Barion Pixel
Szerző: Pest MRFK 2020. május 02.

Újabb unokázós csalókat fogtak el a rendőrök - több milliós zsákmány az ijedt hozzátartozóktól

Unokája balesetére hivatkozva csaltak ki több százezer forintnyi összeget és ékszereket egy idős asszonytól, egy másik nő pedig 3 millió forintot fizetett a nyolc általánost végzett "futárnak".

Szentendrei nyomozók, vizsgálók és Pest megyei felderítők alapos előkészítést követő közös akciója hozott eredményt 2020. április 30-án éjszaka Budaörsön. Egy 21 éves pilisvörösvári férfin ütöttek rajta, miután átvette a kicsalt pénzt és ékszereket, egy 18, valamint egy 57 éves budapesti férfit tartózkodási helyéről állítottak elő. Az eddigi adatok szerint legalább három, a közelmúltban elkövetett unokázós csalás róható a számlájukra.

Unokázós csaló szorult helyzetben

M. Sándor egy 72 éves budaörsi asszonytól vett át ezer eurót, 240 ezer forintot és több tucat, legalább egymilliót érő ékszert, miután hozzátartozója balesetére hivatkozva kicsalták tőle megtakarításait. A futár azonban nem jutott messzire, rendőrautók állták útját és pillanatokkal később már járművéhez szorítva bilincselték. A pénz és az arany ékszerek rövid úton visszakerülhettek jogos tulajdonosához. Kiderült, a munkanélküli, nyolc általánost végzett M. Sándor nem először végzett ilyen jellegű megbízást. 2020. április 28-án délután egy 59 éves szentendrei asszonytól hasonló legendával kicsalt 3 millió forintért is őt küldték, a munka alkalmanként 100 ezer forintot hozott konyhájára.

Eurót és forintot is vittek a csalók az "unoka" részére

A 18 éves B. Tamás és az 57 éves L. Tamás jelenleg egy bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható. 2020. április 15-én délután egy 72 éves szentendrei, hazug telefonhívással átvert asszonytól vettek át borítékot, a családtagjaiért aggódó nő 5,5 millió forintot adott át, csak hogy mentse hozzátartozóit.

Az ékszer segíthet a bajba került rokonnak

A Szentendrei Rendőrkapitányság munkatársai mindhárom férfi ellen csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt – őrizetbe vételük mellett – indított büntetőeljárást, egyben kezdeményezik letartóztatásukat. Azt is vizsgálják, hogy köthetők-e további, hasonló módszerrel elkövetett csalások hozzájuk.

Unokázós csaló, kényelmetlen pózban

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság nyomatékosan felhívja a figyelmet, a bűnös szándékú, az idősek jóhiszeműségét és segítőkészségét kihasználó csalók próbálkozásait leghatékonyabban úgy lehetséges elhárítani, ha nem adnak hitelt a megtévesztő szavaknak! A hozzátartozóikért aggódó időseket érzelmi nyomás alá helyező, követelőző, megtakarításaikból kiforgató csalók a leghalványabb kétkedést hallva bontják a vonalat. Kell, hogy a lehetséges áldozatok egészséges bizalmatlansággal legyenek a telefonáló iránt. Ne higgyenek el mindent! Mielőtt bármit is tennének, győződjenek meg családtagjuk valóságos állapotáról, hívják fel lányukat, fiúkat, unokájukat, hogy ellenőrizhessék a hazug, arctalan állításokat! Ha meghallják, hogy valamelyik szerettük balesetet szenvedett és pénzre van szüksége, végig se hallgassák, azonnal tegyék le a telefont és tárcsázzák a rendőrséget!


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.