Barion Pixel
Szerző: TM, Katasztrófavédelem 2015. október 18.

Mentőtiszt a veszélyes gázról: "Fogjuk gyanúba a szén-monoxidot"!

Köcse Tamás vezető mentőtiszt olyan rendszeresen visszatérő tünetekről is beszél a videóban, amiről sokaknak soha nem jut eszébe a szén-monoxid. A Területi Tűzmegelőzési Bizottság sajtótájékoztatóján jártunk.

Ha megszólalt a szén-monoxidot érzékelő vészjelző és valaki rosszul lett, akkor viszonylag egyértelmű helyzetben vannak a mentőszolgálat emberei, hiszen alapos a gyanú arra, hogy az illető szén-monoxid mérgezést szenvedett. De nagyon sok olyan eset van, amikor az érintettek nem is gyanakszanak a szén-monoxidra. Ilyen szituációkról beszélt Köcse Tamás vezető mentőtiszt a Területi Tűzmegelőzési Bizottság szombathelyi sajtótájékoztatóján.

 
Ilyen például, amikor valaki napokon, vagy akár heteken keresztül azt érzi, hogy esténként megfájdul a feje. Nincsenek súlyos tünetei, esetleg gyógyszert is vesz be. Előfordul, hogy a háziorvoshoz is elmegy, de ott sem derül ki, mi okozta a tüneteket. Egészen addig, amíg egy hidegebb napon feljebb nem veszi a fűtést és jól bezárja az ablakokat, majd lefekszik aludni... (Szombathelyen néhány éve egy tanárnő így vesztette életét szén-monoxid mérgezésben.)
 
Köcse Tamás kiemelte: nagyon fontos, hogy gondoljunk a szén-monoxidra, ha korábban nem szokott fejfájásunk, hasi panaszunk, szédülésünk, gyengeségünk lenni, most viszont van és különösen gyanús, ha egyszerre több egymás közelében tartózkodó embernél is jelentkeznek a tünetek, ráadásul többször is megismétlődnek (rendszerint este).
 
Lüktető fejfájás, gyengeség, tudatzavar, eszméletlenség, oxigénhiányos görcsök - ezek a súlyos szén-monoxid mérgezés jellemző tünetei. Arról, hogy miért kerülhetnek a sejtek oxigénhiányos állapotba, arról érdemes meghallgatni a mentőtisztet, aki videónkban röviden és érthetően összefoglalja a lényeget.
 
 
Ugyan a sajtótájékoztatón nem hangzottak el konkrét típusok, de mi mégis kiemelünk egyet a szén-monoxid detektorok közül, amit számos teszten is a legjobbak között említettek korábban és amelyek a hazai vizsgálatokon is kitűnő eredménnyel szerepeltek. A videóban látható Honeywell XC100D készülék beépített áramforrással rendelkezik, ami 10 éves üzemidőt tesz lehetővé és a készülékre ugyanennyi a jótállási idő. A vészjelző ára 15-20 ezer forint között mozog jellemzően, ami elsőre soknak tűnik a többi "versenyzőhöz" képest, de ha figyelembe vesszük a hosszú, gondozásmentes élettartamot, a téves riasztások hiányát és az egyértelmű, magyarul felvillanó vészjelzést és segélyhívószámot, valamint a többi szolgáltatást, akkor már máshogy gondolhatunk az árra. (A készülék kisebb tudású, olcsóbb tagjai is kitűnően szerepeltek a teszteken.)

Azt javasoljuk olvasóinknak, hogy ha még nincs szén-monoxid érzékelőjük, ellenben van pl. nyílt égésterű kazánjuk, kandallójuk, gázkészülékük, akkor szerezzenek be olyan vészjelzőt, ami a hazai teszteken is megfelelt. Ne az ár legyen az elsődleges szempont, a piacon vett 800 forintos készülék nagy valószínűséggel olyan biztonsággal jelzi az életveszélyes gáz jelenlétét, mint az éjfélkor, teliholdnál begyűjtött szarvasagancs.
 

A Katasztrófavédelem közleménye

A Területi Tűzmegelőzési Bizottság a szén-monoxid mérgezések megelőzése érdekében tartott pénteken sajtótájékoztatót a megyei média részére. A rendezvényen részt vettek az Országos Mentőszolgálat, a gázszolgáltató és a keményseprő-ipari közszolgáltató képviselői is.

Seper András tűzoltó ezredes, a bizottság alelnökének köszöntőjét követően Roboz József tűzoltó alezredes titkár elmondta, hogy a szén-monoxid mérgezések megelőzése a TTB programjában évek óta fő prioritásként szerepel. A bizottság lakosságtájékoztató tevékenységének is köszönhetően Vas megyében a mérgezéses esetek száma csökkenő tendenciát mutat. 2014-ben 17 esetben 9 fő, 2015-ben 7 esetben 6 fő sérült volt. Ezen esetek során 2014-ben 10, 1025-ben 3 alkalommal jelzett a szén-monoxid érzékelő.  Komoly eredménynek tekinthető, hogy a megyében évek óta nem történt szén-monoxid mérgezéssel összefüggő haláleset. Roboz József a sajtó képviselői részére bemutatott néhány, kereskedelmi forgalomban is kapható szén-monoxid érzékelő készüléket is.

Gombás Róbert, a gázszolgáltató üzemegység vezetője tájékoztatott a szén-monoxid mérgezéshez vezető, leggyakoribb hibákról, hiányosságokról, mint a gázkészülékek, fűtőberendezések karbantartásának elmaradása, nem megfelelő üzemeltetése. Kiemelte, hogy a fűtési szezon kezdetét megelőzően célszerű felülvizsgáltatni a gázkészülékeket.

Tóth Lajos, a Vas Megyei Kéményseprő és Tüzeléstechnikai Kft. műszaki igazgatója elmondta, hogy a közszolgáltatás keretében évente sormunka keretében ellenőrzik az égéstermék elvezetők és a fűtőberendezések megfelelőségét. Kiemelte, hogy szén-monoxid mérgezést nem csak gázüzemű fűtés, hanem a szilárd tüzelés esetében is előfordul. Felhívta a figyelmet a tüzeléshez szükséges levegő utánpótlás biztosítására.

Köcse Tamás, az Országos Mentőszolgálat vezető mentőtisztje a szén-monoxid mérgezés élettani hatásairól tájékoztatott kiemelve a mérgezés jellemző tüneteit. Hangsúlyozta, ha a mérgezés tüneteit észleli valaki, gondoljon arra, hogy baj van. Azonnal menjen ki a szabad levegőre és hívja a mentőket, valamint a katasztrófavédelmet az ismert segélyhívó számokon.

Seper András tűzoltó ezredes alelnök a rendezvény zárásaként elmondta, hogy a társszervek és a közszolgáltatók együttműködése a megelőzés terén kiemelt fontosságú és a tapasztalatok szerint hatékonyan működik. A bizottság célja továbbra is az, hogy minél kevesebb szén-monoxid mérgezéses eset történjen a megyében.

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.