Barion Pixel
Szerző: 112Press 2019. február 11.

Halálra kínozták társukat a 209-es zárkában - tanúk meghallgatásával kezdődött a tárgyalás

2017. május 14-én holtan találtak egy elítéltet a szombathelyi börtön cellájában. Az orvosi vizsgálat alapján a férfit megkínozták, mielőtt életét vesztette. A rabtársak tagadják a bűnösségüket. Szombathelyen kezdődött a tárgyalás.

Frissítés 16:00 A bv-s szakápoló a tanúk padján

Délután a bv. egészségügyisét hallgatta meg a bíró. A férfi 6:30-kor lépett szolgálatba. A kapunál találkozott kolléganőjével, aki beszámolt az éjszakáról és megemlítette a fogvatartottat az A3-ban, aki hányt. A férfi átöltözött fehér ruhába, majd nappalos kolléganőjének mondta, hogy menjen az A2-be kiosztani a gyógyszert, ő pedig megy az A3-ba és megnézi a 209-es zárka betegét is.
 
Az A3-ban a főfelügyelő várta, akivel felmentek az emeletre. A fogvatartott a csap mellett feküdt, nem volt szívverése. A kérdésre, hogy mi történt azt a választ kapta, hogy hányt és összeesett, valamint próbálták újraéleszteni is. A mentőket 6:58-kor hívták, majd az egészségügyi dolgozó is nekiállt az újraélesztésnek.
 
Őrök között
 
-Láttam sérüléseket, például vágást a homlokon és láttam hullafoltokat az alkaron. A mellkaskompressziónál éreztem, hogy több borda is eltörött - mondta a tanú, aki a bíró kérdésére azt válaszolta, hogy egy ekkora börtönben nem számít rendkívülinek az, hogy valaki hányt, ez nem azonnali beavatkozást igénylő állapot. Ennél pontosabb tájékoztatást nem kapott előzetesen. A szakápoló hozzátette, mindenképpen meg kellett kezdenie az újraélesztést, ő nem mondhatja ki azt, hogy valaki meghalt. A férfinek egyébként már volt sikeres újraélesztése korábban.
 
A mentők 7:09-kor érkeztek meg a zárkához - derült ki a jegyzőkönyvből.
 
Ügyvédek
 
A helyettesítő reintegrációs tiszt vallomása
 
A hölgy a ma már idézett második tanút helyettesítette egy hétig az A3-ban, amíg ő a szabadságát töltötte. Az egy hét alatt elmondása alapján semmi rendkívüli nem történt, az elhunyt B.Zs-re pedig nem emlékezett. A 209-es zárkából egyedül C-t ismerte, még az előzetese idejéből. A második szinten addig tartózkodott, amíg összeszedte és kiosztotta a leveleket, valamint a szemle ideje alatt.
 
Dr. Rácz József bíró hallgatja a tanút - Fotó: Tánczos Mihály
 
Felolvasott tanúvallomások
 
Dr. Rácz József bíró tanúvallomásokat olvasott fel a mentőktől. Ezek alapján 7 óra előtt érkezett a riasztás, miszerint a börtönben eszméletlen rab hányt. Az egybehangzó vallomások alapján a kiérkező mentők a zárkában életjeleket nem mutató elítéltet találtak, folyamatban lévő újraélesztéssel, amit azonnal átvettek a bv. egészségügyisétől. Szívműködés nem volt és az instabil mellkas is azonnal feltűnt - ezt egyébként az addig újraélesztést végző dolgozó is jelezte. A beszúrt kanülbe nem folyt vissza vér, ami már alvadásra utalhatott, de megpróbálkoztak az infúzióval is. Az újraélesztést valamivel több, mint 20 perc után befejezték.  A korábbi vallomásokban is szerepeltek a kezdődő hullafoltok, illetve hogy hullamerevséget még nem tapasztaltak. A férfi testén több sérülés látszott, többek között a homlokon egy repesztett sérülés, a mentők számára valószínűnek tűnt, hogy a férfit megverték, bántalmazták. A kezdődő hullafoltok a halált megállapító ügyeletes orvos vallomásában is szerepeltek.
 
Vassné dr. Szele Adrienn főügyészségi ügyész - Fotó: Tánczos Mihály
 
A mentőtiszt tanúvallomása
 
A tárgyalásra beidézett mentőtiszt kiemelte, hogy a bejelentés szerint egy fogvatartott rosszul lett és hányt. A segélyhívó központból még a kikérdezés vége előtt átadták a jelzést, így a mentő már úton volt a börtönbe, amikor a termináljukra megérkezett a riasztás. Ez bevett szokás, perceket nyerhetnek vele. A "becsekkolás", azaz a zsilipkapun áthaladás gyorsan ment, nemsokára pedig szembesültek vele, hogy újraélesztés zajlik a második emeleti zárkában, ami nem felelt meg a bejelentésnek.
 
