Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2015. január 27.

Felülvizsgálatok és szén-monoxid-érzékelő a tragédiák megelőzéséért

Az elmúlt időszakban több esetben is riasztották kéménytüzekhez, valamint szén-monoxid-mérgezésekhez a megye tűzoltó egységeit. Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy kellő odafigyeléssel és a szükséges ellenőrzések végrehajtásával a legtöbb hasonló tűzeset, illetve mérgezés megelőzhető!

Már a fűtési szezon megkezdése előtt fontos odafigyelni arra, hogy a tüzelő- és fűtőberendezések biztonságos használata, a tragédiák megelőzése érdekében tegyük meg a megfelelő intézkedéseket. Ezek közül is a legfontosabb a kémények, kazánok, égéstermék-elvezető és szagelszívó rendszerek mielőbbi felülvizsgálatának elvégzése. Nem lehet elégszer hangsúlyozni annak jelentőségét, hogy ezen ellenőrzéseket mindig bízzuk szakemberre!

A kéményben lerakódott szennyeződés, korom, égéstermék-maradvány könnyen lángra kaphat, eltömítheti azt, így a kéményben tűz keletkezhet. Ami ennél is fontosabb, hogy az eltömődött kéményen keresztül az égés során keletkező szén-monoxid-gáz visszaáramolhat a lakásba.

Gázkészülékek és gázkazánok esetén kiemelt jelentőségű a műszaki felülvizsgálat és a csatlakozó vezetékek tömítettségének ellenőrzése. Nyitott égésterű gázkazánok esetén hangsúlyos szerepe van a megfelelő levegő-utánpótlás biztosításának, ezért ajánlott fűtés ideje alatt is a szellőztetés.

Fontos, hogy engedjük be a kéményseprőt és biztosítsuk számára a kémény tisztítását, ellenőrzését! Szilárd tüzelésű kémények esetében évente két alkalommal, gáztüzelésű készülékek esetén pedig évente egy alkalommal kötelező a kéményseprő általi felülvizsgálat! Az ingatlan tulajdonosa köteles a gázkészülékeket ötévente, csatlakozóvezetékeit pedig tízévente szakemberrel ellenőriztetni!

A szén-monoxid jellemzően a tüzelőberendezésből, a nem megfelelően működő kéményből, valamint a nem kellően tömített kályhából, kandallóból, füstcsőből, kazánból, vagy az elszennyeződött fürdőszobai „átfolyós” vízmelegítőből áramlik vissza a légtérbe.

Veszélye abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan, nem irritáló gáz, megakadályozza, hogy a vér megfelelő mennyiségű oxigént szállítson a szervezetnek. Éppen ezért már rendkívül alacsony koncentrációban is mérgező. Kezdeti tünetei a fejfájás, fáradtság, szapora légzés, émelygés, szédülés. Ha a levegőben a koncentrációja eléri az egy százalékot, másodpercek alatt bekövetkezik az eszméletvesztés, és amennyiben a mérgezést szenvedett embert nem juttatják friss levegőre, rövid idő alatt bekövetkezhet a halál.

A felülvizsgálatok, szellőztetés mellett fontos szerepe lehet a megelőzésben egy szén-monoxid-érzékelő készülék beszerelésének is, amely azonnal kimutatja a gáz jelenlétét és idejében felhívja a lakók figyelmét a veszélyre. Beszerzésük nem jár túlzott anyagi költséggel, minden nagyobb áruházban kaphatók. Kérjük a lakókat, hogy ahol működik szén-monoxid-jelző berendezés, annak jelzését vegyék komolyan, haladéktalanul hagyják el a lakást, épületet, és értesítsék a tűzoltókat!

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.