Szerző: Olvasói levél 2019. május 08.

Olvasói levél: Egy börtönbeli haláleset margójára

Börtönt megjárt olvasónk mai tudósításunk miatt írt levelet a szerkesztőségünknek és több kérdést is feltesz a halálra kínzott rab esetével kapcsolatban.

Névtelenséget kérő olvasónk levelét változtatás nélkül közöljük, a véleményeket pedig Facebook oldalunkon várjuk a levél felvetéseivel kapcsolatban.

Tisztelt Szerkesztőség!

Mély megdöbbenéssel olvastam cikkeiket a szombathelyi rab halálával kapcsolatban.

Egy ilyen brutális ügy beszámolói nyomán talán mindenkiből előtör a jóérzés az elhunyt rab kapcsán és néhány emberben még kérdések is megfogalmazódnak a felelősök keresésével kapcsolatban.

Mindenki felelősségre lesz vonva az ügyben, akit valóban felelősség terhel a haláleset miatt? Nem hiszem!

Sajnos személyes érintettség miatt van némi rálátásom a börtönök belső működésére. Ezért értetlenül állok azelőtt, hogy a rab halála kapcsán miért nem vizsgálta az ügyészség a Büntetés-Végrehajtásban dolgozó őrök és nevelők felelősségét?

borton

Tudomásom szerint a magyarországi börtönökben a fogvatartottakat naponta többször ellenőrzik. Reggel a zárkák nyitásakor, este záráskor. Napközben, amikor megnézik, hogy a fogvatartottaknál náluk vannak-e ép állapotban az általuk használt bv-s telefonok. Ezen kívül minden nap tartanak a zárkákban zárkabiztonsági ellenőrzést, amikor a raboknak el kell hagyniuk a zárkát és a folyosón – az őrök előtt – kell tartózkodniuk, amíg a zárkát egy szintes őr átvizsgálja. (Ilyenkor minimum két fő van jelen az ellenőrzésnél.) Körülbelül negyedévente van HIPI, amikor a teljes zárkát „átforgatják” és mindenkit megmotoznak és még a fogvatartotton lévő ruházatot is átnézik, mert ilyenkor keresnek fogvatartottaknál lévő tiltott tárgyakat…

Lehet, hogy Szombathelyen ez másként van?

Számomra teljesen érthetetlen, hogy ha huzamosabb ideje tartott a rab bántalmazása, akkor azt a BV alkalmazottak miért nem vették észre? Hiszen egy ilyenfajta szadista bántalmazás nem lehet külsérelmi nyomok nélküli!

borton3

Kíváncsi lennék rá, hogy hogyan tudnak tükörbe nézni azok a BV-s alkalmazottak, akik a nemtörődömségükkel asszisztáltak ehhez a halálesethez?

Lehet, hogy a Büntetés Végrehajtás Országos Parancsnokságának inkább ilyen ügyek kivizsgálására és a jövőbeni megakadályozásukra kellene nagyobb hangsúlyt fektetni, mint arra, hogy a rabok zárkáiban, az ágyakra hajtogatott törölközők sarka melyik irányba áll, hol helyezik el a rabok a mosásra használt lavórokat, illetve hogy hány darab előre csomagolt zacskós levest, konzervet, újságot, könyvet tarthatnak a zárkájukban. Tudom, hogy fontos a szabályok felállítása és betartása, betartatása, de néha úgy tűnik mintha a fogvatartottak nem is lennének emberek…

Sokaknak az a véleménye, hogy egy fogvatartottnak ne legyek jogai, biztosan megérdemli, hogy bezárták, minek bűnözött, és hasonló negatív vélemények születnek az emberek, a társadalom részéről, … de azért engedtessék meg egy észrevétel!

Bárki kerülhet olyan élethelyzetbe, akár egy halálos baleset okozása vagy egyéb élethelyzetbeli körülmény miatt, hogy jogerősen elmarasztalják. Azt, hogy kivel kerül egy cellába majd a sors dönti el!

Senki nem jószántából megy börtönbe, de az ilyen esetek ellen csak a BV-ben dolgozók tudnak felelősséggel fellépni. Jó lenne, hogyha valaki börtönbe kerül, a törvény erejénél fogva, akkor csak azt a büntetést kellene „elszenvednie", amit kiszabtak neki. A BV felelőssége, hogy biztosítsák számára az élethez szükséges feltételeket. Ebben az ügyben ezt a szombathelyi BV-nek ezt nem sikerült „megugrania”.

… és bár lehet, hogy az elhunyt rab bűncselekményt követett el, de nem érdemelt halált, főleg nem ilyen brutálisat azért, amit elkövetett!

Tisztelettel,

Megjegyzés: a bv. dolgozói az első tárgyalási napon tettek vallomást. Összefoglalónk itt olvasható.

borton4

A képek illusztrációk, a szombathelyi létesítményben készültek.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.