-Ennek ellenére teljes felszereléssel érkeztünk, így azonnal folytattuk az újraélesztést. A beteg mellkasa teljesen instabil volt, ami nem teszi lehetővé a hagyományos újraélesztést.  Megítélésem szerint a mellkas ilyen sérülése nem keletkezhetett a korábbi újraélesztés során. Láttam sérüléseket az elhunyt testén. A fején lévőt talán égetni próbálták.
 
z13
 
Chip az agyban, család a szemben és ellopott érzések
 
A hétfői tárgyalás végén az egyik vádlott távozáskor még kérte a bírót, hogy hadd beszéljen vele pár mondatot. A férfi előadta, hogy szerinte őt nem veszik komolyan, mert már múltkor is jelezte, hogy a börtönben három nő megátkozta, a szemében egy család él és a szívéből ellopták az érzéseket. A bíró megnyugtatta, hogy jegyzőkönyvezték az észrevételt és elköszönt. A férfi információnk szerint abban a tudatban él, hogy a börtönben chip-et ültettek az agyába és egy kamerát tettek a szeme helyére, aminek a képét folyamatosan nézi valaki.
 
A férfi jelezte a bírónak, hogy a börtönben három nő megátkozta
 
A tárgyalás kedden szakértők meghallgatásával folytatódik.
 
Frissítés 11:30: A körlet-főfelügyelő meghallgatásával folytatódott a tárgyalás
 
A férfi ellen nem indult vizsgálat az esetet követően. Jelenleg is dolgozik. Vallomásában elmondta, hogy a körletfelügyelő hívta, hogy menjen, mert "valami van".
 
"Észleltük, hogy ott fekszik B.Zs.  Hányás volt a fogvatartott előtt. Kimentünk, hogy telefonáljunk az egészségügyiseknek. Én beszéltem velük, már a nappalosokkal. Korábban többször előfordult hányás biofűtől"
 
z16
 
Dr. Rácz József bíró ezután felolvasta az egészségügyi szolgálat tagjainak vallomását, az éjszakai és a nappali műszakét is. Ebből kiderült, hogy az egészségügyis az A1-es körlet főfelügyelőjével beszélt, gyógyszerezés ügyében. Amikor 6:20 körül letette a telefont, akkor szinte azonnal csengett a készülék, az A3 főfelügyelője hívta.
 
-Helló, van itt egy faszi, egyet hányt, fekszik.
-És hogy van?
-A faszom tudja.
-Ne szórakozz, mondd meg a nevét...
 
A bíró rákérdezett, hogy valóban elhangzott-e ez a párbeszéd. "Ha ezt mondták, akkor igen" - érkezett a válasz.
 
51620283_385178932047740_3714540991802245120_n
 
A továbbiakból kiderült, hogy az egészségügyisek előkeresték a férfi kartonját, amiből kiderült, hogy krónikus alkoholista volt. A nappalosoknál elhangzott, hogy a gyógyszerosztás előtt nézzék meg a "hányásos" férfit.
 
A további vallomásokból kiderült, hogy az egészségügyiseknek nem volt információja arról, hogy B.Zs. súlyos állapotban van, mivel "azt nekünk nem mondták", illetve "senki nem utalt arra, hogy nagy baj lehet".
 
Szintén a tanúvallomásokból derült ki, hogy több dolgozót felfüggesztettek az eset után.
 
A főfelügyelő ismét elmondta, hogy "sok volt a biofű szívás... nem ítéltük meg súlyosnak... utólag már másképp látom".
 
A fogvatartottak nem kívántak kérdezni, az ügyész viszont megkérdezte, hogy a biztonsági szolgálatnak jelezte-e az ügyet és kapott-e engedélyt a távozásra? "Erre nem tudok válaszolni" - felelt a főfelügyelő.
 
z17

A tárgyalás délután újabb tanúk meghallgatásával folytatódik.

