Barion Pixel
Szerző: 112Press 2020. augusztus 06.

Két köszönet a rendőrségnek: Balatonból mentett szombathelyi szörfös és parkolási helyet elfelejtő külföldiek

Elkeveredtek Szombathelyen azok a külföldiek, akik elkeseredésükben a szombathelyi TourinformIrodába mentek be segítséget kérni, mivel nem találták meg az autójukat. Egy szombathelyi fiatalember pedig az életéért küzdött a balatonban, amikor segítettek neki.

A Magyar Rendőrség Facebook oldalán jelent meg az alábbi bejegyzés:

"Ezt a kedves üzenetet kaptuk tegnap: Hálás köszönet a Fonyódi vízirendőröknek! Badacsony magasságában a Balaton közepén, viharban szörföztem, amikor begörcsölt, lemerevedett a lábam. Nagyon korrektek voltak és segítőkészek!
Bele sem merek gondolni mi lett volna, ha ők nem jönnek. Köszönöm még egyszer!

A 35 éves szombathelyi férfi vidáman szörfözött és éppen jó szelet kapott, amikor Badacsonytomaj előtt egyszer csak begörcsölt a lába. Önerőből képtelen volt partra jutni, a deszkára nem tudott felállni, már csak kapaszkodni bírt. A BVRK fonyódi vízirendészeti rendőrőrs B-14-es egysége sietett ki hozzá. A bajba jutott hamarosan újra biztonságban lehetett a parton."

A Balatonban került bajba a szörfös, rendőrök segítettek neki

Jófejek voltak, köszönöm!

A 112Press beszélt a kimentett férfival, akiről sok mindent el lehet mondani, de azt nem, hogy nagy rajongója lenne a rendőrségnek.

-Kedden kimentünk szörfözni barátokkal a Balatonra. Badacsonytomaj strandról jó egy másfél órát száguldoztunk, aztán láttuk hogy jön a vihar elindultunk kifelé. Egy erősebb befújás elrántotta a vitorlát. Ahogy beleestem a vízbe, azonnal begörcsölt a lábam. Teljesen kirgyenesedett és nem tudtam behajtani. Közben megérkezett az eső, a szél erősebb lett és csak sodródtam a hullámzó Balatonban - elevenítette fel az eseményeket a férfi.

-A társaim elindultak vizibringával megmenteni, ök is próbálták hívni a vízirendészetet, csak mint utólag kiderült, felcserélték a számot.  1817 a helyes szám, ők viszont a 1718-at hívták. Végül a partról többen is értesítették a vízirendőröket.

-Ha nincsenek velem a barátok, akkor biztosan a vízen maradok! Társaimmal a fő szabály 1. Elérni a nádast. 2. Ha nem tud valaki kijönni, akkor azonnal menni érte vízibiciklivel. Gumiruha, mellény volt rajtam.Legközelebb viszek magammal telefont is, vízhatlan tokban - vonta le a tanulságot a férfi.

-A rendőrök jófejek voltak és nagyon segítőkészek. Most kifejezetten jó érzés volt látni, hogy értem jönnek - zárta a beszélgetést a szombathelyi szörfös.

Begörcsölt a szörfös lába, amikor beleesett a vízbe Fotó: A riportalany felvétele

A balatoni vízirendészet hívószáma: 1817

A bajbajutottak egész évben 0–24 órában ingyen hívhatják a 1817-es balatoni vízi segélyhívó telefonszámot. Ha valaki ezt a számot tárcsázza, hívása közvetlenül a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság ügyeletén csörög ki. Az ügyeleten azok a szakemberek látnak el szolgálatot, akik jól ismerik a Balaton minden zegzugát, és nagy a gyakorlatuk abban, hogy azonosítsák, pontosan hol tartózkodik, akinek segítségre van szüksége. Emellett látják a szolgálatot teljesítő hajók aktuális helyzetét is, így tudják, hogy baj esetén melyik ér oda a leghamarabb. 

Balatoni Vízirendészet - Fotó: Veszprém MRFK

 

Elkeveredtek a külföldiek Szombathelyen, nem találták az autóikat

A Savaria Turizmus Kft- Tourinform Iroda Szombathely osztotta meg az alábbi történetet a Facebook oldalán.

Köszönet a szombathelyi rendőröknek, köszönet a Magyar Rendőrségnek! Egy kedves német házaspár tért be az irodába röviddel zárás előtt azzal, hogy elfelejtették, hol parkolták le az autót. Csak arra emlékeztek, hogy Bük felől vezette be őket a navigációs rendszer, és valahol 5 percnyire a centrumtól parkoltak egy magas járdaszegélyű parkolóhelyen, pár percnyire egy parktól.

-A Google Streetview-val próbáltuk megtalálni a helyet, de nem volt ismerős nekik semmi. Végül jobb híján hívtam a Szombathelyi Rendőrfőkapitányságot, akik végighallgattak, majd a 112-höz irányítottak. Ott is meghallgattak, majd kapcsolták a Vas Megyei Rendőrfőkapitányságot, ahol egy nagyon kedves úr néhány lényegre törő kérdést követően megígérte, hogy pár perc múlva jön egy járőrkocsi és a kollégák segítenek - írta az iroda munkatársa. - Pár perc múlva két angolul folyékonyan beszélő rendőr érkezett, akik barátságos hangon megkérdeztek minden fontosat, majd felajánlották, hogy mennek néhány kört a párral a belvárosban, amíg meg nem találják az autót.

A pár riadtan kérdezte, hogy ez mennyibe fog nekik kerülni, amire mosolyogva jött a válasz, hogy semmibe. "Azért vagyunk, hogy segítsünk."

-Nem tudtam megállni, hogy ne mondjam azt, hogy büszke vagyok rá, hogy ilyen rendőreink vannak. Szóval, kedves mindenki, ha már nem tudjátok, hol tettétek le az autót, mielőtt kétségbe estek, forduljatok a 112-höz! - zárta a pozitív történetet a munkatárs.

 

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.