Szerző: 112Press 2021. október 28.

Csuklós busz törte össze egy Renault tükrét - ismeretlen jármű tört sorompórudat 87-esen

Egy Kőszeg felé tartó jármű törte le a félsorompót Gyöngyösfaluban. A fénysorompó hátuljában kamera található, így jó eséllyel megtalálják a helyszínről elhajtó sofőrt.

A szombathelyi 11-es Huszár úton haladt a Metro áruház irányába egy Mercedes csuklós autóbusz, amelynek vezetője át akart sorolni a belső sávba, a manőver közben azonban a jármű érintőlegesen ütközött a mellette elhaladó személyautó tükrével.

Koccanás után nem tudtak megegyezni a felek -  Mercedes csuklós busz törte össze Renault tükrét Szombathelyen

 
A két sofőr nem tudott megegyezni a felelősség kérdésében, ezért a személyautó vezetője rendőrt hívott. Az asszony elmondta, hogy a szemközti sávban jármű érkezett, így nem tudta félrehúzni a kormányt, hogy kitérjen a busz elől.
 
Letörte a csapórudat, elhajtott a sofőr a 87-esen
 
Sokadszorra kellett sorompórudat szerelni a 87-es főúton, Gyöngyösfalunál, ahol most egy ismeretlen jármű törte le a félsorompót. Mivel a fénysorompó hátuljában törésre aktiválódó kamerarendszer van, ezért a sofőrt jó eséllyel azonosítani tudják.
 
A sofőr nem állt meg, miután letörte a sorompórudat
 
Ha valaki figyelmetlenségből letöri a sorompórudat, akkor azt be kell jelentenie a segélyhívón és biztoonságos helyen (tehát nem a sínen, vagy közvetlenül az átjáróban) meg kell várnia a rendőrség kiérkezését. Ha ezt nem teszi meg, akkor vasúti közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény miatt megütheti a bokáját.
 
A frissen felszerelt csapórúd tesztje
 
A csapórúd 12 másodperccel a fénysorompó pirosra váltása után indul meg lefelé, így aki letöri az biztosan figyelmetlenül vezeti a járművét.  Ha valaki előtt közvetlenül az átjárónál pirosra vált a fénysorompó, akkor nem kell beletaposnia a fékbe, áthajthat a síneken, de a mögötte haladónak már meg kell állnia. (A közelmúltban több olyan baleset is történt Vas megyében, amit piros jelzés miatt vészfékező sofőr okozott.
 
kamera a fénysorompóban - a sorompótörés előtti és utáni másodperceket eltárolja
 
A gyengített csavarral rögzített könnyű sorompórúd nem okoz sérülést még egy motorosnak sem (ilyen sorompótörés is történt az elmúlt hetekben), azonban ha valaki a már leeresztett csapórudat töri le, az nem lehet biztos abban, hogy nem érkezik  a vonat másodperceken belül.
 
Gyengített csavarral rögzítik a sorompó csapórúdját

Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.