Barion Pixel
2018. május 10.

Kormányt rántott padkárafutás után az ittas sofőr Gérce közelében

A Jánosháza felé haladó Opel egyenes szakaszon futott a jobb padkára a 84-es főúton, a gércei elágazó közelében A sofőr visszarántotta a kormányt, amitől elvesztette uralmát a kisáruszállító felett és végül a jobboldali árokban kötött ki az autó.

DSC_8091

A balesetben a sofőr nem sérült meg és a segítségére megálló járművezetőknek azt mondta, hogy sem mentrőre, sem rendőrre nincs szüksége. Végül valaki értesítette a rendőrséget.

Vérvételre szállították a sofőrt a borulás után  - fotó: Tánczos Mihály

Mint kiderült, a sofőr tiltakozása nem volt véletlen. A vezetői engedélye ugyanis nem a boruláskor veszett el, mivel nem rendelkezett érvényes dokumentummal. A sofőr ugyan váltig állította, hogy nem fogyasztott alkoholt vezetés előtt, a szonda azonban nem igazolta az elmondottakat, ezért a sofőrt bevitték a rendőrkapitányságra, vérvételre. (Évekkel ezelőtt egy Szombathely melletti településen tiltakozott a mentők és a rendőrség értesítése ellen egy férfi. Az illető csak az egyik kezével tudott gesztikulálni, mivel a másik törötten, kificamodottan, ernyedten "lifegett". Jól vagyok! - ismételgette a férfi, akiről aztán kiderült, hogy nem ismeretlen a hatóságok előtt és ezúttal sem volt vele minden rendben.)

Kifejelt szélvédő - a biztonsági övet sem használta az ittas sofőr

A padkárafutással kapcsolatban már nagyon sokszor leírtuk, hogy a lehető legrosszabb "megoldás" kormányrántással próbálkozni, hogy a jármű visszatérjen az útra. Lehetőség szerint hagyni kell "kigurulni" az autót, amíg fel nem mérjük a helyzetet. Ha ilyenkor prizmás oszlop, vagy jelzőtábla kerül a jármű elé, akkor azt fájó szívvel ugyan, de célszerű letarolni, majd óvatosan visszakormányozni a gépjárművet az úttestre, elakadásjelző használatával, elkerülendő egy ráfutást.

DSC_8110

Ezzel a módszerrel kisebb az esélye a sérüléses balesetnek. A hirtelen kormánymozdulattól ugyanis jó eséllyel irányíthatatlan lesz az autó, ami vagy árokba, szántóföldre csapódik, vagy a szemközti sávba átsodródva ütközik a szemből érkezővel, esetleg fának perdül. Egyik verzió sem hangzik jól. A szerencsés sofőrök megpördülés után meg tudnak állni az úton ütközés nélkül, de egy ilyen eset is mély nyomot  hagyhat a járművezetőkben.

DSC_8114

Két napja egy körözött férfi szenvedett balesetet padkárafutás uátn Vas megyében.

 

DSC_8089

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.