőkkel szemben Szombathelyen

Közel húsz ember dolgozott keményen szerdán Szombathelyen, hogy a buszpályaudvar és annak környékéről eltüntessék a csikkeket, aludobozokat, összegyűrve elhajított csomagolóanyagokat. A végeredmény olyan lett, mint ha kiporszívózták volna a teret. Csakhogy ez nem tartott sokáig.

Sok szülőt ér majd hidegzuhanyként a Vas Megyei Kormányhivataltól érkező levél a gyermekük által elkövetett szemetelés után megindított közigazgatási eljárás miatt.

A tapasztalatok alapján a legtöbb szemetelő a diákok közül kerül ki - a kép csak illusztráció!

Fél nappal az Ady tér kitakarítása után ugyanis ismét sok szemét került a gyepre, járdára, az üres szemétgyűjtők közelében. A Közterület-felügyelet ezt nem hagyta annyiban és már ma reggel is intézkedés alá vonták a szemetelőket, akik ellen közigazgatási eljárást kezdeményeztek.

A szemetelés következményeire figyelmeztetnek diákokat közterület-felügyelők Szombathelyen - a kép illusztráció

-Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján elmondhatom, hogy szinte valamennyi, a szabályszegést elkövető és egyben tetten ért személy 18 életév alatti volt. Nagyon meglepődtek a fiatalok, amikor a kollégáim odaléptek hozzájuk és intézkedés alá vonták őket. Volt, aki megijedt, hogy csak az anyukája meg ne tudja, hogy dohányzik. Volt, aki azt próbálta megmagyarázni, hogy csak beleszívott a cigarettába és az kicsúszott a kezéből.

A dohányzás impotenciát okozhat, az eldobott szemét pedig anyagi kiadást

-Akadt, aki azt mondta, hogy észre sem vette, mikor dobta el a szemetet. Ő valószínűleg már megszokásból, így szabadult meg a hulladéktól - tudtuk meg Ágoston Sándortól, Szombathely MJV Polgármesteri Hivatal Hatósági Osztály Közterület-felügyeletének irodavezetőjétől.

Nem is olyan nehéz beletalálni, rengeteg embernek sikerül minden nap
- A hatályos jogszabályok alapján a 18 éven aluli szabályszegést elkövető személyek esetében a törvényes képviselőt keresi meg az illetékes hatóság. Gyakran hallom, hogy a hajléktalan életmódot folytató személyek szemetelnek az Ady téren, de tekintettel, hogy a Közterület-felügyelet irodája itt található, ezt a hipotézist cáfolom. Ezt alátámasztja az intézkedéseink tapasztalatai is.

Kitakarított zöldterület Szombathelyen


-Azért dolgozunk, hogy Szombathely egy biztonságos, tiszta város legyen, kulturált környezetet tudjunk biztosítani az itt élő lakosságnak. Látom, milyen komoly munkát végeztek azok, akik a tér takarításában, zárásában részt vettek és elkeserítőnek tartom, hogy mennyien veszik semmibe ezt az erőfeszítést és úgy tűnik, nekik nincs igényük a tisztább, minőségibb környezetre - zárta mondandóját az irodavezető.

Közterület-felügyelők a szombathelyi Ady téren

Abban pedig biztosak vagyunk, hogy a szankciók jelenthetnek visszatartó erőt a fiataloknak és ha már az Ady téren, vagy a Fő téren figyelnek arra, nehogy a földre dobják a szemetüket, akkor máshol is ennek megfelelően viselkednek.

 

Van, aki a szemetes mellett dobja le a hulladékát - a kép illusztráció

Azzal, hogy megtesznek plusz néhány lépést a hulladékgyűjtők felé, azzal máris tettek valamit az élhetőbb, tisztább településért. Ami sokkal jobban hangzik, mint büntetést fizetni szemetelésért.

Fiatalokat tájékoztató közterület-felügyelők Szombathelyen - a kép csak illusztráció!

Kíváncsiak vagyunk olvasóink véleményére is. Kérjük, írják meg, egyetértenek-e a szemetelők szankcionálásával?

 

 

Fiatalokat tájékoztatnak a közterület-felügyelők Szombathelyen

Azt, hogy a fiatalok körében népszerű a buszpályaudvar mögötti terület jól jelzi az offline Insta-fal is, amiből mutatunk egy részletet.

Offline insta-fal a szombathelyi Ady téren - a frissítéshez vakarni, vagy satírozni kell

Fontos: fotóink illusztrációk, a megörökített fiatalokkal nem azért beszélnek a közterület-felügyelők, mert szemetelésen kapták őket.

Kitakarított, csikktelenített zöldterület az Ady téren


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.