Szerző: Burka Gyula / Zarownyi Ferenc / Vas Népe / ADT / Magyar Tűzoltó / 112Press 2021. február 04.

Múltidéző: A felújított sárvári tűzoltólaktanya 1989-ben, videón

A Youtube videómegosztó portálon jelent meg egy 32 éve készült kisfilm a sárvári tűzoltólaktanyáról, pontosabban nagyrészt annak járműveiről. Utánanéztünk, mit örökített meg a kamera.

A négy napja feltöltött videóra olvasónk hívta fel a figyelmet. A feltöltő, Burka Gyula információi alapján a videót Zarownyi Ferenc készítette.

Egy kis kutatással kiderítettük, hogy a felvétel 1989. január 20-án készülhetett, ami nagy nap volt a sárvári tűzoltók életében.

A MAgyar Nemzet kishíre 1989-ben

Ezen a napon adták át a 15 millió forintos ráfordítással kibővített, átalakított és hazai viszonyok között korszerűnek számító berendezésekkel felszerelt állami tűzoltólaktanyát, amihez a forrást a városi és megyei tanács biztosította.

Életképek a sárvári tűzoltólaktanyából, 1989-ből - Forrás: Burka Gyula (videó)

Sárvár városát és a környező településeket  1945-1962. között állami tűzoltóság védte a tűztől, majd 1989-ig az 1873. óta működő önkéntes tűzoltóegyesület látta el a feladatot.

Életképek a sárvári tűzoltólaktanyából, 1989-ből - Forrás: Burka Gyula (videó)

(Olvasónk üzenete alapján a képen látható tűzoltó Hende Márton. Köszönjük az információt!)
Az 1980-as évek végén a Sárvárra és környékére jellemző évi 70-80 tűzeset komolyabbjaihoz Szombathelyről, Pápáról és Kapuvárról érkeztek hivatásos tűzoltók, azonban ez komoly időveszteséget jelentett, ami időnként nagyobb anyagi kárban is megmutatkozott.

Vas Népe cikk 1988-ból

Ennek ismeretében állították vissza az állami tűzoltóságot. A laktanyát dr. Héra Attila a BM Tűzoltóság országos parancsnoka adta át, az eseményen részt vett Borbély Ferenc tűo. ezredes, Vas megyei tűzoltóparancsnok és számos vezető beosztású állami alkalmazott is. A laktanya kulcsát Tolvaj József, sárvári tűzoltóparancsnok vette át.

Életképek a sárvári tűzoltólaktanyából, 1989-ből - Forrás: Burka Gyula (videó)

A tűzoltólaktanyában hét szernek jutott hely.

Életképek a sárvári tűzoltólaktanyából, 1989-ből - Forrás: Burka Gyula (videó)

A cikk végén található képgalériába néhány régebbi újságcikket is beszúrtunk, ahol sárvári tűzoltók is szerepelnek.

Csemegeként javasoljuk egy 1957-es cikk átolvasását, amiben "nagyon komoly" kritikák érik a sárvári tűzoltóságot, de nem rontjuk el a szórakozást, ide kattintva érhető el a cikk, a lényeg pedig a második oldalon található.

2014-es videónk az ismét felújított laktanyaépület átadásán készült.Forrás: Burka Gyula / Vas Népe / ADT / Magyar Tűzoltó / 112Press

Sárvári tűzoltólaktanya - 1989. és korábbi újságcikkek sárvári tűzoltókról
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.