Szerző: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2019. október 08.

Ötödik helyezett a Vas megyei csapat az országos mentőcsoportok versenyén

Hagyományteremtő szándékkal rendezte meg a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az önkéntes mentőszervezetek első országos szakmai vetélkedőjét, amelynek október elején Salgótarján adott otthont. A versenyen Vas megyét a megyei megmérettetésen első helyezést megszerző Őrség - Goričko-Raab Mentőcsoport Egyesület képviselte.

Az önkéntes mentőszervezetek jelentősége abban rejlik, hogy a hivatásos katasztrófavédelmi szerveket erőtöbbszörözéssel támogatják – mondta a verseny megnyitóján dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos polgári védelmi főfelügyelője. Kiemelte az elmúlt időszak természeti katasztrófái közül a Szabolcs-Szatmár-Bereg és a Csongrád megyét ért viharkárokat, amelyek felszámolásában az ország távoli megyéiből és a fővárosból érkező mentőszervezetek is részt vettek. Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere örömét és köszönetét fejezte ki azért, hogy az első alkalommal megrendezett verseny helyszínéül Salgótarján szolgált, és kiemelte az önkéntes szervezetek munkájának fontosságát.

verseny11_a

A versenyen az ország valamennyi megyéjéből és a fővárosból érkezett önkéntes mentőszervezetek versenycsapatai – negyvenöt szervezet képviseletében összesen kétszázharminc ember – mérték össze tudásukat, felkészültségüket. A versenyszámok a hazánkban előforduló katasztrófatípusokra épültek, az egyes feladatok témáját a viharkárok, az árvízi védekezés, az életmentés és a katasztrófák következményeinek felszámolása adta.

verseny1 (5)_a

A mentőcsapatoknak a Tó-strand körül kialakított akadálypályán kellett időre végigmenniük és teljesíteniük a tíz állomásból álló feladatsort. Üzembe kellett helyezniük például egy zagyszivattyút és egy tartályt vízszivattyúzással időre meg kellett tölteniük. Egy másik állomásnál a buzgárok (gát mögött feltörő fakadóvizek) elleni védekezést gyakorolták. Különösen látványos feladat volt az, amelyben egy épületben rekedt bajtársukat jelképező bábut kellett kötéltechnikai eszközökkel kimenteniük a versenyzőknek.

verseny13_acl

 Az egész napos versenyt Erdélyi Krisztián tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság általános főigazgató-helyettese zárta. Mint mondta, ami 2012-ben egy nagy álomként indult, az mára beérett: a mentőszervezetek munkáját mostanra a professzionalizmus jellemzi, ő maga is nap mint nap találkozik azzal, hogy a hivatásos egységek mellett önkéntes szervezetek vesznek részt a káresetek felszámolásában.

verseny1 (9)_a

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot a megmerettetesen az Őrség - Goričko-Raab Mentőcsoport Egyesület képviselte, akik a feladatokat a legjobb tudásuk szerint, precízen hajtották végre, ezzeL az ötödik helyezést szerezték meg. A mentőcsoport tagjai voltak: Fritz József, Gigler Tibor, Gigler Gábor, Csejtei Balázs, Horváth Tamás, Horváth Kálmán, Tóth Béla, Kukor Gergely

verseny1 (4)_a

Ötödik helyezett a Vas megyei csapat az országos mentőcsoportok versenyén
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.