Barion Pixel
Szerző: Győri Fellebbviteli Főügyészség 2021. április 28.

Helybenhagyták a 13 év letöltendőt - terrorizálta és megpróbálta megölni a barátnőjét

A volt barátnőjét terrorizáló, zaklató fiatalember nem tudott beletörődni a szakításba és 2017. decemberében megpróbálta megölni a lányt, majd a büntetés-végrehajtási intézetből is folytatta a zaklatást. A Győri Ítélőtábla szerint megalapozott a 13 éves fegyházbüntetés.

A Győri Ítélőtábla, mint másodfokú bíróság a mai napon meghozott végzésében a Győri Fellebbviteli Főügyészség indítványának megfelelően helybenhagyta a Szombathelyi Törvényszék 2020. november 30-án kihirdetett ítéletét.

A Szombathelyi Törvényszék a vádlottat emberölés bűntettének kísérlete, hamis vád bűntette, hamis tanúzásra felhívás bűntette, zaklatás vétségei és személyes adattal visszaélés vétsége miatt halmazati büntetésül 13 évi fegyházbüntetésre, Vas megye közigazgatási területéről 5 évi kitiltásra és mellékbüntetésül 10 évi közügyektől eltiltásra ítélte.

A férfi nem tudta elfogadni a szakítást, ezért sokszor igyekezett a sértettel – annak kifejezett akarata ellenére – a személyes kapcsolatot felvenni. A férfi a telefonjáról 37 nap alatt 97 alkalommal hívta a sértettet, a közösségi médián keresztül rendszeresen üzent neki, búcsú e-mailt küldött és öngyilkosságát helyezte kilátásba. Neurológus és pszichiáter orvosok, édesanyja és fiktív személy nevében is írt számára hamis e-maileket, üzeneteket, amelyekben egészségi állapotára figyelemmel kérte kapcsolatuk rendezését, öngyilkossági kísérletéről számolt be, elbúcsúzott, aztán a sértettet megölésével fenyegette. Ezek miatt a bíróság távoltartását rendelte el.

A vádlott a sértettről készült fényképek felhasználásával e-maileket készített, amelyeket a nő ismerőseinek megküldött. Ezekben a sértett nevében szexuális szolgáltatásokat kínált, valamint a nőt - személyes adatainak közzétételével - több partnerkereső oldalon is regisztrálta. A férfi esetenként fényképpel együtt szexuális tárgyú felhívásokat tett közzé, amelyekre a sértett üzenetek, telefonhívások sokaságát kapta, továbbá ilyen tartalmú szórólapokat terjesztett a nő lakóhelyének vasútállomásán, a Szombathelyre haladó IC-vonaton, illetve az oktatási intézmény közelében parkoló autókon.  

A vádlott további bosszúállást is elhatározott. Ennek érdekében 2017. december 11-én két késsel a sértett lakóhelyére utazott, ahol elrejtőzve várta. Ezalatt egy fahusángot is magához vett, amellyel a mellette elhaladó nőt többször fejbe vágta, miközben megölését hajtogatta. Az ütésektől megszédült és földre esett sértettet tovább ütlegelte, vele a földön dulakodott, próbálta a fején, nyakán megsebesíteni, kétszer meg is szúrta. A nőnek sikerült kiszabadulnia és segítséget kérnie.

A vádlott a büntetés-végrehajtási intézetből a járásbíróságra küldött névtelen levélben a sértettet kábítószer tartásával és értékesítésével vádolta meg, majd az engedély nélkül megszerzett mobiltelefonról ismét üzeneteket küldött neki, megpróbálta felhívni, aztán tiltás ellenére postai úton is levelet küldött, amelyben megbocsátását és meglátogatását kérte.

A vádlott egy tanút saját érdekében hamis tanúzásra is törekedett rábírni.

A másodfokú ügyészség szerint a szerelmi kapcsolatukat önös érdekből helyreállítani akaró, a sértett életét hosszabb időn keresztül, a távoltartás szabályait is megszegve változatos eszközökkel és módon megnyomorító, a sértettnek komoly lelki és fizikai szenvedést okozó, őt a lakóhelyéről elköltözésre is késztető, a büntetőeljárás, sőt letartóztatása alatt is bűncselekményeket elkövető vádlottal szemben kiszabott fegyházbüntetés mértéke feltétlenül szükséges és indokolt.

A Győri Ítélőtábla, mint másodfokú bíróság a cselekmény minősítését és a büntetést illetően is osztotta az elsőfokú bíróság, illetve a fellebbviteli főügyészség álláspontját.

Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.