Barion Pixel
Szerző: Szombathelyi Törvényszék / Fotó, archív: 112Press 2023. október 26.

Jogerős ítélet a Tesco-ban seprűket meggyújtó fiatal ügyében - unalmában okozott közveszélyes helyzetet

A hoszteszként első munkanapját töltő diáklány unatkozott az eladótérben, ezért levett a polcról egy gázgyújtót és megnézte, hogy a cirokseprűk égnek-e. Égtek, de az is kiderült, hogy az áruházban nem volt működő tűzjelző. A tavaly nyári esetben most született jogerős ítélet.

A történtekről az eset napján részletesen beszámoltunk.

A Szombathelyi Járásbíróság előkészítő ülésen közveszélyokozás bűntette miatt 2 évre próbára bocsátotta a fiatalkorú vádlottat, megállapította, hogy pártfogó felügyelet hatálya alatt áll. Kötelezte továbbá 216.819 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A tényállás szerint a vádlott 2022. július 9-én egy szombathelyi áruházában dolgozott, feladata egy applikáció vásárlók körében történő népszerűsítése volt. Mivel a vásárlók részéről nem volt nagy érdeklődés az applikáció irányába, ezért az eladótérben sétálgatott, több terméket is levett a polcokról, megnézett. Az eladótérben a bejárattól jobbra, az utolsó sor végén, a papír-írószer és játéktároló polc sarkához állított kartondobozban 18 darab cirokseprű volt elhelyezve.

Hoszteszként az első munkanapja volt a diáklánynak a szupermarketben

A cirokseprűk közvetlen közelében a polcokra különböző éghető áruféleségek, papír-írószer áruk, így különösen rajzlapok, füzetek voltak kihelyezve, két méteres sugarú körben pedig ugyancsak éghető áruféleségek, plüss illetve társasjátékok, valamint ruhaneműk voltak. Az áruház nem rendelkezett tűzjelző berendezéssel.

Nem vásárló, hanem bűnügyi helyszínelő tart a szupermarketbe Szombathelyen

A vádlott délután szándékosan tüzet okozott úgy, hogy az egyik fali polcra kihelyezett háztartási gyújtóeszközök közül egy gázgyújtót magához vett, majd visszament a seprűkhöz és azzal meggyújtotta az egyiknek a cirokrészét, amelynek következtében több cirokseprű is meggyulladt, égni kezdett. A vádlott ezt követően – amikor már a vádlott további magatartásától függetlenül égett a tűz – elsétált a seprűktől az épület hátsó homlokzatának irányába, majd pár perc múlva visszament a seprűkhöz, levett egy polcra kihelyezett porral oltó kézi tűzoltókészüléket és azzal megkísérelte az égés megszüntetését, amelyben egy vásárló is próbált neki segíteni egy másik porral oltó készülék segítségével, azonban a tüzet nem sikerült eloltaniuk. 

Tűz egy bevásárlóközpontban - kipróbálta a nő, éghető-e a cirokseprű
Az áruház dolgozói közben észlelték, hogy füst terjeng az áruházban, így elkezdték kiterelni a vásárlókat az épületből, és riasztották a tűzoltókat. Az áruház két dolgozója az égő seprűket tartalmazó kartondobozt eltávolították az eladótérből, kivitték az udvarra és egy vödör vizet a seprűkre öntve, a tűzoltók kiérkezéséig eloltották a tüzet. 

A biztonsági kamera rögzítette a gyújtogatást, a diáklányt a szupermarket előtt találták a rendőrök

A tűz következtében közveszélyes helyzet alakult ki, mert előre fel nem becsülhető, nagyértékű vagyontárgyak – az áruház árukészletének részbeni megsemmisülése, illetve károsodása, továbbá az áruház berendezési tárgyai és épületszerkezetek – veszélybe kerültek. Tűzoltási beavatkozás, vagy későbbi tűzoltási beavatkozás esetén a meggyújtott seprűk tüze tovább terjedt volna a seprűk közelében lévő, polcokra kihelyezett különböző éghető anyagokra, illetve ruhaféleségekre. A vádlott által okozott tűzzel összefüggésben a sértett áruház összesen 698.002 forint rongálási kárt szenvedett el.

Az ítélet jogerős.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.