Barion Pixel
Szerző: 112Press 2021. szeptember 21.

Beismerte bűnösségét a Sárváron autókat felgyújtó ukrán férfi - három év letöltendőt kapott

Előkészítő tárgyalást tartottak Szombathelyen annak az ukrán férfinak, H. Serhiinek az ügyében, aki 2020. december 17-én éjjel ittasan autókat gyújtott fel Sárváron. A Szombathelyi Járási Ügyészség közveszélyokozás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat ellene.

Frissítés: Távmeghallgatás keretében zajlott az előkészítő tárgyalás Szombathelyen. A három sértettből ketten jelentek meg a tárgyalóteremben. Azok, akiknek az autóját felgyújtotta az ukrán vendégmunkás.

Beismerte bűnösségét az előkészítő tárgyaláson az autókat felgyújtó ukrán vendégmunkás

A vádlott a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet bírói meghallgatójába érkezett. Dr. Csík Attila bíró szavait tolmács fordította.

A vádirat ismertetése után H. Serhii semmilyen észrevételt nem tett az abban foglaltakkal kapcsolatban. Az ügyészség 3 év letöltendő börtönbüntetést kért rá, valamint azt, hogy 6,5 évre utasítsák ki az országból.

Beismerte bűnösségét az előkészítő tárgyaláson az autókat felgyújtó ukrán vendégmunkás

A férfi azt mondta, hogy lemond a tárgyaláshoz fűződő jogáról, de arra kérte a bírót, hogy az ügyészség által kértnél enyhébb ítéletet hozzon, idős nagymamájára és édesanyjára tekintettel, akik egyedül élnek, nincs munkájuk és nélkülöznek. A férfinak kiskorú gyermeke is van, aki az édesanyjával él.

Beismerte bűnösségét az előkészítő tárgyaláson az autókat felgyújtó ukrán vendégmunkás

Az ukrán vendégmunkás egy évet dolgozott Magyarországon, kb. 200 ezer forintos havi fizetésért, amiből gyerektartást fizetett. Időközben összehozott egy ittas vezetést is, amiben a gyújtogatás után született elmarasztalás.

Vádat emeltek az autókat felgyújtó ittas ukrán vendégmunkás ellen

A férfi az utolsó szó jogán bocsánatot kért azoktól, akiknek kárt okozott és azoktól is, akiket megrémített a tettével, majd megismételte a bíróhoz intézett kérését az enyhítésért.

Beismerte bűnösségét az előkészítő tárgyaláson az autókat felgyújtó ukrán vendégmunkás

A Szombathelyi Törvényszék közleménye

A Szombathelyi Járásbíróság előkészítő ülésen 1 rendbeli közveszélyokozás bűntettében,1 rendbeli garázdaság vétségében és 1 rendbeli kisebb kárt okozó rongálás vétségében mondta ki a letartóztatásban lévő ukrán vádlottat bűnösnek. Ezért őt halmazati büntetésül három év börtönbüntetésre és hat év Magyarország területéről kiutasításra ítélte.

A vádlott 2020. december 17-én éjjel 1 óra körül Sárváron, a Fekete-híd utca 2. szám alatti autószerelő műhely előtt parkoló Ford Escort személygépkocsi ablakát -ittas állapotban- betörte, majd az általa korábban vásárolt motorlemosó folyadék segítségével azt felgyújtotta. A tűz továbbterjedésének reális veszélye nem állt fenn. A vádlott cselekményének következtében a jármű teljesen kiégett, így a rongálással 167.000 forint kárt okozott a sértettnek. A vádlott ezen erőszakos és kihívóan közösségellenes cselekménye alkalmas volt arra, hogy másokban, így különösen a közeli benzinkúton és az utcán tartózkodókban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen.

Beismerte bűnösségét az előkészítő tárgyaláson a Sárváron autókat felgyújtó ukrán vendégmunkás

A vádlott ezt követően aznap 3 óra 50 percet megelőzően -pontosan meg nem határozható időpontban- Sárváron, a Petőfi u. 37. szám alatti társasház előtti parkolóban álló BMW személygépkocsi utas ablaki oldalát ittas állapotban betörte és a gépjárművet ismeretlen módon felgyújtotta. A BMW-ről a vádlott által okozott tűz átterjedt a mellette parkoló Opel Corsa jobb oldali burkolatára is, amely kizárólag a tűzoltási beavatkozásnak köszönhetően nem égett ki. A vádlott cselekményével a BMW tulajdonosának 790.000 forint, míg az Opelének 185.000 forint kárt okozott. A vádlott cselekménye folytán előre fel nem becsülhető vagyontárgyak, így a parkoló északi részén álló 11 db jelentős értéket képviselő személygépkocsi, közvetlen veszélybe kerültek.

Az ítélet jogerős.

Korábban írtuk: A letartóztatásban lévő férfi előkészítő tárgyalása 13 órakor kezdődött Szombathelyen. Ha beismeri a tettét, akkor ítélet is születhet.

Az esetről a gyújtogatás után részletesen beszámoltunk és a vérnyomokon mi is követtük a tettes útját, egészen a szállásáig.

 

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.