 

Frissítés: A volt reintegrációs tiszt a tanúk padján

A nevezett napon szolgálatot teljesítő reintegrációs tiszt sem dolgozik már a szombathelyi intézetben. Hivatali visszaélés miatt folyt nyomozás ellene, de az eljárást megszüntették.
 
z4
 
Ő elmondta, hogy nem tapasztalt bántalmazást a 209-es zárkában és kérelmi lapot sem kapott ezzel kapcsolatban B.Zs-től. A férfit rendszeresen látta, mivel ő a körlet takarítását végezte napi szinten. Sérülést nem látott rajta. Dr. Rácz József bíró konkrétan rákérdezett, hogy B.Zs. arcán, homlokán, karján, ajkán, szemhéján is volt sérülés, ezeket nem látta? A tanú nemmel válaszolt.
 
z7
 
Korábbi tanúvallomásból kiderült, hogy B.Zs. május 9-én kiadott egy kérelmi lapot, amiben kérte az áthelyezését egy másik zárkába. A reintegrációs tiszt ezt május 10-én kapta vissza, innentől számítva 8 nap állt rendelkezésére a döntésre. Az áthelyezést bonyolította, hogy a fogvatartott nemdohányzó zárkába szeretett volna kerülni. B.Zs. május 14-én meghalt.
 
z5
 
Az egyik vádlott szintén jelezte, hogy ő is kérte áthelyezését egy másik zárkába, de a kérelmét elutasították. A másik vádlott is szót kapott. Elmondásából kiderült, hogy B.Zs. nem tudott olvasni, ezért ők olvasták fel neki a levelet, amit kapott. Egy kissé zavaros kitérő után aztán elhangzott, hogy B.Zs. már két héttel a halála előtt is erősen sántított. A reintegrációs tiszt erre is azt válaszolta, mint korábban több  kérdésre: "Nem emlékszem."

 

Korábban írtuk

A körletfelügyelő meghallgatásával kezdődött a hétfői tárgyalási nap Szombathelyen. A férfi 2017.05.13-tól volt szolgálatban, 18 órától következő nap 6.30-ig.  A feladatát az 1. és 2. szinten látta el. 13.-án átvette a létszámot és ellenőrizte a zárka állapotát is. Semmi rendkívülit nem tapasztalt és sehonnan nem jelentettek problémát. A fogvatartottak felöltözve megtették a jelentésüket.

z3

Az ellenőrzést minden teljes órában végrehajtotta.(Ügyvédi kérdésre válaszolva: szintenként 24-et, azaz összesen 48-at) Ez jellemzően szintenként 5 percig tartott. A végzetes napon a második emeleten 6.00 és 6.05 között ellenőrizte a zárkákat és kikulcsolta ezeket. Emiatt a katonai ügyészség elé citálták. A kikulcsolás lényege, hogy kívülről kinyitja a zárkát, ami így belülről továbbra sem nyitható. Az előzetes kikulcsolás oka az volt, hogy a szolgálat átadását gyorsította volna, ezzel időben sikerül átadni a szinteket.

z2

A körletfelügyelő tehát 6:05-kor végzett a második szint ellenőrzésével. Öt perccel később, 6:10-kor kiabálást hallott: "Felügyelő úr, jöjjön gyorsan, baj van!" A második, vagy harmadik kiabálás után sikerült azonosítani, honnan jött a hang. Felment a második szintre, ahol azt tapasztalta, hogy C. fogvatartott a folyosón áll., "Valahogy kinyílódott az ajtó. Talán a dörömböléstől. Így tudott kijönni." - mondta erre a körletfelügyelő, akit a katonai ügyészség később megrovásban részesített, munkaviszonya pedig megszűnt.

C-t a körletfelügyelő visszaküldte zárkába, majd benézett és látta B.Zs-t a földön feküdni a hányásában, félmeztelenül.

"Nem léptem be a zárkába. Az előírás szerint egyedül nem léphettem be. A fogvatartott látszólag  rossz állapotban volt. Bezártam a zárkát és hívtam az egészségügyi szolgálatot, azonban nem vették fel a telefont. Ezután a főfelügyelőt hívtam és együtt mentünk a zárkához. Utasítottam az elítélteket, hogy B-t húzzák ki a hányásából és ellenőrizzék, van-e pulzusa. Ezután sikerült értesíteni az egészségügyi szolgálatot."

A jegyzőkönyvek alapján az egészségügyi szolgálat végül 6:54-kor érkezett meg.

z1

Az elhunyt B.Zs.-ről egyelőre nem sikerült megtudnunk, mi miatt töltötte a büntetését a szombathelyi börtönben. Annyit sikerült megtudnunk róla, hogy nem életellenes bűncselekmény, nemi erőszak, vagy pedofília miatt ítélték el. Nem volt jelentékeny bűnöző. Írni, olvasni nem tudott, a családja pedig pénzhiány miatt nem tudta látogatni, illetve nem tudták fizetni a borsos telefondíjakat sem, amivel a fogvatartottakat hívni lehet.  B.Zs. a börtönben alárendelt szerepet töltött be rabtársai között, kihasználták a gyengeségét. A bántalmazásokat információnk szerint nem jelentette, sérüléseit titkolta. Talán félt, hogy rosszabbul jár, ha beszél. Zárkatársai pedig vérszemet kaptak. Életfogytiglanit is kaphatnak a tettükért.

