Barion Pixel
2017. június 16.

Roncsautókat bontottak engedély nélkül

Autóroncsokat bontott két fiatal a szükséges engedélyek nélkül, környezetszennyező módon. Most vádat emeltek ellenük. Az a férfi is büntetésre számíthat, aki talált egy mobiltelefont, de azt nem adta vissza a tulajdonosának, hanem megtartotta magának.

A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat az ellen a két fiatal férfi ellen, akik 2017. februárjában egy Vasvár közeli településen roncsautók engedély nélküli bontásával szennyezték a környezetet.

A vádirat szerint az egyik vádlott megvásárolt két hulladékká vált személygépkocsit, amit társával egy földes területen szakszerűtlenül szétbontott. A bontás során a gépkocsikból kiszerelt motorblokkot, hűtőt és kipufogó rendszert a földön
helyezték el, azokból üzemanyag és olaj szivárgott a talajba, továbbá fennállt annak a veszélye is, hogy a szennyeződés a talajvízbe és az ivóvízbe kerül.

A jogszabályi rendelkezések szerint a hulladékká vált gépjármű és egyes alkatrészei veszélyes hulladéknak minősülnek, a bontást és a bontott alkatrészek továbbadását kizárólag környezetvédelmi hatósági engedéllyel rendelkező bontó végezheti.
A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség az egyik vádlottal szemben próbára bocsátás alkalmazására, míg társával szemben közérdekű munka büntetés kiszabására tett indítványt.

Megtartotta a talált mobilt

 

A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség jogtalan elsajátítás vétsége miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki 2017. márciusában egy Vasvár közeli településen mobiltelefont talált és azt megtartotta magának. A vádirat szerint a vádlott egy márciusi hajnalon a település egyik utcáján találta meg a sértett által elveszített 52.500 forint értékű mobiltelefont.

A vádlott a talált dolgot nyolc napon belül nem adta vissza a sértettnek, és a hatóságnak sem adta át. A nyomozó hatóság a mobiltelefont a vádlottól lefoglalta, majd a sértettnek visszaadta, így a bűncselekménnyel okozott kár megtérült.

A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség a vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

Címlapképünk illusztráció.

 

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.