Barion Pixel
Szerző: 112Press 2019. február 12.

Fojtás okozta a rab halálát, de anélkül is belehalhatott volna a sok sérülésébe

Mint ha egy kamion gázolta volna el a szombathelyi börtönben meghalt rabot. Az igazságügyi szakértő csaknem egy órán keresztül részletezte B.Zs. régi és új sérüléseit. Második tárgyalási nap.

Kedden az igazságügyi szakértő meghallgatásával folytatódott a börtönben megkínzott és meghalt fogvatartott emberölési ügyében zajló tárgyalás. Hétfőn részletesen beszámoltunk a tanúk meghallgatásáról.
 
DSC_0180
 
Dr. Kiss Tibor igazságügyi orvosszakértő 54 pontban sorolta B.Zs. sérüléseit, amelyet nagyjából két hét alatt szerzett. A sérülések kétharmada friss, egy napon belüli sérülés volt, de a sérülések egyharmadát 10-15 nappal korábban szerezte és gyakorlatilag az egész testét érintette. Régi és friss törések nyomait is részletezte a szakértő, aki kijelentette, hogy B.Zs. hosszabb időn át tartó bántalmazást szenvedett el.
 
DSC_0185
 
A sértett halálát a nyak lágyrészének rugalmas eszközzel történő leszorítása okozta, ami a halál előtt maximum egy-két órával történhetett. A fojtás után már nem volt reális esély a sértett életének megmentésére, mivel az agy visszafordíthatatlan károsodást szenvedett. 
 
Teljes bizonyossággal azonban azt sem lehet kijelenteni, hogy a sértett a fojtás nélkül életben maradhatott volna, mivel olyan durva sérüléseket szenvedett el a sértett, amely a gyors és szakszerű beavatkozás ellenére is halálhoz vezethetett volna.
 
DSC_0177
 
"Fojtás nélkül a halál 1-2 napon belül bekövetkezhetett volna, orvosi ellátás mellett is" - mondta a szakértő, dr. Rácz József bíró kérdésére válaszolva.
 
A sérülések egy része emberi erőt meghaladó erőbehatástól származtatható, ami feltételezhetően úgy keletkezett, hogy a sértettre magasról ráugrottak, vagy a testén ugráltak. Ezek 8 napon túl gyógyuló súlyos, életveszélyes állapotot eredményeztek.
 
DSC_0172
 
A szakértő szerint B.Zs. a halála előtti órákban már eszméletlen állapotban lehetett. A bíró kérdésére a szakértő megerősítette a mentőtiszt által hétfőn elmondottakat.
 

A tárgyalás a vádlottakon talált külsérelmi nyomok felsorolásával folytatódik.

 
 

Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.