 

Korábban írtuk:

A 2018. szeptemberében tartott előkészítő ülésen egyik vádlott sem ismerte be a bűnösségét, ezért a bíróság tárgyalásra tűzte az ügyet.

A Szombathelyi Törvényszék tárgyalást tartott B.Zs és kettő társa különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt indult bűnügyben. A 2018. november 05-06-dikán tartott kétnapos tárgyaláson az I. és II. r. vádlottakat nem tettek vallomást, III. r. vádlott vallomást tett, azonban a bűnösségét egyik vádlott sem ismerte be továbbra sem. Ezt követően a fogvatartott társak tanúkénti meghallgatására került sor.

Mentő érkezik a szombathelyi börtönbe - a kép illusztráció

A bíróság a következő tárgyaláson a bizonyítási eljárást a bv. intézet alkalmazottainak, valamint igazságügyi szakértőknek a meghallgatásával folytatja.

Kegyetlenül megkínozták

A Vas Megyei Főügyészség vádiratának lényege szerint a 3 vádlott 2017 tavaszától elkezdte csicskáztatni a velük egy zárkában lévő sértettet. 2017. május 2-től a vádlottak napi rendszerességgel bántalmazták és alázták meg különböző módon a sértettet, így például a takarításhoz használt 5 literes műanyag vödröt az I. r . vádlott megtöltötte vízzel és a sértettet arra kényszerítette, hogy azt állva igya meg, közben test szerte bántalmazták ezután csikket etettek vele. A rendszeres bántalmazások és kínzások 2017. május 11-től még inkább eldurvultak, a vádlottak a sértettet kikötözték, száját lepedőből hasított csíkokkal betömték, felváltva ráálltak, taposták, ugráltak rajta, ököllel ütötték és rugdalták a bordáit, ájulásig fojtogatták.

Négy fős cella Szombathelyen egy kiürítési gyakorlaton

Amikor a sértett összecsuklott, felállították, és elölről kezdték a bántalmazást. A sértett halálát megelőző halálát megelőző 1-2 napban az I. r. vádlott arra kényszerítette a sértettet, hogy megegye a felmosó cipőfűző vastagságú szálait. Az ellenőrzések során a sértettet beküldték a mosdóba, illetve a mosdó elé térdeltették, mert oda az őrök nem láthattak be. Amikor a sértett a bántalmazások miatt vérzett, a szétnyílt sebet az I. r. vádlott egy öngyújtóval kiégette, a vért feltakaríttatták a sértettel, a véres törölközőt pedig az ablakon kidobták.

2017. május 14-én reggeli ébredéskor a vádlottak észlelték, hogy a sértett a hányásában fekszik a mosdó előtt és hörög. A II. r. vádlott kikiabált a bv őrnek, hogy baj van és amíg az őr a zárkához ért megbeszélték, hogy nem mondanak egymásra semmit, azt fogják előadni, hogy valaki más bántalmazta a sértettet. A nappalos szolgálatot ellátó ápoló a zárkába érve megkezdte a sértett sikertelen újraélesztését.

Folyosó a szombathelyi börtönben egy gyakorlat alatt

A sértett a vádlottak által térben és időben elhúzódó, az emberi méltóságot mélyen megalázó durva bántalmazások következtében rendkívül sok sérülést szenvedett el, sérüléseit a vádirat 3 oldalon keresztül sorolja. A sérülések nagy részét – a 2017. május 14. napján elhunyt – sértett az ezt  megelőző 12-24 órán belül szenvedte el, ezen belül a halált eredményező sérüléseket, továbbá a  durva, életveszélyes sérüléseket is.  

A halált eredményező sérülések elszenvedését követően a néhai sértett életét az idejekorán érkező szakszerű, célszerű orvosi ellátás sem menthette volna meg.

A Vas Megyei Főügyészség az I. és II. r. vádlottakat folytatólagosan, társtettesként elkövetett kényszerítés bűntettével, társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés bűntettével, és társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével, a III. r. vádlottat társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés bűntettével, és társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével vádolja.

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.