2018. február 28.

Videó: Négy afgán férfi mászott ki egy szerb kamionból Vépnél

Egy magyar kamionsofőr vette észre a ponyvát felvágó és raktérből kimászó férfiakat. A portás azonnal értesítette a rendőrséget. Egy közeli baleset helyszínéről két perc alatt megérkezett az első autó, közlekedési rendőrök tartóztatták fel a szaladó afgánokat.

Egy szalagkorlátnak ütközött autó helyszínelését biztosította az M86-os autóúton az a két rendőr, akik egy közeli telephelyről beérkező segélyhívás után azonnal autóba ültek és elindultak a logisztikai központ felé. A hívás szerint egy kamionból több férfi mászott ki a ponyvát felvágva, majd elszaladtak.

DSC_2232

A rendőrpáros a telephelytől néhány száz méterre meglátta a szaladó embereket, akiket megközelítettek, majd felszólították őket, hogy álljanak meg. A négy férfi a rendőröket látva azonnal lefeküdt a földre és nem tanúsítottak semmilyen ellenállást.

DSC_2172

Néhány perc múlva több rendőrautó és polgárőr érkezett a helyszínre és a logisztikai központba is. Hamar kiderült, hogy négyen másztak elő a kamion rakteréből és mindegyik férfit sikerült feltartóztatnia a rendőröknek.

DSC_2194

A ruházat átvizsgálásakor információink szerint afgán iratok és szerb dokumentumok kerültek elő, valamint minimális mennyiségű élelmiszer. A rendőrök pokrócokat hoztak, majd szélvédett helyre kísérték a huszonéves afgán férfiakat és vizet is adtak nekik, amíg megérkezett az a jármű, amivel elszállították őket.

DSC_2243

A szerb kamionsofőr kérdésünkre elmondta, hogy Törökországból hozott Magyarországra fém alkatrészeket egy szombathelyi gyár részére. A magyar határt hajnali 5 órakor lépte át és a pihenőidejét Kecskeméten töltötte. Ezután egy órát állt még dugóban egy baleset miatt az autópályán. Szombathelyre 14.30-kor érkezett, ahonnan vámügyintézés után indult a vépi logisztikai központba.

DSC_2217

A lerakodáshoz számára kiosztott kaput kereste, amikor egy magyar kamionsofőr jelezte neki, hogy emberek másztak ki a kamionja rakteréből, a ponyvát felvágva. Azonnal szóltak a portásnak, aki hívta a rendőrséget.

DSC_2206

Mivel a fiataloknál szerb befogadóállomás fényképes irata is volt, ezért feltételezhető, hogy Szerbiában másztak be a kamionba. A kamionsofőr azt mondta, nem érti, hogyan nem vették észre a raktérben megbújó embereket, mivel a határon többféle módszerrel (hőkamerával és átvilágítással) is ellenőrizték a kamiont. A plomba látszólag ép volt, de hogy ez tényleg így van-e, azt a rendőrség vizsgálja. Annak kicsi az esélye, hogy az afgán férfiak Kecskeméten másztak volna be nyom nélkül a teherjárműbe. Ha a fiatalok valóban Szerbiában jutottak be a raktérbe, akkor minimum 10-12 órát, de inkább többet töltöttek el a fémszállítmány mellett úgy, hogy a külső hőmérséklet -10 Celsius fok körül alakult.

DSC_2225

Az egyik afgán férfi azt mondta, hogy tálibok bántalmazták, ennek több nyoma is van a testén. A négy férfit először Szombathelyre szállították, majd ezután valószínűleg visszatoloncolják őket Szerbiába.

Négy afgán férfi mászott ki egy szerb kamionból Vépnél
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.