Barion Pixel
Szerző: Forrás: Savaria Filmstúdió / 112Press 2020. március 23.

Múltidéző videók szombathelyieknek: A Derkovits lakótelep építése, a Tófürdő megnyitása, új Szolgáltatóház

A Vasi Mozaik 1966-os adásaiból tallózunk a karantén ideje alatt. Ebben az összeállításban 54 évvel ezelőtti szombathelyi és Vas megyei pillanatokat idézünk fel, többek között a Tófürdő megnyitását, kollégium, iskola, lakótelep építését, vagy éppen élősakk csatát és színházi előadásokat. A sorozat első része.

Szombathely büszkesége volt '66-ban az "úgynevezett kilencemeletes, amely korszerű kiképzéssel, jó lakásbeosztásával dícséri tervezőit".

Így "készült" a Derkovits városrész:

A Március 15. téren az SZTK palota mellett nyílt meg az "úgynevezett" Szolgáltatóház. Ezt a kifejezést még ízlelgetni kellett közel hat évtizeddel ezelőtt. Érdekesség, hogy a megnyitásra a neon feliratból eltűnt az L és a T betű, amire az operatőr is ráfeledkezett. És úgy tűnik, hogy az "úgynevezett" szót is előszeretettel használták akkoriban az újdonságokra. Na de kukkantsunk be a modern üzletházba, mi minden tartozott a szolgáltatásba:
 

A szombathelyiek régi vágya teljesült, amikor 1966-ban megnyílt a Tófürdő és elkészült a Csónakázó tó. Igazi kánikula volt, a hőmérő higanyszála 30 Celsius fok fölé kúszott. A helyi strandokra 17 ezren látogattak ki, ebből 9 ezren a Tófürdőre. Ez utóbbi helyen 12 ezer üveg sör és 5 ezer üveg narancsital fogyott. Üröm az örömben, hogy ahogy nyitott, be is zárt a Tófürdő, mert ezután betonozták a lépcsőket és szerelték fel a korlátokat, amihez a vizet is le kellett engedni. Így a fürdőt társadalmi munkában építő munkásoknak kiosztott tiszteletjegyek érvényességét is hosszabbítani kellett. 

Az alábbi összeállításban kapunk egy kis ízelítőt a Szombathelyi Tanítóképző kollégiumának és gyakorló iskolájának építéséből, a tűzlépcső  mozgatásának problematikájából is.

Az építkezés képei látványosak, a még nyitott oldalú épület lépcsőire rácsodálkozhatnak a mostani egyetemisták és a főépület előtt elrobogó mentőautónak is örültünk több évtized távlatából. Az összeállítás második részében a 280 férőhelyes Pável Ágoston kollégium átadó ünnepsége, illetve a gyakorló iskola felavatása látható. "Így bővült egy napon két jelentős intézménnyel a Szombathelyi Tanítóképző Intézet" - hallható a híradóban. Ennek a filmnek a végére is beszúrtunk egy korabeli, témába vágó újságrészletet. Ilyen több múltidéző videónk végén is található

És most sport. A Kőszegi Ifjúsági Napokon összecsaptak a török és magyar seregek, ezúttal élősakkban, 600 fős közönség előtt. Egy-egy nagymester vezette a két hadat és a magyarok dicsőséges győzelmet arattak. Kőszeg napjainkban is jeleskedik a látványos jelmezes bemutatókban.

A szombathelyi Művelődési és Sportházban rendezték meg az Asztalitenisz Ifjúsági Európa Bajnokságot, amiből szintén láthatunk néhány filmkockát. Az összeállítást az Ifjúság Házában megrendezett nemzetközi sakk emlékverseny híranyaga zárja.

A Pécsi Nemzeti Színház balettegyüttese vendégeskedett a városban és bemutatták többek között Az iszonyat balladáját. Ebből kapnak ízelítőt a bátrabbak. A filmben elhangzik, hogy a Művelődési Palotában került sor a fellépésre. A film végére beszúrtunk egy Vas Népe cikket, amiben a szerző hidegrázást kap ettől az elnevezéstől és nyomatékosan jelzi, hogy az épület neve Művelődési és Sportház.
 

Zárásként a Művelődési és Sportpalotában (igen, ez is a Művelődési és Sportház) a Savaria Napok keretében mutattak be egy kétfelvonásos komédiát, Huszár Klára  rendezésében. Ez pedig Titus Maccius Plautus (Devecsery Gábor) Szamárvásár című műve volt. A szerzőnek köszönhetjük egyébként az "ember embernek farkasa" közmondást, ami ebben a műben hangzott el. De Plautus még olyan bölcsességek magvát is elültette a későbbi évezredek embereibe, mint "gyakorlat teszi a mestert", vagy  "a bölcs saját szerencséjének kovácsa". (Ezt csak úgy megjegyeztük, érdekességként.)

A Zsennyei Művésztelep 15 éves címmel tartottak kiállítást a Savaria Múzeumban, erről is látható egy összeállítás, majd a híradó-blokk dr. Pável Ágostonra való megemlékezéssel zárul, születésének 80. évfordulóján.

 

Készítette a Savaria Filmstúdió

Nagy köszönet illeti azokat, akik az 1960-as években rögzítették sok más mellett a fenti képsorokat is. Így Palkovits Máriát, Módos Gábort, Záriczky Gyulát, Weszelits Jenőt, Radó Gyulát és Domokos Attilát. A filmrészletek segítségével bepillantást nyerhetünk Vas megye évtizedekkel ezelőtti életébe.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.