Barion Pixel
Szerző: Budapest Környéki Törvényszék 2020. december 12.

Szexuális aktusokra kényszerítette a feleségét - Rovarirtós pálinkát ivott a féltékeny férj

Két súlyos, családon belüli erőszak ügye is bíróság elé kerül. Hónapokon keresztül, rendszeresen kényszerítette szexuális aktusra a feleségét egy férfi, ezért ellene hozzátartozója sérelmére erőszakkal elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt nyomoz a rendőrség, a bíróság pedig elrendelte a letartóztatását. A másik esetben a férfi azt hitte, sikerült megfojtania a feleségét, de az asszony színlelte a halált.

2020. nyarától kezdve a gyanúsított rendszeresen, heti két alkalommal erőszakkal vagy fenyegetéssel kényszerítette szexuális aktusra a feleségét. Így tett 2020. december 7-én is, a bántalmazás következtében pedig az asszonynak sérülései keletkeztek a karján. 

Mivel a gyanúsított többszörösen büntetett előéletű, korábban erőszakos jellegű bűncselekmény elkövetése miatt is volt büntetve, illetve a terhére rótt cselekménnyel hónapokon át nem hagyott fel, így fennáll vele szemben a bűnismétlés veszélye. Emellett az ügyészi indítvány szerint megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a terhelt megszökne, elrejtőzne, illetve a bizonyítást megnehezítené.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2021. január 11-ig.

A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított és védője fellebbezett ellene, így végzés nem végleges, de végrehajtható.

 

Családon belüli erőszak - a kép illusztráció

Megütötte, fojtogatta a feleségét, majd rovarirtót ivott pálinkával

Egy másik esetben a férj akkor hagyta abba a felesége bántalmazását, amikor azt hitte, hogy az asszony meghalt.

Féltékenység miatt korán megromlott a férfi házassága, aki egyre erőszakosabbá vált a feleségével. Egy alkalommal az asszony életére tört, ezért a Pest megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntettének kísérlete miatt nyomoz ellene. A rendőrségi eljárást letartóztatásban tölti a gyanúsított.

A gyanúsított és a sértett 1987 óta házasok. Kapcsolatuk a férfi féltékenysége miatt korán megromlott, rendszeressé váltak köztük a veszekedések, a férfi pedig többször bántalmazta az asszonyt.
2018-ban a nő azért, hogy ápolni tudja, beteg édesanyjához költözött, 2019-ben pedig a férje is követte őt. 2020. december 3-án a gyanúsított pálinkát fogyasztott, majd többször megütötte a konyhában tevékenykedő feleségét. Ezután egy nadrágszíjat vett magához, amivel fojtogatni kezdte a sértettet, miközben szidalmazta őt.

Mivel az asszony nem tudott ujjaival a szíj alá nyúlni, ezért elernyesztette a testét és azt színlelte, hogy meghalt. Ekkor a férfi felhagyott a cselekménnyel és egy madzagot tekert a sértett nyaka köré, kiment a konyhából, majd pálinkát és rovarirtó szert ivott.

Bántalmazását követően a sértettre a fia talált rá, aki értesítette a mentőket.

Az ügyészi indítvány szerint megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a gyanúsított a megkezdett bűncselekményt befejezné. 

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2021. január 11-ig.

Mivel az eljárás érdeke azt kívánja, hogy a gyanúsított igazságügyi elmeorvos szakértői vizsgálata minél előbb megtörténjen, ezért a letartóztatását a végzés szerint az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézményben kell végrehajtani.

A döntést az ügyész és a terhelt tudomásul vette. A gyanúsított védője nem volt jelen, ezért jogorvoslatra neki öt munkanap áll a rendelkezésére, így végzés nem végleges, de végrehajtható.

Címlapképünk illusztráció.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.