Szerző: Vas Megyei Főügyészség 2020. január 13.

Börtönből verte át áldozatait a csaló - vádat emeltek ellene

Több mint kétmillió forint kárt okozott egy férfi, aki nyereményjáték ígéretével csalt ki pénzt tizenhárom embertől. Vádat emeltek a társai ellen is.

A Körmendi Járási Ügyészség üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ellen a jogerős szabadságvesztését töltő férfi ellen, aki távközlési cégek munkatársának adta ki magát, és országszerte 13 sértettet tévesztett meg valótlan telefonhívásokkal, 2017. októberétől 2018. januárjának végéig.

A vádirat szerint a rovott múltú vádlott saját, valamint mások nevén nyilvántartott SIM kártyák felhasználásával felhívta a sértetteket, akiknek azt állította, hogy kisorsolták őket egy nyereményjátékon.

Telefonos átverés - a kép illusztráció

A vádlott a nyeremény kiutalásának feltételeként határozta meg, hogy a sértettek meghatározott összegű átutalást teljesítsenek az általa megadott bankszámlaszámra, telefonszámokat töltsenek fel, illetve meghatározott összegeket adjanak fel pénzküldő szolgáltatáson keresztül.

Az egyes esetekben a sértettek 50.000 forinttól 325.000 forintig terjedő összeget utaltak illetve adtak fel, valamint alkalmanként 15.000 forinttal töltötték fel a vádlott által megjelölt telefonszámokat.

A haszonszerzési céllal kicsalt összegek megszerzésében a vádlott két társa segédkezett, akik tisztában voltak azzal, hogy az utalásokat intéző vádlott börtönben van, ezért nem juthatott legális jövedelemként a rendszeresen érkező összegekhez.

A vádlott összesen több mint két millió forint kárt okozott a csalárd telefonhívásokkal.

A Körmendi Járási Ügyészség a többszörös visszaeső vádlottal szemben végrehajtandó fegyházbüntetés, míg az elkövetéshez segítséget nyújtó társaival szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta.

A kép illusztráció.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.