Szerző: Zalaegerszegi Törvényszék 2021. június 28.

Állati sorban tartottak embereket, rabszolgaként bántak velük Nyugat-Magyarországon

Egy deszkabódéban tartott ember kórosan lesoványodva került kórházba, de mielőtt a sorsa jobbra fordulhatott volna a vizsgálat közben meghalt. Egy nő pedig 30 fokos testhőmérséklettel került kórházba, ugyanattól a családtól, akik több másik embert is sanyargattak, fenyegettek, embertelen körüölmények között tartottak. A XXI. századi rabszolgatartók nem ismerték el a bűnösségüket.

A Zalaegerszegi Törvényszék 2021. június 28-án tartott előkészítő ülést azon vádlottak esetében, akik több embert magukhoz vettek, éheztettek, bántalmaztak, keresetüket elvették, s a fogva tartottak közül volt, aki kórházba került és meghalt.

A vád szerint a vádlottak – egy házaspár, három lányuk, a fiúk és a vejük – gyenge akaratú személyeket barátság és szerelmi kapcsolat ígéretével magukhoz csábítottak. Eleinte meggyőzéssel, majd megalázással, fenyegetéssel arra kényszerítették őket, hogy a család megélhetését biztosítsák, miközben szabadságukat korlátozták. Keresetüket elvették, hiteleket vetettek fel velük, miközben állati sorban tartották és dolgoztatták őket. 

A legidősebb lány 2015-ben megismerkedett egy már különélő házaspárral, akiknek lakhatási lehetőséget, jó elhelyezést, míg a férfinak a középső testvér szerelmet ígért. A párt beköltöztették a család ingatlanába, ahol eleinte jól bántak velük. Később a férfit sanyargatták, keresetét elvették, hitelt vetettek fel vele, éheztették, mozgásában korlátozták. Naponta általában csak egy tányér maradékot kapott, testsúlyából mintegy 30 kg-ot fogyott. Végül többszöri szökési kísérlet után 2016-ban rendőri segítséggel tudott megszabadulni a fogvatartóitól.

A férfi volt feleségét szintén hasonló körülmények között tartották, őt prostitúcióra is kényszerítették. Jövedelmét elvették, csak maradékot kapott, többször leülni sem engedték, helyette támaszkodás nélkül guggolnia kellett a fal mellett. Egy ismerőse segítségével neki is sikerült elmenekülni.


A család 2014-2015. évtől, pontosan meg nem határozható időponttól egy férfit egy udvari fűtetlen szerszámos deszkabódéban tartott. Jövedelmét elvették, bántalmazták, éheztették, továbbá nem adtak neki az évszaknak, időjárásnak megfelelő öltözetet. A lesoványodott férfi 2016. februárjában bekerült a kórházba és a röntgenvizsgálat során meghalt. Halálát kétoldali tüdőgyulladás és súlyos immungyengeség okozta. 


2015. júniusától a család legidősebb lány tagja több alkalommal is megfenyegette a sértettet, miszerint, ha nem ad neki pénzt, akkor megvereti. Arra is rávette, hogy a szülei otthonából aranyékszereket lopjon. Miután a sértett nem akart többet fizetni, a vádlott két férfi segítségével autóba tuszkolta a munkahelyéről éppen kilépő nőt, majd hazavitte a családhoz, akik életveszélyesen megfenyegették. Ennek ellenére a nő – kisebb-nagyobb megszakításokkal - 2016. szeptemberétől a családnál lakott, ahol éheztették, bezárták, kínozták, pszichésen és fizikailag bántalmazták. Elvették a jövedelmét és hitelfelvételre kényszerítették.

2019. januárjában életveszélyes állapotban kórházba került. Amennyiben 1-2 órán belül nem kapott volna orvosi ellátást, a lehűlés, a 30 fokos testhőmérséklet, a lesoványodás következtében meghalt volna. 


2019 nyarán a család megismerkedett a velük azonos faluban élő sértettel, aki felajánlotta nekik, hogy egy feleslegessé vált szekrényét elvihetik. A szekrény elszállítását követően többször kértek és kaptak élelmiszert a beszédében, mozgásában korlátozott nőtől, később viszont már engedély nélkül vettek el dolgokat és fenyegetéssel pénzt zsaroltak ki az idős asszonytól.  Egyik alkalommal rávették, hogy kölcsönt vegyen fel, azonban időközben kiderült, hogy a sértett nem hitelképes. 

Az ügyben tartott előkészítő ülésen a személyesen megjelent vádlottak bűnösségüket nem ismerték el és nem kívántak vallomást tenni.
Miután az előkészítő ülés nem vezetett eredményre, ezért az ügy tárgyalással, a vádlottak meghallgatásával folytatódik majd várhatóan október végén, november elején. 


A címlapkép illusztráció.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.