Barion Pixel
Szerző: 112Press / Facebbok-videó 2020. július 27.

Szállj már ki onnan! – kérte a roncsban ülőt, mert nem tudta, hogy a f*ba megy tovább

A vertikális videó készítője sok mindent igazolt abból, amit rengetegen nem hisznek el nekünk a helyszíneken tapasztalt megnyilvánulásokból.

Bármilyen viccesnek is tűnhet egyeseknek, egyáltalán nem megmosolyogtató egy olyan baleset részesének lenni, ahol az autó gyakorlatilag eltűnik a vezető körül. (Vas megyében különösen szomorú aktualitása van ennek.)

Részlet a videóból

Július 25.-én összeütközött két autó Nemti és Mátraterenye között. A baleset egyik részese, egy Fiat árokba csapódott, míg egy Lada az ütközéstől kettészakadt és mindkét fele az úttesten maradt. A látvány sokakat késztetett videózásra és ezt meg is osztották a közösségi oldalakon, pl. a Facebookon, TikTok-on az ismerőseikkel.

Részlet a videóból

Újságok is lecsaptak a felvételekre és úgy, ahogy azt rögzítették, kitakaratlanul publikálták is ezeket. Több videón a sofőr még bent ül a roncsban, az egyik felvételen pedig elhangzik: „Csórikám, hogy be van szarva!”. Itt egy szolidabb felvétel, már a mentés megkezdése után.

Az általunk kiragadott egyik videó azért is jó, mert a készítője hangosan gondolkodik, azon töpreng, hogy hogyan megy majd tovább? A roncsok láttán pedig egy vígjáték jut az eszébe, mert „a pali még benne ül az autóban”.

Részlet a videóból

Ezután gondolhatnánk azt, hogy feltör benne a segítő szándék, amikor megkérdezi, hogy mindenki rendben van-e, de a folytatásból inkább mégis arra asszociálunk, hogy arra lehetett kíváncsi, mit érdemes megmutatnia és talán kicsit csalódott lehetett, amiért a Lada vezetője "feleslegesen" ücsörög a roncsban.

„Hallod, hát szállj már ki onnan!” – ad bölcs tanácsot a sofőrnek, hátha ez eddig nem jutott eszébe a Lada vezetőjének.

Élőben, holtakat

Az elmúlt időszakban több olyan élő videót láttunk a hazai utakról, ahol kitakaratlanul mutattak halálos baleseteket, vagy haláleseteket. Ezeket a felvételeket a közösségi oldalak gyorsan törlik, bejelentés esetén. Szombathelyen egy férfi újraélesztését és halálát közvetítette valaki 1 órán és 12 percen keresztül. Közben megtudhattuk, ki az illető, megmutatták egy másik telefonon a Facebook profilképét is és többször is elhangzott, hogy „egy drogos kutyáról” van szó.

Élő közvetítés egy hajléktalan férfi haláláról

Azért a fekete zsák előkerülésénél egy kicsit elérzékenyedett a videó készítője is, elmesélte, hogy ő még nem látott halottat, de gyorsan túl is lépett ezen és ezután azt kifogásolta, hogy többen kitakarják a látványt. A videó már nem érhető el.
 

Videózni tud, megállni már nem?

A 86-os főúton történt halálos balesetnél többen is levideózták az árok szélén füstölő roncsot és az ablakon kilógó sofőrt. A motorháztető alól füst gomolygott, emiatt az egyik videós még aggódott is, nehogy kigyulladjon az autó, majd miután a látvány mellett elhaladt, kikapcsolta a kamerát. Nagy és kellemes meglepetést okozott volna, ha megáll és odamegy megnézni, hogy tud-e segíteni, de ez a veszély nagy valószínűséggel nem fenyegetett.

Pár másodperccel a halálos baleset után a füstölő roncs mellett elhajtó autóból videó készült

Pedig ilyenkor fontos lehet, hogy valaki „kívülálló” is megnézze, tud-e segíteni? A baleseteknél előfordul, hogy az ütközéskor elrepül a telefon a sodródó, felboruló roncsban, de az sem ritka, hogy a felek annyira megijednek, hogy azt sem tudják, mit kell ilyenkor csinálni.

Ilyenkor nem lehet elfogadható kifogás az, hogy valaki fél a vértől, vagy siet valahová, esetleg nem akar tanúskodni. Aki pedig képes arra, hogy videót készítsen a másodpercekkel, percekkel korábban történt baleseti helyszínről, ahol még szemmel láthatóan nincsenek kint a mentők, tűzoltók, az bizony képes a valós segítségnyújtásra is.

Segítettek neki, ő is segített

Nemrégiben beszámoltunk egy lengyel család balesetéről, ahol egy fiatal nő állt meg segíteni és több órán keresztül a helyszínen maradt, majd a gyermekek és az apa elszállítását is vállalta. A nő elárulta, hogy hónapokkal korábban súlyos balesetet szenvedett és többen megálltak neki segíteni. Ő pedig az első adandó alkalommal úgy érzete, hogy ezzel tudja viszonozni mások segítségét.

 

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.