Barion Pixel
Szerző: 112Press 2021. december 11.

Ütközéstől bódult szarvast ütött el kamion Petőfi-telepnél - ráfutásos baleset szarvasgázolás után Szőcénél

Két vadbaleset is történt rövid időn belül Vas megyében, a 86-os főúton. Mindkét esetben két-két jármű rongálódott meg. Az egyik szarvas a helyszínen kimúlt.

A 86-os főúton közlekedett Körmend irányába egy Skoda személyautó pénteken hajnalban, amikor Szombathely-Petőfi-telep előtt egy szarvas ugrott az útra.
Balesetet szenvedett, sávban álló autó miatt lassít egy jármű a 86-os főúton
 
A Skoda vezetője fékezett, de elütötte a szarvast. A vad nem pusztult el az ütközéstől. A bódult állat lábra állt, de érkezett egy külföldi rendszámú kamion, ami ismét elütötte az állatot. A szarvas kimúlt, a vadásztársaság elszállította a helyszínről.
 
A Skodát néhányszáz métert tolták a 86-os főúton, hogy ne akadályozza a forgalmat és ne okozzon újabb balesetet. Petőfi-telepnél az első ház elé állították le.
A Skodát letolták az útról
 
A hajnalban is ébren lévő házigazda nem lepődött meg ezen, azt mondta, hogy a sokadik összetört autó kerül a háza elé. A környéken egyre több az elkerített föld, a vadaknak pedig egyre szűkebb az életterük, így nem csoda, hogy szaporodnak a vadbalesetek - mondta a férfi, aki biztosította a károsultat arról, hogy őt nem zavarja az autó és sajnálja a történteket.
 
Vadbaleset után ráfutás
 
Körülbelül ebben az időben Szőcénél is szarvast ütött el egy Opel. A jármű Körmend irányába tartott, amikor a vad kiugrott az útra. Az autó az oldalával ütötte el a szarvast, ami betörte a szélvédőt, majd az aszfaltra csúszott. Az állat felállt és elrohant.
 
Először szarvassal ütközött az opel, majd belerohant egy Renault is
 
Az Opel mögött érkező Renault belehajtott a vészfékező autóba. A balesetben személyi sérülés nem történt, bár az Opel vezetőjét hirtelen többféle erőhatás is érte. Az első ütközésnél előre lendült, majd nem sokkal később hátra csapódott az ülésbe, amikor a Renault belehajtott.
 
A Renault vezetőjét váratlanul érte a szarvas miatt vészfékező Opel
 
A környéken köd volt a baleset idején. A megrongálódott, üzemképtelen Renault gépkocsi rendőrök segítségével került le az útról a helyszíni szemle után.
 
Az Opel elejét a szarvas, a hátulját egy Renault törte össze Szpcénél, a 86-os főúton
 
Egy biztonságos öbölbe került az autómentő kiérkezéséig, hogy elkerüljék a ködben az újabb balesetet.
 
A vadveszélyes 86-os főút téli arca, napkelte előtt
 
A sok mindet túlélő páfrányfenyő
 
Egy kis kitérőt teszünk és itt válaszolunk olvasónk korábbi kérdésére, amit egy élő videóban látott fával kapcsolatban tett fel.
A vadbalesetektől visszatérve lefényképeztük a nevezett lombhullató fát, ami egy páfrányfenyő (gingko biloba).
 
Havas páfrányfenyő (gingko biloba) a szombathelyi Markusovszky kórház mellett
 
Az élő kövületnek is nevezett, jellegzetes páfrány alakú levelekkel rendelkező növény a rokonai közül egyedüli fajként vészelte át a jégkorszakot és a XX. században is bizonyította szívósságát. A Hirosimára ledobott atombomba hipocentrumától számított 1,6 kilométeres sugarú körben a fák közül kizárólag páfrányfenyők maradtak életben, súlyos sérüléseik ellenére.
 
A képen látható helyen - az Annunciáta Nővérek Kongregációja és a Markusovszky kórház között  - több példány is él, köztük nőivarúak is, amelyek termése egyesek számára kellemetlen szagú. A páfrányfenyő optimális esetben több mint ezer évig él. Levelét a gyógyászatban számos területen alkalmazzák, azonban nem minden neki tulajdonított gyógyhatást igazolták egyértelműen a kutatások.

Szombathely fényei verődnek vissza az alacsonyan úszó felhőkről hajnalban 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.