Szerző: 112Press 2020. április 26.

Videó: A roncsba szorult kamionsofőrt erdőben megtaláló kerékpáros beszél a történtekről

A Velem és Bozsok között felborult teherautót egy kerékpáros találta meg. A sofőr eszméleténél volt, de a fülke alá szorult. A biciklis elmondta, hogy mi történt, miután megtalálta a roncsot és benne a sofőrt. Ha valaki eddig nem látta értelmét a koordinátákat elküldő Életmentő applikációnak, akkor videónk megtekintése után gondolkodjon el rajta újra.

Az április 24-i balesetről már részletesen beszámoltunk, most azonban videón is megmutatjuk a helyszínt, illetve vágatlanul közzé tesszük a roncsba szorult teherautósofőrt megtaláló kerékpárossal folytatott beszélgetésünket.

Kérjük olvasóinkat, hogy gondolkodjanak el rajta, vajon hogyan jelentenének be egy hasonló balesetet, ha ismeretlen területen kirándulnak, távol lakott területektől és amerre a szem ellát csak fákat látnak, miközben egy ember éppen az életéért küzd pár méterrel arrébb? Ez még olyankor sem egyszerű sokak számára, ha éppen egy főút mellett állnak, táblák előtt, az általunk említett - és ez esetben konkrét, valós - rémálomszerű szituációban viszont az emberek többsége leblokkol.

Fát szállító teherautó borult fel Velem és Bozsok között, a sofőr a roncsba szorult

A kerékpáros ugyan pontosan nem tudta megmondani, hogy hol van, de folyamatos kapcsolatban maradt a segélyhívó központtal és koordinátákat tartalmazó képet küldött a helyszínről. Nem utolsósorban a jelenléte megnyugtathatta a teherautósofőrt is, aki eszméleténél volt, de nem tudott megmozdulni, mert a karja a kabin alá szorult. De tudta, hogy már megtalálták és elindult a segítség.

Felborult, fát szállító teherautó erdei úton, Velem közelében

A sokfelé elágazó erdei utakon komoly versenyfutás indult az osztrák határ közelében, Velem és Bozsok között. Rendőrök, tűzoltók keresték a helyszínt, hogy a mentők mielőbb odaérhessenek. Volt olyan tűzoltóautó, aminek kidőlt fa állta útját, de csak néhány másodpercig, amíg motorfűrésszel eltakarították az akadályt és folytatódott a keresés. Az alábbi térképen a főbb erdei utak láthatók, ennél a valóságban több van.

A baleset helyszíne a Google térképén Velem, Bozsok és az osztrák határ között

A roncs megtalálását követően pedig már gyorsan a helyszínre ért a segítség és nagy erőkkel kezdték meg a sofőr kiszabadítását.

A kamionmentő a fákat is igénybe vette a roncs kerekekre állításához

Videónk végén a roncs kerekekre állítását is megmutatjuk.

Segít az okostelefon

Az okostelefonokra kínált programok közül több is segíthet hasonló esetekben, de Magyarországon elsősorban az Országos Mentőszolgálat és a Vodafone által fejlesztett applikációt javasoljuk telepíteni, ami ÉletMentő néven érhető el a Google Play és az App Store programtárából. Telepítés után célszerű megadni az alapadatokat és olyan helyre elhelyezni az applikáció indítógombját, hogy azt stresszes helyzetben is könnyen megtalálja a felhasználó.

Ez a program akkor is segíthet, ha a bajba került nem tud beszélni, különböző okok miatt. Képernyőképünk a helyszínen készült, a baleset helyszínének koordinátái láthatók rajta. (A 4G hálózati ikon megtévesztő, csak néhány helyen volt ilyen gyors hálózat, de pár méterrel arrébb már csak Edge, vagy az sem. Élő bejelentkezésünk is megszakadt, amint három lépést megtettünk a roncs felé.)

A baleset helyszínén készített képernyőkép az ÉletMentő applikációról

Adott esetben segítség lehet a szakembereknek a helyszínen készült digitális fotó is, amennyiben a kép készítésekor be volt kapcsolva a GPS koordináták rögzítése. (A fényképező program beállításai között kell keresni.) A koordináták ugyan nem látszanak a felvételen, de a kép info-fájljában benne vannak és onnan könnyen kiolvashatók.

A modern járművekben nagyon hasznos lehet ilyen esetekben az a rendszer, ami baleset esetén automatikusan elküldi a koordinátákat, ahogyan az korábbi beszámolónkban is olvasható.

A rendőrségi RUTIN program is megmutatja a pontos koordinátákat

Az ÉletMentő applikáció megjelenése előtt már foglalkoztunk azzal, hogy mit tehetünk, ha számunkra ismeretlen helyen szenvedtünk balesetet. Ez a cikkünk ma is aktuális és javasoljuk átböngészni!

- Kérjük, iratkozzon fel Youtube csatornánkra! -

Tetejére borult a fát szállító teherautó, kerékpáros talált rá a súlyosan sérült sofőrre
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.