Barion Pixel
2018. augusztus 28.

RPG gránáttal ment a szombathelyi rendőrségre egy férfi - lezártak egy útszakaszt

Az illető teljesen jó szándékkal tette be az autójába az általa talált, veszélyesnek vélt eszközt, mert azt gondolta, hogy az ilyesmit át kell adni a rendőrségnek. A tűzszerészek viszont határozottan kérik, hogy senki ne mozgassa a robbanótestnek vélt tárgyakat.

Az eset még augusztus 8-án történt, de a rendőrség most erősítette meg akkori információnkat. Az előzményeket azonban nem ismerjük, így csak elmondásból tudjuk valamennyire rekonstruálni az eseményeket. Információnk szerint egy személyautó állt meg aznap a szombathelyi tűzoltóság előtt és a sofőr jelezte, hogy azért áll be a tűzoltók részére fenntartott parkolóba, mert a rendőrség előtt nem talált parkolóhelyet. Egyébként meg oda visz valamilyen általa talált harci eszközt.

Amikor benéztek az autóba, akkor valóban ott volt egy gránát, mire le is zárták azonnal az érintett szakaszt, a tűzoltók az udvar felől juthattak be a laktanyába.
 
A kép csak illusztráció Forrás: emvhg.hu
 
Az ORFK megkeresésünkre az alábbi választ adta: - A 2018. augusztus 8-án, Szombathelyen talált tárgy egy elműködtetett, lőport nem tartalmazó RPG gyakorló gránát, amely nem minősül fegyvernek és lőszernek. Az ügyben eljárás nem indult.

Úgy tudjuk, hogy a tárgy beszolgáltatója nem volt tisztában azzal, hogy éles, vagy hatástalan eszközt talált és pont azért szállította a rendőrségre, mert veszélyesnek gondolta. Megkerestükaz MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredet, hogy megtudjuk, mennyire jó ötlet autóba tenni és elzötyögtetni egy talált hadieszközt? A Tűzszerész Sajtóügyelet által küldött válasz szerint abban az esetben, ha valaki robbanótestet, vagy annak látszó tárgyat talál köteles azt a 142/1999. (IX.8.) kormányrendelet alapján haladéktalanul bejelenteni a helyi rendőri szervnek, vagy ahol ilyen nincs, ott a települési önkormányzat jegyzőjének.

 
A robbanótestet biztonsági okokból tilos megfogni, arrébb vinni, ha azonban valaki mégis kézbe vesz egy ilyen szerkezeteket, akkor óvatos mozdulattal tegye vissza azt a földre.
 
Az önkormányzat jegyzője vagy az illetékes rendőrség ezt követően ellenőrzi a bejelentés valódiságát, megjelöli a feltételezett robbanótest helyét, elhelyezi a robbanásveszélyre utaló figyelmeztető jelzést, végül bejelentést tesz a Magyar Honvédség Tűzszerész Ügyeletére.

Megtalálták, ellopták
 
Az elmúlt hetekben Szombathelyen egy kerékpáros talált a Parkerdőben robbanótestet, a Duna medréből viszont valaki ellopott egy megtalált és megjelölt gránátot, még a tűzszerészek kiérkezése előtt.
 

Múzeumi kaland

 
Az egyik Vas megyei városban jó pár évvel ezelőtt egy gyermek okozott váratlan izgalmat a település múzeumában, miután bement a múzeum igazgatójához és széles mosollyal az asztalára hajította a hátizsákját. A múzeumigazgató korábban többször beszélt a gyerekeknek arról, hogy ha valami régi dolgot találnak, akkor azt mutassák meg a múzeumban, a kérés pedig értő fülekre talált. Amikor a Rába partján a gyerek meglátta a rozsdás tárgyat, akkor azonnal úgy gondolta, hogy érdekes lehet, így hátizsákba tette és elbiciklizett a múzeumig, amit aztán ki is ürítettek a tűzszerészek kiérkezéséig, mert a gyerkőc egy háborús gránátot vitt be büszkén az intézménybe.
 


Címlapképünk illusztráció. A kép forrása:emvhg.hu

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.