Barion Pixel
Szerző: 112Press 2019. május 12.

Videó: Fontos dashcam felvétel, amin szinte semmi nem látszik

Rendszeresen pördítenek meg autókat kamionok a 87-es és 86-os főút közös szakaszán. A holttérről már többször írtunk, de most sikerült megszereznünk egy olyan dashcam felvételt, ami a szélső sávba kisoroló és autót megperdítő kamion szélvédőjén át mutatja az eseményeket.

Havi rendszerességgel számolunk be olyan balesetről, ahol a 86-os főútról, vagy a másik oldalon az M86-os autóútról érkező kamion a 86-os és 87-es közös szakaszán kétsávossá váló úton az út adottságai miatt a belső sávba  érkezik, majd megpróbál kisorolni a szélső sávba, megpöckölve a mellette holtsávban haladó személyautót.
 
 
Többször felhívtuk már olvasóink figyelmét is erre a veszélyes szituációra, a kamion vezetőüléséből ugyanis nagy holttérrel kell megküzdenie a sofőrnek, még kiegészítő tükrök megléte esetén is.
 
DSC_8996
 
A tegnapi baleset után elmentünk és megnéztük, hogyan érkeznek a személyautók a közös szakaszra és mennyire lehetnek tisztában az autóvezetők a veszéllyel.
 
DSC_9019
 
Megnézhettük a cseh kamion fedélzeti kamerájának a képét is, ami annak ellenére nagyon fontos számunkra, hogy azon gyakorlatilag szinte semmi nem látszik a másik járműből. De pontosan ez a lényeg és sok dolgot megmagyaráz. (Akik csak a baleset pillanataira kíváncsiak, azok csalódottak lesznek a kamerafelvétel láttán.)
 
SnapShot(178)
 
A széles látószögű kamera képén láthatjuk, ahogyan a cseh kamion odaér a körforgalomhoz és behajt abba. A kép jobb oldalán, illetve szemben jól látszik a 87-es főút betorkollása, azon azonban nem látszik személyautó. A kamion immár a közös szakaszon folytatja az útját és a másik főút becsatlakozása után megszűnő záróvonalat elhagyva megpróbál kisorolni a szélső sávba.
 
DSC_8991
 
Ekkor látszik egy másodperc erejéig a megpördülő Suzukiból egy kis rész. Az is látszik, hogy voltak szemből érkező járművek, így a Suzukiban utazóknak abban szerencséjük volt, hogy nem ütköztek másik járművel.
 
DSC_9008
 
És akkor ugorjunk is a 87-es főútra. A becsatlakozás előtt 60-as, majd 40 km/h-s sebességkorlátozás érvényes a 87-es főúton érkező járművekre, illetve egy előjelző tábla után kint van az elsőbbségadás kötelező tábla is a közös szakasz elején. A lassítás lényege, hogy a sofőrök felmérhessék a 86-os úton, a körforgalom felől érkező forgalmat és ennek megfelelően haladjanak tovább a közös szakaszon.
 
DSC_9027
 
Nem ritka, hogy itt egymás mellé kerül a 86-osról egy kamion és a 87-esről egy személyautó. Ismételten is azt tudjuk javasolni, hogy a személyautók vezetői hagyják elmenni a kamiont, aminek kötelezően ki kell sorolnia a szélső sávba. Ez kis lassítással kivitelezhető, a kamion pedig úgyis gyorsít, tehát komoly időveszteséget sem jelent a manőver, a belső sávban pedig a személyautó elkerülheti a kamiont.
 
DSC08964
 
A fent említettek videónk utolsó kétharmadában tekinthetők meg. Az általunk fontosnak ítélt momentumokat kimerevítettük.
 
DSC_9023

A dashcam felvételt köszönjük a cseh kamionsofőrnek! Bízunk benne, hogy néhány autóvezető számára tanulságos lesz és eszébe jutnak ezek a képkockák, amikor hasonló útszakaszhoz érkezik.

Cseh rendszámú kamion pördített Suzukit a 86-os és 87-es főutak közös szakaszán




Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.