2018. augusztus 17.

Megvan a szemetelő - szombathelyi férfi szórta ki a hagyatékot Nagykölkednél

A szentképek, díszek és műszaki eszközök között névre és címre is bukkantunk. Több körös telefonálással megtudtuk, ki szórhatta ki a szemetté vált hagyatékot. A szombathelyi férfi vasárnapig kapott haladékot a mocska eltüntetésére a körjegyzőségtől.

Nagykölked, szemét

Baleseti helyszínre tartva figyeltünk fel Ják és Nagykölked között az út szélére kidobott lomokra és visszafelé megálltunk megnézni, mit szórtak az aszfaltozott bekötőútra. A sajnálatosan megszokott háztartási hulladék és bontott autóalkatrészek helyett most azonban többek között személyes tárgyakat, szentképeket, karácsonyfadíszeket, fotókat, régi műszaki cikkeket találtunk. Kis kutakodással rábukkantunk névre és lakcímre is, ami több dokumentumon szerepelt, így feltételeztük, hogy egy Zala megyei város külterületén élő idős asszony hagyatékát ömlesztette valaki az út szélére.

Instagram oldalunkra töltöttünk fel egy képet a helyszínről, miután azt egy kicsit átrendeztük. A bokorba hajított szentképeket úgy állítottuk fel, hogy a közútról is jól látható legyen, hogy másokat is elgondolkodtasson, majd másnap telefonálgatni kezdtünk, hogy kiderítsük, hogyan kerülhetett a zalai település lakójának hagyatéka a Vas megyei Nagykölked mellé.

Nagykölked, szemét

Több telefonhívás után sikerült elérnünk egy távoli rokont, akitől megtudtuk, hogy az idős hölgynek egy fia és egy lánya volt, az előbbi korábban meghalt, az utóbbi pedig fekvőbeteg, de neki van két lánya. Így megpróbáltuk megtalálni az unokákat és ismét több kör után sikerült is beszélnünk az egyikőjükkel.

Ahogy a nagymama nevét kimondtuk, már tudta, hogy a szemét miatt keressük, ugyanis előző nap megkeresték a körjegyzőségtől, ahová Nagykölked is tartozik és a hulladék eredete felől érdeklődtek. Az unokától megtudtuk, hogy a nagymama házát egy szombathelyi férfi vásárolta meg, benne többek között az út szélére kihajított tárgyakkal.

Nagykölked, szemét

Az asszony nem értette, miért kellett illegálisan lerakni a feleslegessé vált hulladékot, hiszen a zalai településen nagy hulladékudvar működik, ahová ingyen lerakhatta volna a szemetet a vevő. Azt már mi tesszük hozzá, hogy szombathelyi lakcímkártyával ezt a vasi megyeszékhelyen is megtehette volna. Sőt, Nagykölked közelében is van lehetőség ingyenes szemételhelyezésre.

Képünk megjelenése után olvasónk írt egy hozzászólást: " Citromsárga Fiat panda kis utánfutóval  (...) Felsőberki és Haraszti között mentem traktorral, akkor előzött meg, felfigyeltem rá a nem egészen megfelelő rakomány rögzítés miatt. Nagykölked után jött velem szembe, akkor már üres utánfutóval. Aznap nem is, hanem következő nap vettem észre a szemétkupacot. (...)"

Olvasónk megfigyelése valószínűleg helytálló volt, a szombathelyi férfinek ugyanis egy "érdekesen sárga" Fiatja van.

Nagykölked nem hagyja magát teleszemetelni

Számunkra kellemes meglepetés volt, hogy a falu aljegyzője már előttünk felvette a kapcsolatot az örökösökkel és az elmondás alapján a szemetelővel is, így tárcsáztuk is a körjegyzőséget. Mint megtudtuk, a falu polgármestere és a falukarbantartó is észlelte a szemétkupacot, majd az aljegyző asszony kiment és fényképeket készített, illetve címeket keresett a szemétben. Sikerrel. Ez alapján megkeresték az elhunyt asszony unokáit, innen pedig eljutottak a ház megvásárlójáig, aki ugyan éppen nyaral, de vasárnap délutánig kapott haladékot, hogy eltávolítsa az illegális szemétkupacot.

Nagykölked, szemét

Elkerülendő, hogy a szemetet pár kilométerrel arrébb újra lerakja, Zalalövőre kell visszavinnie azt, ahol a hulladéktelepről jeleznek majd vissza a körjegyzőségre. Ha a férfi ennek eleget tesz, akkor elkerülheti azt, hogy eljárást indítsanak ellene.

A körjegyzőségről megtudtuk, hogy kifejezetten harapnak az illegális hulladéklerakókra és több alkalommal sikerrel jártak már a szemetelők felkutatásában. Korábban valaki egy kutyatetemet dobott ki a falu közelében, ekkor az állatorvost kérték meg, hogy ellenőrizze az állat chipjét, majd felhívták az eb gazdáját, hogy mit tervez a tetemmel. A dög pár órán belül eltűnt..

Nagykölked, szemét

Körjegyzőség Rádóckölked: túl a világ végén?

Miközben a körjegyzőséggel beszéltünk telefonon egy kérdésünk után váratlanul megszakadt a hívás. Hozzászoktunk már, nem ez lenne az első alkalom, hogy ránk csapják a telefont, de ezúttal nem értettük az okot. Próbáltuk újra hívni a számot, de nem jártunk sikerrel, azonnal megszakadt a vonal. Próbáltunk vezetékes telefonról is hívni, itt már hangbemondás alapján megtudtuk, hogy a hívott szám műszaki probléma miatt nem kapcsolható.

Kb. öt perc múlva tudtuk újra felhívni a körjegyzőséget, ahol szabadkozva elmondták, hogy régóta fennálló problémáról van szó, amit a szolgáltató valamiért nem tud orvosolni. Ahogy az is kiderült, hogy az Internet sebessége is eléri a 90-es évek végén átlagosnak számító szintet...


Szemétkupac Szombathely határában
 
Visszaérve Szombathelyre a forgalmas 86-os főút és a Rumi út kereszteződése előtt szintén szemétkupacon akadt meg a szemünk.
 
86_a
 
A hulladék szállítója nem igazán fáradt azzal, hogy elrejtse a mocskát, a legforgalmasabb főút mellé ömlesztette azt. Valószínűleg őt sem zavarja, hogy a másik irányba indulva majdnem a szeméttelephez érkezett volna, ahol ingyen tehette volna le a hulladékot.
 
86_b
 
Elkeserítő, hogy Vas megyében szinte nincs olyan főútvonalról nyíló erdei út, ami mellett ne találnánk 50 méteren belül szemétkupacokat.
 

2016-ban 12 napig hevert egy szeméthalom a forgalmas szombathelyi Rumi út mellett. Végül lapátot és szemeteszsákot ragadtunk és eltüntettük, bár nem a mi dolgunk lett volna. Nem egészen 5 percünkbe került, ahogy az videónkban is látható.

Megvan a szemetelő - szombathelyi férfi szórta ki a hagyatékot Nagykölkednél
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.