Barion Pixel
Szerző: 112Press / TM 2022. április 15.

Múltidéző: Habzó szökőkutak Szombathelyen 2002-ben és 2006-ban

Tegnap éjszaka valaki habzó anyagot dobott a szombathelyi Fő téren működő szökőkútba. Előkerestünk pár képet korábbi helyi esetekről és felelevenítjük, hogy néhány ember szerint 2006-ban mi tette aberrálttá a Fő téren sétáló gyerekeket.

A tegnapi esetről a SZOMPARK számolt be. A friss képek a cikk végén láthatók.

Az első "habosításnál" 2002. októberében jártunk, amikor a Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár előtt dobott valaki erősen habzó anyagot a szökőkútba.

Habzó szökőkút 2002. októberében, Szombathelyen Fotó: Tánczos Mihály

A mintavételnél megállapították, hogy lúgos anyag került a vízbe, feltehetőleg mosószer. Ilyen eseteknél ezért sem tanácsos belegázolni a vízbe, vagy a habot nyalogatni, hiszen nem a habpartykra kifejlesztett ártalmatlan anyagról van szó.

Habzó szökőkút 2002. októberében, Szombathelyen Fotó: Tánczos Mihály

2006-ban próbaüzemben működött a frissen megépített Fő téri szökőkút, amikor valaki abba is habzó anyagot dobott. Képünkön a Veszélyhelyzeti Felderítő Csoport járműve látható a háttérben, a gyerekek pedig már huszonéves felnőttek.

A Veszélyhelyzet Felderítő Csoport a szombathelyi szökőkútnál, 2006-ban (a háttérben)

Egy asszony annyira fellelkesült a látványtól, hogy fejest ugrott a 40 centiméter "mély" vízbe, majd boldogan pancsolt benne. A fürdőzésnek rendőrök vetetettek véget, majd a pszichiátriára szállították a nőt. Úgy tudjuk, nem ő habosította a vizet.

Habzó szökőkút 2006. augusztusában, Szombathely Fő terén Fotó: Tánczos Mihály

A víz habzásáról 2006-ban Vas megyében a legtöbb embernek a Rába jutott az eszébe, ami osztrák bőrgyár vizétől habzott akkoriban Szentgotthárd környékén.  A sors furcsa fintora, hogy több osztrák turistacsoport is lefényképezhette a habzó szombathelyi szökőkutat.

Habzó szökőkút 2006. augusztusában, Szombathely Fő terén Fotó: Tánczos Mihály

A frissen átadott szoborcsoportot szintén habzástól fellelkesült turisták vetették alá nyúzópróbának. A faunt és a táncoló párt szerencsére megfelelően rögzítették, így senkire nem dőltek rá, bár a pirosan habzó víz valószínűleg még több nézelődőt csábított volna.

Vidám turisták a faun szobrán, a habzó szökőkút mellett, Szombathely Fő terén Fotó: Tánczos Mihály

A szökőkutat leállították, elkerítették és két nap múlva áttisztították. A keringető berendezést nem károsította a vegyszer.

Megrontja a gyerekek lelkét a szoborcsoport?

Itt említenénk meg egy másik helyi érdekességet is. A "Profán Szentháromság" gúnynéven is emlegetett, Blaskó János által készített szoborcsoport 2006-ban felháborított néhány embert, akik hangosan fejezték ki nemtetszésüket. Szerintük ugyanis a táncoló pár túlságosan erotikus, valójában nem is táncolnak, hanem nemi aktust végeznek és ez megrontja a gyermekek lelkét, "szexuálisan aberrálttá teszi őket".

A szökőkút népszerű találkozási hely és előadások is zajlanak itt

Tapasztalatunk alapján az elmúlt 16 év alatt nem lett Szombathely a pornó fellegvára a szobrok ellenére sem, a szoborcsoport pedig kedvelt látványosság és találkozási hely. A gyerekek jellemzően vidám szobrokat látnak.

Van, akinek a pornó jutott az eszébe a szoborcsoportról

2006. óta nem is nagyon hallottuk, hogy bárki a pornóval hozta volna összefüggésbe a szökőkút szobrait, akkor azonban hetekig lehetett heves, szinte hisztérikus kirohanásokat olvasni pl. az iWiW-en. Többen a szobrok eltávolítását és a tér "újraszentelését" követelték. Volt, aki teljes komolysággal kifejtette, hogy a szökőkút vizének változó intenzitású spriccelése is egyértelmű utalás az ejakulációra. Sajnos az iWiW vonatkozó csevegőfóruma nyom nélkül törlődött, de nagyon örülnénk annak, ha valakinek lenne belőle mentett verziója és elküldené nekünk.

A spriccelő víz is érdekes asszociációkat hozott elő néhány emberből

A 2022-es eset képei (forrás: SZOMPARK)

Habzó szökőkút Szombathelyen, 2022-ben Fotó: SZOMPARK

Habzó szökőkút Szombathelyen, 2022-ben Fotó: SZOMPARK

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.